Blog

Blog post afbeelding
12-01-2021

Foamrolling, heb je er wat aan?

We staan met z’n allen te trappelen om eindelijk weer eens naar de gezelligste sportschool van het Westland te gaan. Of je nu weer fanatiek aan het cardioën slaat, aan de ijzers gaat hangen of een van de vele groepslessen mee gaat doen. Een ding is bijna zeker, spierpijn! Sommigen zweren dan ook bij de foamroller als middel tegen spierpijn. Maar, helpt dat ook echt?

Wat is een foamroller?

Je hebt ze vast weleens zien liggen of iemand ermee in de weer gezien. De cilindervormige rollers zijn er in allerlei soorten en maten. Van gladde buizen, tot foamrollers die lijken op hele brede tractorbanden.  Ik kom zometeen terug op hoeveel effect foamrolling heeft.

Waarvoor gebruik je een foamroller?

Een foamroller gebruik je voor zelfmassage. Je steunt met je lichaam op de roller. Doordat de roller vrij klein is, ontstaat er veel druk op de spier waar je op ligt. Je kunt de druk een beetje vergelijken met de druk die je voelt wanneer je gemasseerd wordt. Door een foamroller te gebruiken voor het sporten, zou je flexibeler zijn en een betere prestatie kunnen leveren. Door een foamroller na het sporten en tijdens je herstel te gebruiken, zou je minder last moeten hebben van spierpijn en sneller weer hersteld moeten zijn. Wil je de foamrollers eens gebruiken, dan leggen we graag uit hoe wanneer we weer in de sportschool zijn.

Maare, helpt het ook?

Door te foamrollen voor je training zul je iets flexibeler zijn, maar qua kracht zul je waarschijnlijk geen verschil merken (1).  Door te foamrollen na je training zul je waarschijnlijk een heel klein beetje sneller herstellen, maar het effect zal waarschijnlijk meer tussen je oren zitten, dan dat het er waarschijnlijk ook echt is (1). Het lijkt er in ieder geval op dat de foamrollers met ribbels meer effect hebben, dan de foamrollers met een glad oppervlak (2).

Het blijft dus het beste voor een goed herstel om goed te eten en te drinken, voldoende rust te nemen en in beweging te blijven. En dat laatste juist wanneer je spierpijn hebt, door te bewegen stroomt er meer bloed naar je spieren. Dat bloed levert nu juist nieuwe voedingsstoffen naar je spieren en voert afvalstoffen weer af!

We hopen je snel weer te kunnen verwelkomen! Nog geen lid? Je bent altijd welkom voor een gratis proefles wanneer we weer open mogen.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Neitz, K. The Best Foamrollers for Runners [Internet]. Runner’s World, 2020 [Geraadpleegd 11 januari 2021] beschikbaar via https://www.runnersworld.com/gear/a21930734/best-foam-rollers/
(1) Wiewelhove T., Döweling A., Schneider C., Hottenrott L, Meyer T., Kellmann M., et al. (2019) A Meta-Analysis of the Effects of Foam Rolling on Performance and Recovery. Front. Physiol. 10:376. DOI: 10.3389/fphys.2019.00376
(2) Cheatham, SW., Stull KR. (2019) Roller massage: Comparison of three different surface type pattern foam rollers on passive knee range of motion and pain perception. J. Bodyw. Mov. Ther., Jul;23(3):555-560. DOI: 10.1016/j.jbmt.2019.05.002

Blog post afbeelding
05-01-2021

Hoe richt je jouw huis gezond in?

Het nieuwe jaar is weer begonnen. En daarmee ook de goede voornemens. Een goed voornemen wat we bij dé sportschool van het Westland veel voorbij zien komen, is naast beginnen met sporten, of meer sporten, vaak gezonder eten.

Gezonder eten kun je op allerlei manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld minderen met ongezonde producten, zoals frisdranken, alcohol of koek en snoep. Je kunt er ook voor kiezen om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld via onze GymVIP app. Hierin kun je een op maat gemaakt voedingsschema voor jou laten maken. Maar, je kunt jezelf ook nog op een andere manier een handje helpen. Wist je bijvoorbeeld dat jij heel veel keuzes niet zelf bewust maakt, maar dat jij heel erg beïnvloedt wordt door jouw omgeving als het gaat om voedselkeuzes? (1)

Dit gegeven kun je ook inzetten om je een handje te helpen. Door bijvoorbeeld jouw huis zo in te richten dat je automatisch de gezondere keuzes gaat maken, hoef jij er zelf minder moeite voor te doen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van groente en fruit in het zicht of ongezonde producten echt helemaal achterin de hoge keukenkastjes te leggen. Op de website van het Voedingscentrum staat een handige tool, waarmee je kunt kijken of de inrichting van je huis jouw helpt gezonde keuzes te maken. Je vind de tool via deze link.

Wil je meer weten over een schema op maat, spreek dan een van ons aan of stuur een mailtje naar info@thegym.nl.

Hopelijk tot snel op The Gym!

 

Auteur:
ir. P. de Brabander, diëtist

Bronnen:
(1) Mensink, F., Feunekes, G. (2015). Invloed van de fysieke omgeving op eetgedrag. Voedingscentrum, Den Haag.

Blog post afbeelding
29-12-2020

Corona en vitamine D

Man, wat is het balen dat we weer tijdelijk dicht moeten in deze coronaperiode. Laten we hopen dat de leukste sportschool van het Westland 19 januari 2021 de deuren weer mag openen! Het is tijdens deze periode belangrijk dat we ons met z’n allen aan de richtlijnen houden om deze kans zo groot mogelijk te maken. Daarnaast is het belangrijk dat we gezond leven om ons lichaam fit en vitaal te houden!

Informatiebronnen gezond leven

In de afgelopen jaren heb ik al meerdere blogs geschreven op onze website. Deze gingen niet alleen over trainen, maar ook een behoorlijk aantal zijn over voeding en gezond leven in het algemeen gegaan. Naast onze blogs is bijvoorbeeld ook de website van het Voedingscentrum een zeer goede bron voor informatie over gezond leven.

Vitamine D en corona

In het kader van je lichaam fit en vitaal houden, is het suppleren van vitamine D veel in het nieuws geweest. Maar, maak je nu daadwerkelijk de kans kleiner dat je corona krijgt door vitamine D te slikken? En, mocht je toch corona krijgen, wordt je dan minder ziek als je vitamine D slikt? Het korte antwoord, waarschijnlijk niet (1). Onderzoek laat vooralsnog wisselende resultaten zien.

Suppletieadvies vitamine D

Er zijn echter wel verschillende groepen waarvoor altijd al een suppletieadvies geldt. Mensen uit deze groepen hebben vaak te maken met te lage vitamine D niveaus in het bloed. Voor de volgende mensen geldt een vitamine D suppletieadvies (2):

Groep Leeftijdsgroep Wie? Extra vitamine D in microgram (mcg)
Kinderen 0 t/m 3 jaar Iedereen 10
Vrouwen 4 t/m 49 jaar Donkere (getinte) huidskleur 10
  4 t/m 49 jaar Overdag niet veel in de zon komen
of de huid bedekken
10
  50 t/m 69 jaar Iedereen 10
  70 jaar en ouder Iedereen 20
Zwangere vrouwen   Iedereen 10
Mannen 4 t/m 69 jaar Donkere (getinte) huidskleur 10
  4 t/m 69 jaar Overdag niet veel in de zon komen
of de huid bedekken
10
  70 jaar en ouder Iedereen 20

Ben je van plan om vitamine D te gaan slikken, dan is het advies om niet meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te nemen. Deze informatie staan bijna altijd op het etiket. Het maakt niet uit welk merk je koopt. Neem bij voorkeur wel vitamine D3, deze wordt beter opgenomen dan vitamine D2.

Hopelijk tot snel weer in de sportschool!

 

Auteur:

ir. P. de Brabander, diëtist

Bronnen:

(afbeelding) Vitamine D: feiten en fabels. [Internet] StyleCowboys 2020 [Geraadpleegd 28 december 2020] beschikbaar via https://www.stylecowboys.nl/gezondheid/vitamine-d-feiten-en-fabels
(1) Moet ik extra vitamine D slikken vanwege het coronavirus?. [Internet] Voedingscentrum 2020 [Geraadpleegd 28 december 2020] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding/moet-ik-extra-vitamine-d-slikken-als-ik-thuis-zit-vanwege-het-coronavirus-.aspx
(2) Vitamine D. [Internet]. Voedingscentrum 2020 [Geraadpleegd 28 december 2020] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx

Blog post afbeelding
21-11-2019

Alle ouderen aan de krachttraining!

