Cardiotraining, de een houdt er van en de ander moet er niet aan denken. Voor een gezond hart- en vaatstelsel is het belangrijk om te doen, maar dit is niet de enige reden voor mensen om dit te doen. In de gezelligste sportschool van het Westland horen wij meer redenen zoals afvallen, conditie of een betere prestatie in de groepslessen. Wanneer je doel is om af te vallen, kun je dan beter hoog-intensieve interval training doen (ook bekend als HIIT) of toch beter langdurige minder intensieve cardiotraining doen?

Zelfde effect, verschillende tijdsinvestering
Vandaag bespreken we twee samenvattende studies (de zogenaamde systematic reviews en meta-analyses). Deze studies leveren in de wetenschap de hoogste mate van bewijs. De eerste studie heeft de gegevens van 31 studies samengenomen om te kijken welke van de twee manieren van cardio het meest effectief is (1). Hieruit kwam geen verschil naar voren tussen de twee vormen van cardio. De uitkomsten van dit onderzoek laten het belang van voeding zien wanneer je wil afvallen. De hoeveelheid vetverlies van beide methoden was namelijk minimaal.

In de tweede studie zijn de gegevens van dertien studies samengenomen (2). Ook uit deze studie kwam naar voren dat beide methoden even effectief zijn in het verminderen van de vetmassa. De auteurs in deze studie concluderen dat hoewel beide manieren net zo effectief zijn, hoog-intensieve interval training minder tijd kost.

Toepassen in The Gym
Nu we het bovenstaande weten, kunnen we dit mooi gaan toepassen in de sportschool. Voor het toepassen van de hoog intensieve interval trainingen kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de airbike of de hitmill. Niet alleen op deze nieuwe apparaten kun je deze methode toepassen. Dit kun je uiteraard ook doen op de vertrouwde loopbanden, crosstrainers en fietsen. Wil je weten hoe je dit hierop kunt toepassen, vraag het aan een van de instructeurs/instructrices! Voor het toepassen van langdurige minder intensieve cardiotrainingen kun je natuurlijk denken aan de cardiotoestellen, maar vergeet ook de groeslessen niet! Denk bijvoorbeeld maar eens aan de lessen BootcampGym PumpGym CircuitGym KickPiloxingSpinningStepsThaiboxenTotal Body Workout of Zumba. Je ziet het, de mogelijkheden zijn eindeloos! Wil je een van deze manieren van cardiotraining proberen, maak dan snel een afspraak voor een gratis proefles!

Wil je advies over jouw voedingspatroon en hoe je deze kunt aanpassen om af te vallen, maak dan eens een afspraak met een (sport)diëtist!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(1) Keating SE, Johnson NA, Mielke GI, Coombes JS. A systematic review and meta-analysis of interval training versus moderate-intensity continuous training on body adiposity. Obes Rev. 2017. DOI: 10.1111/obr.12536
(2) Wewege M, Berg R, Ward R, Keech A. The effects of high-intensity interval training vs. moderate-intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: A systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2017;18:635-46. DOI: 10.1111/obr.12532