Wie weleens in de ochtend in de gezelligste sportschool van het Westland is geweest heeft het weleens gezien. Er is dan een flinke groep oudere sporters zich in het zweet aan het werken, onder andere met krachttraining. Uiteraard hopen we allemaal dat we later nog zo sportief zullen zijn! Het is namelijk niet alleen goed voor de sociale contacten, het verkleint ook nog eens de kans op allerlei klachten!

Waarom je op latere leeftijd nog aan die ijzers zou moeten trekken

Recent is de National Strength and Conditioning Association (een internationaal toonaangevend instituut welke sportonderzoek vertaald naar praktische adviezen) met een nieuw standpunt naar buiten getreden over ouderen en krachttraining. De elf punten die zij aandragen zullen we hieronder kort bespreken. Maar, waarom zou je het nu eigenlijk doen, krachttraining op latere leeftijd? Het is inmiddels duidelijk bewezen dat krachttraining heel erg effectief is om het verlies van spiermassa en -kracht op latere leeftijd te voorkomen. Hiermee kun je voorkomen dat je als oudere fragiel wordt. Dit houd in dat je de kans aanzienlijk verkleint om niet meer zelfstandig te kunnen functioneren. Ook verklein je problemen met je mobiliteit, fysiek functioneren, afhankelijkheid van anderen. Als laatst, maar zeker zo belangrijk, de kwaliteit van leven blijft hoger door het doen van krachttraining. Best wel een flinke lijst met redenen om krachttraining te gaan doen of te blijven doen toch?

Elf punten over krachttraining en ouderen

1.       Een goed ontworpen krachttrainingsprogramma met goede uitleg is veilig voor gezonde ouderen.
2.       Een schema voor ouderen zou moeten bestaan uit zowel oefeningen voor het hele lichaam, zoals squats of deadlifts, en oefeningen voor afzonderlijke spiergroepen. Waarbij zowel zwaar als op hogere herhalingen wordt getraind.
3.       Ook ouderen moeten trainen voor progressie, dat wil zeggen proberen zwaarder te trainen of meer herhalingen met hetzelfde gewicht proberen te maken.

De drie punten die hierboven worden genoemd zitten verwerkt in ons GymVIP programma, waarmee je een schema op maat krijgt. Dit is voor alle leden gratis beschikbaar!

4.       Een goed schema kan leeftijd gerelateerde, lichamelijke achteruitgang tegengaan.
5.       Een goed ontworpen trainingsschema kan de spierkracht, -massa en functie verbeteren.
6.       Niet alleen je spieren gaan beter functioneren, maar ook je hormoonhuishouding verbeterd.

Hieronder worden nog eens de voordelen in het dagelijks leven door hen benoemd:

7.       Een goed ontworpen programma kan de mobiliteit verbeteren, je taken in het dagelijks leven gaan je gemakkelijker af en je kunt hierdoor langer zelfstandig blijven.
8.       Mocht je vallen, dan is de kans groter dat je hier niets aan over houdt.
9.       Door de bovenstaande twee punten kun je fijner in het leven komen te staan.

En mocht je nu al niet meer al te goed te been zijn:

10.    Een trainingsprogramma is aan te passen naar alle niveaus.
11.    Krachttraining kan overal worden gedaan, van de sportschool tot thuis of in een verzorgingstehuis!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Delgadillo N. In Defense of the Squat for Old People [Internet]. Starting Strength 2016 [Geraadpleegd 20 november 2019] beschikbaar via https://startingstrength.com/training/in_defense_of_the_squat_for_old_people
(artikel) Fragala MS, Cadore EL, Dorgo S, Izquierdo M, Kraemer WJ, Peterson MD & Ryan ED. Resistance Training for Older Adults; Position Statement From the National Strength and Conditioning Association. J. Strenght Cond. Res. Aug 2019;33(8):2019-2052. DOI: 10.1519/JSC.0000000000003230

Blog post afbeelding
31-10-2019

Supplementen en hart- en vaatgezondheid, kan de een zonder de ander?

Supplementen zijn big business, aangezien meer dan 40% van de Nederlandse, volwassen, bevolking een of meerdere supplementen slikken (1). Ongetwijfeld dus dat eenzelfde percentage mensen bij de gezelligste sportschool van het Westland ook een of meerdere supplementen slikt. In eerdere blogs hebben we al een ingezoomd op supplementen die je net zo goed niet hoeft te kopen. Dit was een serie van niet één, niet twee, maar drie delen. Via de linkjes kun je ze nog eens terug lezen.

Hart- en vaatgezondheid en supplementen

Gezonde hart- en bloedvaten, dat willen we allemaal wel. Vandaar dat ook veel mensen dat als reden hebben om bepaalde supplementen te slikken. Recent is er weer een zeer grote studie verschenen die je verteld dat je dit eigenlijk net zo goed niet kunt nemen (2). In deze studie hebben zij de resultaten van 277 studies samen genomen en opnieuw geanalyseerd. Hierbij hebben zij specifiek naar de effecten op hart- en vaatziekten. Supplementen die zij hebben onderzocht zijn: antioxidanten, beta-carotenen, vitamine-B complexen, multivitamines, selenium, vitamine A, vitamine B3, vitamine B6, vitamine C, vitamine E, vitamine D als los supplement, calcium als los supplement, vitamine D samen met calcium, foliumzuur, ijzer en omega-3 supplementen. Eigenlijk had geen van alle effect op hart- en vaatgezondheid. In de enkele gevallen dat een effect gevonden werd, was het bewijs dat de effecten door het supplement kwam zwak tot matig.

Wil jij goed zorgen voor jouw hart- en bloedvaten en voor jouw gezondheid in het algemeen? Zorg dat voor een goed gevarieerd voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging en ontspanning! Wil je eens met een professional kijken naar jouw huidige voedingspatroon, maak dan eens een afspraak met een diëtist. Uiteraard kun je met losse vragen ook altijd bij een van ons terecht. Wil je eens kijken of het sporten bij The Gym iets voor jou is? Maak dan eens een afspraak voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Matusiak M. 5 must-have-supplementen voor een gezond hart [Internet] Lucky Vitamin 2017 [Geraadpleegd 9 oktober 2019] beschikbaar via https://nl.luckyvitamin.com/blog/food-supplements/supplements/5-important-supplements-for-heart-health/
(1) van Rossum CTM, Buurma-Rethans EJM, Venneman FBC, Beukers M, Brants HAM, de Boer EJ & Ocké MC. The diet of the Dutch; Results of the first two years of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016. RIVM Letter report 2016-0082.
(2) Khan SU, Kahn MU, Riaz H, Valavoor S, Zhao D, Vaughan, et al. Effects of Nutritional Supplements and Dietary Interventions on Cardiovascular Outcomes. Ann Intern Med 2019;171(3):190-198. DOI: 10.7326/M19-0341

Blog post afbeelding
17-10-2019

Maak jouw training gemakkelijker met de juiste muziek

Iedereen heeft weleens een training die hij of zij erg zwaar vindt. Of het nu een training is die conditioneel erg zwaar is of eentje die veel van je coördinatie vereist. Dan zijn er ook nog eens trainingen die qua kracht erg zwaar zijn. Kortom iedere training zou die ene zware kunnen zijn bij dè sportschool van het Westland. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je net wat extra presteert bij die zware training?

De juiste muziek

Wat is dan die juiste muziek? Volgens de onderzoekers kun je het beste die zwaardere training doen, terwijl je luistert naar muziek met een wat snellere beat (1). Niet alleen lijkt de training minder zwaar door de muziek, volgens de onderzoekers lever je zelfs meer kracht. Met andere woorden, je presteert ook nog een beter op de juiste muziek.

Naast dat je natuurlijk je eigen muziek kunt meenemen tijdens het sporten, draaien we bij The Gym heel de dag door lekkere muziek. We zorgen ervoor dat we voor ieder wat wils draaien. Wil je een keer een gratis proefles komen doen onder het genot van lekkere muziek? Maak dan snel een afspraak!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Body & Power. Waarom moet je muziek luisteren tijdens het sporten [Internet] Body & Power 2019 [Geraadpleegd 9 oktober 2019] beschikbaar via https://www.bodyenpower.nl/home/fitness/fitness-tips/1009-waarom-moet-je-muziek-luisteren-tijdens-sporten
(1) Stork MJ, Karageorghis CI & Matin Ginis KA. Let’s Go: Psychological, psychophysical, and physiological effects of music during sprint interval exercise. Psychol. Sport. Exerc. 2019;45:101547. DOI: 10.1016/j.psychsport.2019.101547

Blog post afbeelding
19-09-2019

Biologisch eten, is dat gezonder?

Het schap bij de supermarkt met biologisch eten is steeds groter aan het worden. Grote kans dat er bij de leukste sportschool van het Westland ook biologisch gegeten wordt. Redenen om dit te doen kunnen zijn natuur, milieu, dierenwelzijn of gezondheid. Op dat laatste zoomen we vandaag in. Is biologisch eten gezonder dan niet-biologisch eten?

Wat is biologisch eten?

Laten we allereerst duidelijk maken wat biologisch dan inhoud. Bij biologische voedselproductie wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met dier en milieu (1). Zo krijgen dieren bijvoorbeeld meer ruimte en veel minder antibiotica. Ook maakt men gebruik van biologische gewasbescherming, door bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld de bladluis in te zetten. Of een boer daadwerkelijk biologisch produceert, dat wordt door het Skal gecontroleerd. Vervolgens kan een product een van de volgende keurmerken dragen: EKO, Europees Biologisch of Demeter.

Is biologisch gezonder?

Over het algemeen is biologisch eten niet gezonder dan niet-biologisch eten (2). Sommige biologische producten bevatten iets meer voedingsstoffen, maar vergelijkingen tussen biologische en niet-biologische producten zijn lastig te maken. Dit komt doordat de samenstelling van voedingsstoffen varieert onder invloed van het jaargetijde, kweeksnelheid en kweekplaats. Biologisch eten is dus net zo gezond als niet-biologisch eten.

Heb je meer vragen over voeding? Maak dan eens een afspraak met een (sport)diëtist. Uiteraard mag je de vraag ook altijd aan een van ons stellen, misschien kunnen wij hem ook voor je beantwoorden!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Smit, N. Is biologisch eten gezonder? [Internet]. FIT.nl 2019 [Geraadpleegd 18 september 2019] beschikbaar via https://www.fit.nl/voeding/biologisch-eten-gezonder

(1) Voedingscentrum. Biologisch [Internet]. Voedingscentrum 2019 [Geraadpleegd 18 september 2019] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/biologisch.aspx
(2) Voedingscentrum. Is biologisch eten gezonder? [Internet]. Voedingscentrum 2019 [Geraadpleegd 18 september 2019] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-biologisch-eten-gezonder.aspx

Blog post afbeelding
05-09-2019

Verantwoord aankomen

Helaas, helaas, de zomer begint toch stiekem wel een beetje op z’n einde te lopen. Het weer is weer omgeslagen en sommigen beginnen toch alweer aan de donkere maanden te denken bij de sportschool van het Westland. De wedstrijdseizoenen zijn weer begonnen. Voor anderen betekent dit dat de periode om weer te groeien is aangebroken. Maar dit aankomen, hoe doe je dit nu eigenlijk op een verantwoorde manier?

Klein energieoverschot

Voor de overgrote meerderheid betekent verantwoord aankomen, dat zij wat spiermassa willen aankomen. Hiervoor kun je beter niet alles gaan eten en drinken wat los en vast zit. Je raad het al, dan zul je voornamelijk vetmassa aankomen.

Om spiermassa op te bouwen begin je qua hoeveelheid eten en drinken op de hoeveelheid waarmee je normaal gesproken op gewicht zou blijven. Als je dit voor jezelf hebt bepaald (hiervoor zijn veel apps en tools beschikbaar, bijvoorbeeld De Eetmeter of MyFitnessPal), begin je met het toevoegen van een 200 kilocalorieën. Hiervoor kun je denken aan een volkoren boterham met mager vleeswaar en een appel.

Heb je dit eenmaal gedaan, dan ga je voor jezelf bijhouden of je langzaam aankomt. Wanneer je langzaam aankomt, bijvoorbeeld 0,1 à 0,2 kilo per week, dan heb je de grootste kans dat dit ook voornamelijk spiermassa is. Heb je dit tempo te pakken, dan houd je dit vast tot je niet meer aankomt. Vervolgens kun je weer een 100 à 200 kilocalorieën toevoegen enzovoorts!

Lichaamsmetingen

Het is een goed idee om zowel bij de start van het aankomen, als iedere twee à drie weken een meting te doen van je lichaamssamenstelling. Op deze manier kun je nog beter in de gaten houden of jij op een goede manier aankomt!

Wil je hier meer over weten? Spreek een van ons dan eens een keertje aan of kom langs voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Blog post afbeelding
22-08-2019

Hoe bewaar jij je fruit?

Lekker hè, dat warme weer! Wat is er dan lekkerder om na het sporten in de leukste sportschool van het Westland een lekkere schaal frisse kwark met een stuk fruit te nemen. We weten allemaal dat fruit goed voor je is, neem daarom, ongeacht je doel, ongeveer twee stuks fruit per dag. Een nadeel met dit warme weer is dat je fruit iets sneller achteruit gaat. Weet jij welke fruitsoorten je beter in de koelkast kunt bewaren?

Fruit in de koelkast

Bijna al het fruit blijft in de koelkast langer goed dat daarbuiten. Exotisch fruit en citrusfruit daarentegen, kun je beter buiten de koelkast bewaren. Dit zijn bijvoorbeeld meloenen, bananen, sinaasappels en citroenen.

Fruitgassen

“Fruitgassen?” denk je misschien. Ja, sommige soorten fruit verspreiden gassen wanneer ze rijpen. Dit gas, ethyleen, versnelt ook de rijping van andere stukken fruit. Voorbeelden van deze soorten fruit zijn bananen, appels, peren en perziken.

Benieuwd hoe lang je een stuk fruit kunt bewaren, kijk dan eens op deze site van het Voedingscentrum met handige tips!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Smits E. Wanneer kan ik fruit planten en zaaien? [Internet]. Florum.nl 2019 [Geraadpleegd 10 juli 2019] beschikbaar via https://florum.nl/moestuinen/fruit-moestuin/wanneer-kan-ik-fruit-planten-en-zaaien/
(artikel) Voedingscentrum. Waar kun je fruit het beste bewaren? En hoelang? [Internet]. Voedingscentrum 2019 [Geraadpleegd 10 juli 2019] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/koken-en-bewaren/waar-fruit-beste-bewaren-koelkast-fruitschaal.aspx

Blog post afbeelding
25-07-2019

Clustersets, weet jij wat dat zijn?

We weten in dè sportschool van het Westland al lang dat variatie ervoor zorgt dat jij beter vooruit gaat en het sporten ook nog eens leuker vindt. Dat is ook het idee achter onze GymVIP-app! Nu zijn er heel veel manieren om voor variatie te zorgen. De ene werkt misschien beter om aan te komen, de ander misschien voor afvallen. Je kunt meer lezen over variatie in vorige blogs, bijvoorbeeld door te spelen met volume. Een variatie die je ook kunt gebruiken, zijn clustersets!

Clustersets

Wat je met een clusterset doet, is het volgende. Stel je voor normaal gesproken maak je bij een oefening twaalf herhalingen met dertig kilo. Voor een clusterset knip je deze twaalf herhalingen in bijvoorbeeld drie keer vier herhalingen met tien tot dertig seconden rust ertussen. Hierdoor kun je dezelfde twaalf herhalingen misschien wel met veertig kilo doen. Bovendien kun je zo gemakkelijker zorgen voor een betere techniek en meer explosiviteit.

Enthousiast, en wil je het een keer proberen, wees dan zo vrij om een van ons aan te spreken. Ook als niet-lid kun je het proberen tijdens een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(artikel) Eigen Kracht. Gevorderde trainingsmethode: cluster sets [Internet] Eigen Kracht 2019. [Geraadpleegd 19 juni 2019] beschikbaar via https://www.eigenkracht.nl/nieuws/item/1041/Gevorderde%20trainingsmethode:%20cluster%20sets

Blog post afbeelding
11-07-2019

Halveer jouw kans op een hamstringblessure!

Heerlijk, de zomer staat weer voor de deur! Voor veel mensen betekend dit het einde van het wedstrijdseizoen. Tijdens deze periode sporten er bij dè sportschool van het Westland extra sporters die zo in vorm blijven tot het volgende seizoen weer gaat beginnen. Wil je nu, bijvoorbeeld als voetballer, jouw kans op een hamstringblessure halveren? Voeg dan de volgende oefening aan jouw schema toe!

Nordic Hamstring Curl

Onderzoekers uit Qatar hebben de onderzoeksgegevens van meerdere studies op een hoop geveegd en opnieuw onderzocht (1). Hieruit concludeerden zij dat het uitvoeren van de Nordic Hamstring Curl de kans op een hamstringblessure halveert! Hoe je de oefening uitvoert kun je in de bovenstaande afbeelding zien. Kortgezegd voer je de oefening als volgt uit: jij zit op je knieën en je laat iemand anders jouw enkels vasthouden. Vervolgens laat je jezelf langzaam voorover zakken tot je jezelf niet meer tegen kan houden. Je vangt jezelf met je handen op en duwt jezelf weer omhoog. Dit is één herhaling. Aangezien dit een zware oefening is, raad ik je aan te beginnen met drie setjes van vijf herhalingen.

Wil je deze oefening een keertje proberen, vraag dan aan een van ons om hem voor je uit te leggen. Uiteraard kun je hem ook komen oefenen tijdens een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Fysiotherapie Info. Nordic Hamstring Curl [Internet] Fysiotherapie Info 2019. [Geraadpleegd 19 juni 2019] beschikbaar via http://fysiotherapieinfo.nl/nordic-hamstring-curl/
(1) Van Dyk N, Behan FP, Whiteley R (2019) Including the Nordic hamstring exercise in injury prevention programmes halves the rate of hamstring injuries: a systematic review and meta-analysis of 8459 athletes. Br. J. Sports Med., Epub ahead of print, doi: 10.1136/bjsports-2018-100045

Blog post afbeelding
27-06-2019

Geen calorieën, wel smaak. Hoe dan?

Iedereen bij dè sportschool van het Westland weet het; water is de beste dorstlesser. Of je nu klaar wilt stomen voor de zomer, gewoon dorst hebt na een pittige les of wanneer je je kind iets te drinken wilt geven. Daarentegen, we willen ook weleens wat anders drinken dan water. Water met een smaakje is dan een goede optie. Vaak zit hier een fruitige of kruidige smaak aan, maar toch leveren ze geen energie. Hoe zit dat dan?

Aangenaam kennis te maken, aroma

Nadere inspectie van de verpakkingen laat zien dat er ook daadwerkelijk geen suiker inzit, maar alleen ‘natuurlijke aroma’s (1,2). Aroma’s zijn de stoffen die jouw eten en drinken ergens naar laten ruiken en smaken. De stoffen die deze effecten geven, heten aromatische stoffen. Deze stoffen kun je toevoegen aan bijvoorbeeld water. Op deze manier krijg je water met de smaak van bijvoorbeeld fruit zonder dat je daar bijvoorbeeld sap voor hoeft te gebruiken. Op deze manier voeg je dus geen energie toe aan het drankje!

Wil je nu meer handige tips van ons, kom dan eens langs voor een gesprek of een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) GreenBlender. Foods with The Highest Water Content [Internet]. GreenBlender 2019. [Geraadpleegd op 19 juni 2019] beschikbaar via https://greenblender.com/smoothies/2683/foods-with-the-highest-water-content
(artikel) Kamsma M. Wat is de smaak in water met een smaakje? [Internet] NRC 2019. [Geraadpleegd 19 juni 2019] beschikbaar via https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/20/wat-is-de-smaak-in-water-met-een-smaakje-a3654720?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=Eten+%26+Gezondheid&utm_content=&utm_term=20190508
(1) Spa. Spa Reine Subtile Framboos Appel [Internet] Spa 2019. [Geraadpleegd 19 juni 2019] beschikbaar via https://www.spa.nl/producten/spa-reine/subtile/raspberry-apple
(2) Bar Le Duc. Assortiment [Internet] Bar Le Duc 2019. [Geraadpleegd 19 juni 2019] beschikbaar via https://www.bar-le-duc.nl/assortiment/

Blog post afbeelding
13-06-2019

Meer volume = grotere schouders

Een stel goed gevormde schouders, dat willen we allemaal wel! Zo ook bij de gezelligste sportschool van het Westland. Of we nu man of vrouw zijn, vaak trainen we de schouders met zo’n 8-15 herhalingen per set. Dit is een goede basis! Echter, vaak reageren de schouder beter op een hoger volume. Lees hieronder verder hoe je dit kunt doen!

Meer volume

Wat is überhaupt volume, vraag je jezelf misschien af. Met volume bedoelen we de hoeveelheid herhalingen die je per training of per set doet. Dit zorgt voor meer metabole stress, beter bekend als verzuring. Schouders reageren hier doorgaans erg goed op. Hoe kun je dit nu doen?

Het gemakkelijkste is de hoeveelheid herhalingen per set omhoog te schroeven. Dus in plaats van twaalf herhalingen per set, ga je dan twintig herhalingen per set uitvoeren. Een tweede manier is het toevoegen van extra sets. Bijvoorbeeld, normaal zou je drie sets doen, dan doe je er nu vier of vijf. And last, but not least, verkort de rust tussen de sets naar twintig tot maximaal veertig seconden. Hierdoor doe je dezelfde hoeveelheid werk in minder tijd. Ook hierdoor gaat het volume omhoog.

GymVIP

Deze aanpassingen zijn gemakkelijk door te voeren in jouw trainingsschema met GymVIP. Vraag een van ons om dit voor je te doen in je huidige of toekomstige schema!

Ben je nog geen lid, maar wil je wel een keer de sportschool proberen? Maak dan eens een afspraak voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Body & Power. Fitness schema voor mooie schouders [Internet]. Body & Power 2019 [Geraadpleegd op 22 mei 2019] beschikbaar via https://www.bodyenpower.nl/home/fitness/828-fitness-schema-voor-mooie-schouders
(artikel) Rusin, J. Here’s why you have puny shoulders [Internet]. T-Nation 2016 [Geraadpleegd 22 mei 2019] beschikbaar via https://www.t-nation.com/training/tip-heres-why-you-have-puny-shoulders?utm_source=tnation&utm_medium=email&utm_campaign=weekly_dose-190512

Blog post afbeelding
30-05-2019

De Nationale Suiker Challenge, durf jij hem aan?

We krijgen met z’n allen veel te veel suiker binnen. Waarschijnlijk is dit voor de sporters van dè sportschool van het Westland ook zo! Ongeacht je doel, het kan geen kwaad om minder suiker binnen te krijgen. Vandaar dat het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge in het leven heeft geroepen. Zeven dagen zonder toegevoegde suikers, doe jij mee?

Diabetes

Diabetes wordt niet door het eten van suiker veroorzaakt. Het ontstaan van diabetes kan soms puur genetisch zijn, maar vaak ontstaat het doordat mensen steeds zwaarder worden, ongezond eten en te weinig bewegen. In het kader van ongezond eten heeft het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge opgericht.

Diabetes wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Vaak heeft men het dan over diabetes mellitus type 2. Hierbij kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed meer onder controle houden. Dit komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline aanmaakt, of doordat het lichaam niet meer goed reageert op dit hormoon. Het kan ook een combinatie van beide zijn. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel weer daalt na een maaltijd.  Bij diabetes mellitus type 1 is het eigen afweersysteem in de war. Het eigen afweersysteem valt dan de cellen aan die insuline aanmaken, waardoor dit te weinig kan worden aangemaakt (1).

Nationale Suiker Challenge

Om het bewustzijn van jouw voedingspatroon te vergroten, daagt het Diabetes Fonds jou uit om één week zonder toegevoegde suikers te eten. Gemiddeld krijgen we in Nederland namelijk 28 suikerklontjes per dag binnen! (2) Al dit suiker zorgt voor veel pieken in het bloedsuiker, waardoor het waarschijnlijker is dat je ongezonde producten gaat ‘snaaien’ wanneer je een dal krijgt na deze pieken. Daag jij jezelf uit en doe je mee van 3 tot 10 juni? Klik dan op deze link!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Diabetes Fonds. De Nationale Suiker Challenge [Internet]. Diabetes Fonds 2019 [Geraadpleegd 22 mei 2019] beschikbaar via https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/suiker-challenge
(1) Diabetes Fonds. Wat is diabetes? [Internet]. Diabetes Fonds 2019 [Geraadpleegd op 22 mei 2019] beschikbaar via https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/wat-is-diabetes
(2) Diabetes Fonds. De Nationale Suiker Challenge [Internet]. Diabetes Fonds 2019 [Geraadpleegd 22 mei 2019] beschikbaar via https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/suiker-challenge

Blog post afbeelding
16-05-2019

Conditioneel uitgeput? Snel herstellen doe je zo!

Je hebt het vast weleens gedaan in de meest complete sportschool van het Westland, de airbikes! De fietsen waarbij je niet alleen met je benen trapt, maar tegelijkertijd ook met je armen meehelpt. Deze conditionele training is niet alleen bij het afvallen belangrijk, ook als jouw doelstelling bijvoorbeeld spiermassa opbouwen of blessure herstel is, is het belangrijk om je hart en bloedvaten ook gezond te houden. Veel mensen gaan lekker stuk op deze airbikes. Hoe je dan het beste kunt bijkomen van deze inspanning? Je leest het hieronder!

Handen op je knieën

In tegenstelling tot hetgeen veel als advies wordt gegeven, kun je beter met je handen op je knieën uitrusten, dan met je handen achter je hoofd! (1) In Amerika is dit namelijk onderzocht door onderzoekers. Zij lieten voetballers een hele zware training doen. Daarna gingen ze de hartslag meten om te kijken met welke manier deze het snelste weer zakte. Ook keken ze wanneer de voetballers sneller weer op adem waren. Hieruit kwam naar voren dat de voetballers sneller weer op adem waren, en ook sneller weer een lagere hartslag hadden, wanneer zij met de handen op de knieën bijkwamen.

Heb je nu nog meer vragen over herstel, schaam je niet en vraag het een van ons! Ben je nu nog geen lid, dan kun je altijd langskomen voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Backtohealth. Why The Sports Recovery Process is Necessary for Any Athlete! [Internet] Back to Health Physiotherapy 2017 [Geraadpleegd op 10 april 2019] beschikbaar via https://www.backtohealthphysio.com.au/health-tips/sports-recovery-process-necessary-athlete/
(1) Michaelson JV, Brilla LR, Suprak DN, McLaughlin WL, Dahlquist DT (2019) Effects of two different recovery postures during high-intensity interval training. Trans. J. Am. Col. Sports Med., 4(4): 23-27

Blog post afbeelding
02-05-2019

En ze lijken nog wel zo gezond, die granenrepen

Vorige maand schreven we als meest informerende sportschool van het Westland al over het belang van het binnenkrijgen van voldoende vezels. Wat jouw doel ook is, probeer altijd te streven naar een dagelijkse inname van minimaal dertig gram vezels. Je gezondheid zal je hier dankbaar voor zijn! Nu liggen de schappen tegenwoordig vol met allerlei granenrepen. Supergezond, denk je misschien, maar over het algemeen zijn ze dat helemaal niet!

Verstopte suikers

Vaak zijn deze repen veel minder gezond dan ze ogen en klinken. Vaak komt dit doordat je tussen de ingrediënten niet direct suiker ziet staan. Dit komt doordat er meestal allerlei variaties van suikerleveranciers worden gebruikt. Zo kun je denken aan honing, fruitconcentraat of rozijnen. Klinkt best gezond, maar is uiteindelijk allemaal suiker!

Ben je op zoek naar een gezond tussendoortje, dan kun je beter een volkoren boterham nemen met wat mager beleg. Op zoek naar iets zoets? Doe dan eens wat fruit op brood, de aardbeien beginnen bijvoorbeeld weer beschikbaar te worden!

Benieuwd waarbij wij je nog meer kunnen helpen of inspireren? Kom dan eens langs voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
(afbeelding en tekst) Kamsma M. Zo gezond zijn die vezelrepen nu ook weer niet [Internet]. NRC 2019 [Geraadpleegd 10 april 2019] beschikbaar via https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/03/zo-gezond-zijn-die-vezelrepen-nu-ook-weer-niet-a3955621

Blog post afbeelding
18-04-2019

Wat weet jij over jouw (paas)eitje?

Aankomend weekend is het weer zover, Pasen. Veel mensen nemen traditioneel gekookte, gebakken of geklutste eitjes met Pasen. Eieren passen in een gezonde voeding, of je nu wilt afvallen, aankomen of gewoon lekker fit wilt blijven. Daarom komt de leukste sportschool van het Westland vandaag met wat leuke weetjes over eieren.

Wat zit er in een gemiddeld eitje?

Eieren zitten boordevol voedingsstoffen, zoals eiwitten en vetten, en een heel klein beetje koolhydraten (1). Gemiddeld bevat een eitje zo’n 80 à 85kcal. Daarnaast bevat een ei ook nog eens veel vitamines zoals A, B2, B11, B12 en vitamine D. Dat is niet het enige, ze bevatten namelijk ook nog eens mineralen zoals ijzer, fosfor en seleen! (1) Daarmee is een ei geschikt als vleesvervanger.

Zijn biologische eieren gezonder dan scharreleieren?

Nee, deze eieren bevatten net zoveel voedingsstoffen. Wel is het zo dat biologische kippen betere leefomstandigheden hebben gehad dan een normale kip (2).

Is een bruin ei beter voor je dan een wit ei?

Beide eieren bevatten dezelfde voedingsstoffen. Het verschil in kleur zit hem in de verschillende kippenrassen. Sommige leggen bruine eieren en sommige leggen witte eieren (2).

Heb jij nu nog meer vragen over voeding, dan kan je altijd een van ons vragen of wij je kunnen helpen. Wil je echt persoonlijk advies, maak dan eens een afspraak bij een dietist!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Eastern Daily Press. Norwich gym exchanging Easter eggs for day passes in aid of children’s ward at hospital [Internet]. Eastern Daily Press 2013 [Geraadpleegd 10 april 2019] beschikbaar via https://www.edp24.co.uk/news/norwich-gym-exchanging-easter-eggs-for-day-passes-in-aid-of-children-s-ward-at-hospital-1-1984847
(1) Voedingscentrum. Eieren [Internet]. Voedingscentrum 2019 [Geraadpleegd 10 april 2019] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eieren.aspx
(2) Voedingscentrum. Zijn biologische eieren gezonder dan scharreleieren? [Internet]. Voedingscentrum 2019 [Geraadpleegd 10 april 2019] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/eten-kopen-en-keurmerken/zijn-biologische-eieren-gezonder-dan-scharreleieren.aspx

Blog post afbeelding
04-04-2019

Slaap je slechter wanneer je ’s avonds nog gaat sporten?

Op doordeweekse avonden is dè sportschool van het Westland tot 22.00 uur ’s avonds geopend. Ideaal voor wie overdags geen tijd heeft om aan zijn of haar lichaam te werken! Afgelopen maand kwamen we er al achter dat het voor het opbouwen van spierkracht en -massa niet uitmaakt of je ’s ochtends of ’s avond traint. Ideaal zou je dus zeggen, maar zou dat sporten in de avond geen slecht effect op je slaap hebben?

Invloed van sporten in de avond op je slaap

Waarschijnlijk heb je de uitspraak weleens gehoord: “Van ’s avonds laat nog sporten slaap je slechter”. Is dat eigenlijk wel echt zo? Volgens Zwitserse onderzoekers namelijk niet (1). Zij voegden de gegevens van 23 eerder uitgevoerde onderzoeken samen en bekeken de uitkomsten nogmaals. Hierbij kwamen zij tot de conclusie dat je van sporten in de avond niet slechter gaat slapen, integendeel zelfs! Zij vonden zelfs een kleine verbetering in de slaapkwaliteit wanneer deelnemers in de avond hadden gesport, zij het een hele kleine verbetering. Wel plaatsten de onderzoekers een kanttekening bij het sporten voor het slapen gaan. Zorg namelijk wel dat je minimaal een uurtje kunt bijkomen voor je het bed in stapt!

Wil je ook in de avond komen werken aan jouw gezondheid, neem dan eens contact met ons op voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Hennessy L. How Important is Sleep in Athletic Performance? [Internet]. Setanta College 2017 [Geraadpleegd 6 maar 2019] beschikbaar via https://www.setantacollege.com/how-important-is-sleep-in-athletic-performance/
(1) Stutz J, Eiholzer R & Spengler CM. Effects of Evening Exercise on Sleep in Healthy Participants: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Med 2019;49(2):269-87. DOI: 10.1007/s40279-018-1015-0

Blog post afbeelding
21-03-201

Eet jij voldoende voedingsvezels?

Als bezoeker van de website van de informatiefste sportschool van het Westland is de kans groot dat je meer met je gezondheid bezig bent dan de gemiddelde Nederlander. Naast voldoende beweging, is het voor je gezondheid natuurlijk ook belangrijk om goede voeding tot je te nemen. Een voedingsstof waar de laatste tijd veel onderzoek naar wordt gedaan zijn de voedingsvezels. Laat dat nu juist een voedingsstof zijn waar je waarschijnlijk best wat meer van binnen mag krijgen!

Wat zijn voedingsvezels?

Allereerst, wat zijn dat eigenlijk, die voedingsvezels? Voedingsvezels zijn een soort koolhydraten die niet door onze darmen verteerd of opgenomen kunnen worden (1). Er zijn veel verschillende soorten voedingsvezels, je vindt ze in de volgende producten. Fruit, groente, volkoren producten, peulvruchten, aardappelen en noten zijn allemaal goede leveranciers van voedingsvezels.

Het beschermende effect van voedingsvezels

Onlangs publiceerde een van de meest toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften een studie over het beschermende effect van voedingsvezels (2). In dit onderzoek werden de gegevens van 186 studies waarin mensen gedurende meerdere jaren werden gevolgd bij elkaar genomen. In totaal werden er zo gegevens verzameld over 135 miljoen mensenjaren! Hieruit kwam naar voren dat een hoge voedingsvezelinname (meer dan 30g per dag) samenhing met 15-30% minder kans op vroegtijdige sterfte, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, beroerte en dikke darmkanker, in vergelijking met een lage vezelinname.

Daarnaast hebben zde onderzoekers ook nog de gegevens van 58 andere studies samengenomen. Hieruit kwam naar voren dat een dagelijkse inname van 25-29 gram voedingsvezels beschermt tegen overgewicht, een verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker!

Ben je benieuwd hoeveel voedingsvezel jij binnen krijgt? Houd dan eens een eetdagboek bij in de Eetmeter van het Voedingscentrum, je krijgt dan direct advies na het invullen! (3) Wil je graag één-op-één advies over jouw voedingspatroon, maak dan eens een afspraak met een (sport)diëtist! Daarnaast kun je natuurlijk altijd bij ons binnen wandelen voor gesprek en een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Mes J. Gezond met de juiste voedingsvezels [Internet]. Wageningen University & Research 2017 [Geraadpleegd 6 maart 2019] Beschikbaar via https://weblog.wur.nl/uitgelicht/gezond-met-de-juiste-voedingsvezels/
(1) Voedingscentrum. Vezels [Internet]. Voedingscentrum.nl 2019 [Geraadpleegd 6 maart 2019] Beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx
(2) Reynolds A, Mann J, Cummings J, Winter N, Mete E, Te Morenga L.  Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet 2019;393(10170):434-45. DOI: 10.1016/S0140-6736(18)31809-9
(3) Voedingscentrum. Mijn Voedingscentrum [Internet]. Voedingscentrum 2019 [Geraadpleegd 6 maart 2019] Beschikbaar via https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/

Blog post afbeelding
07-03-2019

Ochtendtraining of avondtraining, waar word je nu sterker en gespierder van?

Zowel ’s ochtends als ’s avonds weten veel mensen de weg te vinden naar de leukste sportschool van het Westland. Je hebt hierbij vast weleens iemand horen zeggen dat het uitmaakt wanneer je traint, in de ochtend of in de avond. In een eerdere blog hebben we al ontkracht dat in de ochtend sporten op een lege maag niet zorgt voor meer vetverbranding. Zou het tijdstip van sporten dan wel uitmaken voor het winnen van spierkracht en -massa?

Wanneer kun je nu het beste sporten?

Nog niet zo lang geleden is dit onderzocht door zes knappe koppen uit Kroatië, Australia en de Verenigde Staten (1). Zij hebben de uitkomsten van andere, eerder uitgevoerde onderzoeken bij elkaar gebundeld en opnieuw geanalyseerd. Hierbij kwamen zij tot de conclusie dat het trainen in de avond zorgt voor iets meer ontwikkeling in spierkracht. Dit verschil was echter zo klein, dat je hier geen rekening mee hoeft te houden! Tot deze bevindingen kwamen zij ook wanneer zij keken naar de ontwikkeling in spiermassa.

Kortom, sport dus vooral wanneer het jou goed uitkomt! Daarom hebben wij ook zowel in de ochtend als in de avond ook lekkere uitdagende groepslessen. Ben je benieuwd naar wat wij allemaal te bieden hebben, kom dan eens langs voor een lekkere kop koffie. Of neem contact met ons op voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Ethier J. When is the Best time to Workout? (Morning vs Evening Workouts) [Internet]. Built with Science 2018 [Geraadpleegd 6 maart 2019] beschikbaar via https://builtwithscience.com/best-time-to-work-out/
(1) Grgic J, Lazinica B, Garofolini A, Schoenfeld BJ, Saner NJ & Mikulic P. The effects of time of day-specific resistance training on adaptations in skeletal muscle hypertrophy and muscle strength: A systematic review and meta-analysis. Chronobiol Int. 2019;36(4):449-60. DOI: 10.1080/07420528.2019.1567524

Blog post afbeelding
17-01-2019

Brede schouders, hoe dan?!

Het nieuwe jaar is weer begonnen en daarmee ook de goede voornemens. Voor veel mannen geldt dat zij graag een wat breder voorkomen zouden willen hebben. Bij dè sportschool van het Westland is dat niet anders. Of je nu van nature gezegend bent met een bredere bouw of niet. Door middel van slim trainen kan jij rustig wat centimeters winnen op je schouderomtrek.

Heb jij deze superset al weleens geprobeerd?

Veel mensen kennen het zijwaarts heffen van dumbells wel. Hoewel dit een goede oefening is, is hier nog veel meer variatie in te brengen. Dit kan je doen door te spelen met de hoek van waaruit de spanning komt. Met andere woorden, onder welke hoek is de spanning het zwaarste op de spier. Door hiermee te spelen, geef je de spier niet alleen een andere prikkel, ook kan dit ervoor zorgen dat je nieuwe superset combinaties kan maken. Mocht je niet weten wat een superset is, dit is heel erg simpel. Doe twee oefeningen direct achter elkaar zonder rust, dit heet een superset.

Een goede superset voor de zijkant van de schouders is de volgende. Doe allereerst een ‘leaning lateral raise’ met een dumbell. Hierbij houdt je bijvoorbeeld het rek vast zodat je zijwaarts kan leunen (zie ook de afbeelding bovenaan de pagina. Hierdoor kan je jouw arm hoger zijwaarts heffen tot deze parallel aan de grond is. Het punt waarop de dumbell parallel aan de grond is, is het punt met de grootste spanning op de spier.

Direct hier achteraan doe je de ‘lateral raise’ met een kabel waarbij je de katrol op kniehoogte instelt. Vanuit deze positie ga je ook zijwaarts heffen. Echter is hier het zwaarste punt onderin de beweging. Door de combinatie van deze twee oefeningen belast je de spier over de gehele bewegingsbaan.

Doe beide oefeningen voor 8-15 herhalingen achter elkaar en je zult merken dat je schouders in brand staan. Het is dus even doorzetten, maar je zult blij zijn met de resultaten!

Heb jij nu ook een spiergroep waar je een goede oefening of superset voor wilt weten? Laat het ons weten, wij helpen je graag verder! Vergeet ook niet dat je een voor jou op maat gemaakt schema kunt laten maken. Ben je nu nog geen lid, neem dan contact op of meld je aan voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) EliteTrainerMedia. Lean-Away Dumbell Raise [Internet]. YouTube 2019 [Geraadpleegd op 15 januari 2019] beschikbaar via https://www.youtube.com/watch?v=m8-vOrSjzdM
(tekst) Tumminello N. Tip: A New Way to Widen Your Shoulders [Internet]. T-Nation.com 2019 [Geraadpleegd op 15 januari 2019] beschikbaar via https://www.t-nation.com/training/tip-a-new-way-to-widen-your-shoulders?utm_source=tnation&utm_medium=email&utm_campaign=weekly_dose-190113

Blog post afbeelding
03-01-2019

Hoe houd je jouw goede voornemens vol?

Het is weer 2019 en dat betekend voor veel mensen goede voornemens. Dit is niet anders in de sportschool van het Westland. De ene persoon wil misschien de stap zetten om mee te gaan doen aan de lessen steps, de ander wil misschien dit jaar echt voor dat afgetrainde zomerlichaam gaan. Iedereen heeft zijn eigen doelen en deze kunnen erg verschillen. Hetgeen wat wel overeen komt, is de strategie die je kunt gebruiken om jouw doelen nu echt te behalen!

Klein en concreet

Zorg ervoor dat je jouw doelen niet te groot of te vaag omschrijft, maar houd ze klein en concreet. Een voorbeeld hiervan is, vanaf 1 januari ga ik iedere woensdagavond meedoen aan de lessen Broga. Door de doelen klein en concreet te houden is het voor jou duidelijk wat je moet doen. Bovendien zorgen kleine doelen ervoor dat je vaak jouw doel behaalt, wat weer motiverend werkt!

Belangrijk voor jouzelf

Zorg er ook voor dat je weet waarom een doel stelt. Als je ervoor zorgt dat je een doel stelt wat echt belangrijk is voor jouzelf dan is de kans veel groter dat je een doel behaalt. Je wilt misschien beginnen met sporten om het goede voorbeeld aan je kinderen te geven.

Als-dan plannen

Een van de meest effectieve manieren om gedrag te veranderen is door middel van zogenaamde ‘als-dan’ plannen (1). Dus als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y. Stel je wilt bijvoorbeeld beginnen met ontbijten, dan kan zo’n plan er voor jou als volgt uit zien: ‘Als ik ’s ochtends heb gedoucht, smeer ik daarna een boterham voor mijzelf’. Dit zijn hele korte en krachtige plannen die je gemakkelijk kunt uitvoeren.

Het geheim achter het behalen van je doelen is dus door je einddoel op te knippen in meerdere kleinere tussendoelen! Wilde je nu misschien starten met sporten in het nieuwe jaar, maak dan snel een afspraak voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Klomp M. Klompie schrijft: Goede voornemens... [Internet] Tillywood Social Magazine 2018 [Geraadpleegd 1 januari 2019] beschikbaar via http://www.tillywoodmagazine.nl/klompie-schrijft-goede-voornemens/
(1) Voedingscentrum. Hoe maak ik een goed voornemen? [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd 1 januari 2019] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/hoe-maak-ik-een-goed-voornemen-.aspx

Blog post afbeelding
27-12-2018

Kun je die Nieuwjaarskater voorkomen?

De kerst is weer achter de rug en we gaan op naar de jaarwisseling. Hoewel we de fitste sportschool van het Westland zijn, drinken ook wij heus wel een lekker drankje tijdens de jaarwisseling. Uiteraard weet iedereen dat alcohol niet bijdraagt aan het behalen van jouw sportieve doelstellingen, maar een drankje op z’n tijd moet kunnen. Alles met mate. Stel je verliest het stukje ‘met mate’ nu uit het oog met de jaarwisseling. Is er eigenlijk iets wat je kunt doen om die kater dan wel te verminderen of misschien wel te voorkomen?

Wat er bekend is in de wetenschap

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Er is eigenlijk nog maar bijzonder weinig bekend over het fenomeen kater. Zo is het bijvoorbeeld nog altijd niet precies bekend waardoor die kater nu precies wordt veroorzaakt. Ook zijn er nog maar weinig kwalitatief goede studies gedaan naar het voorkomen van katers.

Een ding is in ieder geval zeker, de minst leuke manier om een kater te voorkomen is door geen alcohol te drinken. Helaas kan ik verder geen magische pil aanbevelen waarvan we weten dat het werkt. Waar je in ieder geval op moet letten om een kater zoveel mogelijk te voorkomen is niet te snel drinken. Zorg dat je niet drinkt op een lege maag. Drink af en toe ook iets zonder alcohol om te zorgen dat je vochtniveau op peil blijft. Heb je de volgende dag toch een kater? Een kop koffie kan helpen om iets scherper te worden.

In ieder geval wensen we iedereen een hele fijne jaarwisseling toe!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Latkiewicz M. Sloshed: The Pro-Am Guide to New Year’s Eve Drinking [Internet]. Grub Street 2012 [Geraadpleegd 27 december 2018] beschikbaar via http://www.grubstreet.com/2012/12/the-professional-and-amateur-guide-to-new-years-eve.html
(tekst) Brown W. Why do hangovers happen and what can you do about them? [Internet]. Examine.com 2018 [Geraadpleegd 27 december 2018] beschikbaar via https://examine.com/nutrition/hangovers/

Blog post afbeelding
20-12-2018

Voorkom die kerstkilo's!

De laatste week voor kerst is weer bijna voorbij. Voor veel mensen betekend dit dat er de komende dagen lekker gegeten en gedronken gaat worden. Mocht je als doelstelling hebben om aan te komen, dan wil dat in deze periode vaak wel lukken. Echter, het merendeel van de mensen wil dit juist voorkomen. Wat zijn nu dingen die jij kunt doen om die kerstkilo’s te voorkomen? De meest geïnformeerde sportschool van het Westland geeft jou het antwoord!

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkom je die kerstkilo’s dan bespaar je jezelf gemiddeld 0,6 tot 0,8 kilo welke je niet aankomt (1). Het voorkomen van deze kilo’s kan je op meerdere manieren doen. Het is hierbij het handigste om voor jezelf na te gaan welke manier voor jou het beste zou werken.

Zo zou je bijvoorbeeld een aantal dagen voor de kerst je calorie inname al wat kunnen terug schroeven door iets minder te eten en te drinken, of door wat extra te bewegen. Hiermee compenseer je het overschot wat je gedurende de kerst binnen krijgt.

Een tweede manier is het nemen van een eiwitrijke snack, bijvoorbeeld een schaaltje kwark of een gekookt eitje, voordat je aan het kerstdiner begint. Eiwitten zorgen namelijk voor verzadiging en hierdoor zul je automatisch minder eten.

Tweede kerstdag is The Gym van 08.00 uur tot 14.00 uur geopend. Dit is een mooie mogelijkheid om wat van die extra ingenomen calorieën te verbranden!

Doe jezelf tegoed aan groenten, hiermee kun je jouw maaltijden niet alleen mooi aankleden, ook zorgen deze producten voor veel verzadiging en weinig calorieën.

Uiteraard is dit maar een kleine greep uit mogelijkheden die je kunt treffen om de kerstkilo’s te voorkomen. Wil je nu meer weten dan kun je dit natuurlijk altijd vragen aan een van ons. Ben je nu benieuwd of The Gym voor jou dè plek is om die calorieën te verbranden, dan kun je je altijd aanmelden voor een gratis proefles!

Nog een belangrijk bericht om mee af te sluiten. Vergeet vooral niet te genieten deze komende dagen! Namens de gehele Gym Crew, fijne dagen toegewenst!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Mandarin Restaurant. Kerst buffet [Internet]. Mandarin Restaurant 2018 [Geraadpleegd 16 december 2018] beschikbaar via https://www.restaurant-mandarin.nl/kerst-buffet/
(1) Helander EE, Wansink B, Chieh A. Weight gain over the holidays in three countries. N Engl J Med 2016;375:1200-2. DOI: 10.1056/NEJMc1602012

Blog post afbeelding
13-12-2018

Pas op met hooggedoseerde vitamine B6

Het weer is inmiddels flink regenachtig en winderig. Ideaal om lekker binnen te gaan sporten bij de gezelligste sportschool van het Westland. Dit jaargetijde is ideaal om alvast te beginnen met het werken aan het lichaam voor de zomer! Echter, dit weer is voor veel mensen ook een reden om extra vitamines bij te slikken. Vaak worden hier B-vitamines voor geslikt, waaronder vitamine B6. In eerdere blogs heb ik er al over geschreven, in principe heb je geen voordelen aan het slikken van extra vitaminen. Maar wist jij dat er ook gevaren kunnen zitten in het gebruik van hoog gedoseerde vitamine B6?

Te veel vitamine B6

Vitamine B6 heb je nodig voor de aanmaak van bloed en het zorgt ervoor dat jouw afweersysteem goed werkt. Daarnaast heb je het ook nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel (1). Krijg je echter te veel vitamine B6 binnen, wat alleen mogelijk is via suppletie. Dan loop je kans op gevoelloosheid, tintelingen of zenuwpijn in je handen en voeten.

Wil je toch vitaminesupplementen gebruiken, kijk dan altijd op de verpakking of er maximaal 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) in zit. Zo minimaliseer je het risico op een te veel aan vitaminen.

Heb je meer vragen omtrent voeding of sport? Neem dan contact met ons op, of kom langs voor een gratis proefles waarbij je uiteraard ook vragen kunt stellen!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) HealthJade. Vitamin B6 [Internet]. Health Jade 2018 [Geraadpleegd 9 december 2018] beschikbaar via https://healthjade.com/vitamin-b6/
(1) Voedingscentrum. Nieuwe wet tegen te veel vitamine B6 [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd 9 december 2018] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/nieuwe-wet-tegen-te-veel-vitamine-b6.aspx

 

 

Blog post afbeelding
06-12-2018

Hoe lang kan je sporten op dat Sinterklaas snoepgoed?

Zo, Sinterklaas en Zwarte Piet zijn weer terug naar warmere oorden. Hopelijk zijn jullie allemaal lief geweest afgelopen jaar en niet meegenomen in de zak! Hand in hand met Sinterklaas gaan natuurlijk die overheerlijke (chocolade)kruidnoten, schuimpjes en chocoladeletters. Heb jij enig idee hoe lang jij kunt sporten, bij dè sportschool van het Westland, op de energie die dit snoepgoed levert ?

Energie in Sinterklaas snoepgoed

Om maar eens even bij de voorbeelden van zojuist te blijven:

·         Eén portie kruidnoten (25g, ongeveer 16 kruidnootjes) levert ongeveer 110kcal (1).

·         Eén portie chocoladekruidnoten (25g, ongeveer 12 kruidnootjes) levert zelfs 121kcal (2).

·         Een kwart chocoladeletter (45g) zijn zelfs 245kcal (3)!

·         Eén portie schuimpjes (30g) levert net zoals de kruidnootjes ongeveer 110kcal (4).

De crux zit hem er alleen in dat je vaak meer dan één portie of stukje neemt

Bereken hoe lang je kunt sporten op deze energie

Om te berekenen hoe lang je kunt sporten op deze energie kun je gebruik maken van zogenaamde MET-waarden. MET-waarden kun je gebruiken om je energieverbruik te berekenen. Dit is te berekenen met de volgende formule (energieverbruik in kilocalorieën per minuut = (MET-waarde x 3,5 x lichaamsgewicht in kilogram) : 200). (5)

Soort sport MET-waarde
Fietsen met 16km/u 4,0
Joggen 7,0
Groepsles / krachttraining 8,0
Touwtje springen 10,0

Rekenvoorbeeld

Stel een persoon van 80kg gaat een stuk fietsen (met een MET-waarde van 4.0) dan verbruikt diegene ( ( 4,0 x 3,5 x 80 ) : 200 = ) 5,6kcal per minuut. Heeft diegene een kwart chocoladeletter op (245kcal) dan kan deze persoon wel ( 245 / 5,6 = ) 44 minuten fietsen op de energie die dit snoepgoed levert.

Hoe ver zou jij moeten fietsen? Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen. Natuurlijk ben je ook altijd van harte welkom voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Hees M. Pepernoten panic [Internet]. Mieke’s studie blog [Geraadpleegd 5-12-2018] beschikbaar via https://mhees.wordpress.com/
(1) Bolletje. Kruidnoten 200G & 500G [Internet]. Bolletje.nl 2018 [Geraadpleegd 5-12-2018] beschikbaar via https://bolletje.nl/producten/id-314/kruidnoten/
(2) Bolletje. Chocolade kruidnoten [Internet]. Bolletje 2018 [Geraadpleegd 5-12-2018] beschikbaar via https://bolletje.nl/producten/id-324/chocolade-kruidnoten/
(3) AH. Tony Chocolony Chocoladeletter [Internet]. Albert Heijn 2018 [Geraadpleegd 5-12-2018] beschikbaar via https://www.ah.nl/producten/product/wi400403/tony-s-chocolonely-letter-melk-s#voedingswaarden
(4) AH. AH Sint Nicolaas schuim [Internet]. Albert Heijn 2018 [Geraadpleegd 5-12-2018] beschikbaar via https://www.ah.nl/producten/product/wi135793/ah-sint-nicolaas-schuim?ds_kid=58700003792198352&gclid=Cj0KCQiAi57gBRDqARIsABhDSMoxLcbEmVdPUCmOJPAAwevuKSM7IZkgyHp25NZixmU7ZIBUKtQkASoaAkVOEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
(5) Ainsworth BE, Haskell WL, Whitt MC, Irwin ML, Swartz AM, Strath SJ, et al. (2000). Compendium of physical activities: an update of activity codes and MET intensities. Medicine and science in sports and exercise, 32(9; SUPP/1), S498-S504.

Blog post afbeelding
29-11-2018

Train jij weleens je onderarmen?

Of je nu gaat voor sportprestaties, een complete look of voor de praktische voordelen die sterke, goed gevormde onderarmen meebrengen. Je bent aan het juiste adres bij de meest complete sportschool van het Westland voor het trainen van onder andere de onderarmen. Train jij ze weleens apart, en waarom zou je eigenlijk je onderarmen trainen? Je leest het hier!

Sportprestatie

Door het ontwikkelen van een sterke gripkracht zul je beter presteren bij alle sporten waarbij je iets moet vasthouden. Hierbij kan je denken judo en gewichtheffen, maar denk ook eens aan sporten waarbij je een bal moet vasthouden zoals rugby! Goede oefeningen voor de onderarmen zijn bijvoorbeeld hangen aan een stang of farmer walks op de hitmill. Oefeningen die ook flink de onderarmen prikkelen zijn onder andere deadlifts (zonder straps uiteraard), optrekken en hammer curls. Vraag bij een van de instructeurs om jou te vertellen welke oefeningen dit zijn.

Complete look

Wanneer je je onderarmen ook goed mee traint, zorg je ervoor dat deze zich ook goed ontwikkelen. Zeg nu zelf, het is natuurlijk geen gezicht wanneer iemand flink gespierde bovenarmen heeft en maar hele dunne onderarmen.

Praktische voordelen

Oké, het trainen van je onderarmen brengt dus duidelijk voordelen met zich mee voor allerlei sporten. Ook zorgt het nog eens voor een complete look, maar misschien voor veel mensen nog wel de belangrijkste reden zijn de praktische voordelen! Wanneer je namelijk een sterke grip hebt, kun je bijvoorbeeld gemakkelijker de deksel van een pot groente opendraaien. Ook kan je net even wat makkelijker de grote boodschappen meenemen.

Wil jij nu meer aandacht schenken aan het trainen van je onderarmen, vraag hier dan om bij een van de instructeurs wanneer zij voor jou je op maat gemaakte schema maken. Ben je nog geen lid, dan kun je natuurlijk altijd informeren tijdens een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Krunoslav. Forearm Muscles Anatomy [Internet]. Bodybuilding Wizard 2014 [Geraadpleegd 26 november 2018] beschikbaar via https://bodybuilding-wizard.com/muscles-of-the-forearm/

Thibaudeau C. The Secret Strength Weapon [Internet]. T-Nation.com 2018 [Geraadpleegd 12 juni 2018] beschikbaar via https://www.t-nation.com/training/the-secret-strength-weapon

Blog post afbeelding
22-11-2018

Deze supplementen zijn zonde van je geld (deel 3 van 3)

Deze week gaan we weer verder bij de informatiefste sportschool van het Westland met de laatste blog uit een serie van drie waarin we supplementen behandelen die (hoogstwaarschijnlijk) geen toegevoegde waarde voor jou hebben. Zo werk je bij ons niet alleen aan een fitter lichaam, maar zorg je er ook nog eens voor dat je jouw geld niet aan nutteloze dingen uitgeeft! In de vorige blog uit deze serie was er aandacht voor co-enzym Q10 en vitamine C. Daarvoor was er al aandacht voor fatburners en calciumsupplementen. Vandaag aandacht voor glutamine en koolhydraatsupplementen. Gebruik jij nu een bepaald supplement, maar twijfel je of het nu eigenlijk echt werkt? Laat het ons weten en bij voldoende animo breiden we deze serie uit!

Glutamine

Glutamine is een aminozuur (een bouwsteen van eiwitten). Het komt veel voor in spierweefsel en wanneer je in een lab glutamine aan spierweefsel toevoegt dan zorgt de glutamine ervoor dat het spierweefsel gaat groeien! Super effectief zou je zo denken, alleen werkt het in je lichaam net even wat anders. In je lichaam moet de glutamine eerst maar eens opgenomen worden in je darmen en vervolgens via het bloed bij de spieren worden afgeleverd. En daar zit nu de moeilijkheid, je darmen houden bijna alle glutamine voor zichzelf en geven bijna niets af aan je bloedbaan. Hierdoor zorgt suppleren met glutamine niet voor extra spiergroei! (1)

Koolhydraatsupplementen

Van koolhydraten hebben we inmiddels allemaal wel gehoord. Ook is er al weleens aandacht geschonken aan de (on)zin van koolhydraatarme diëten. Nu kun je ook koolhydraten nemen als supplement. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de koolhydraatrepen of -gels die wielrenners bij de Tour-de-France gebruiken. Tour-de-France deelnemers hebben wel degelijk baat bij makkelijk in te nemen koolhydraten, doordat hun energie verbruik tijdens de Tour extreem hoog is. Denk hierbij aan bijna 8000kcal per dag! (2).

Als recreatief sporter heb je echter geen baat bij koolhydraatsupplementen. Vaak hoor je dat je jouw glycogeen voorraden (de opgeslagen koolhydraten in je lichaam, die je bij sport deels verbruikt) sneller aanvult met deze supplementen. Dit is alleen ook gemakkelijk te doen door gewoon te eten en voldoende rust te nemen! (3) Een bijkomend voordeel van normale voeding, is dat dit ook nog eens allerlei extra voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels levert.

Nu weet je weer welke supplementen je niet hoeft te nemen! Goede voeding is altijd de basis, supplementen kunnen hooguit de kers op de taart zijn. Wil jij eens bespreken waar in jouw voedingspatroon nog verbeteringen mogelijk zijn, maak dan eens een afspraak met een (sport)diëtist!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Tello M. What patients – and doctors – need to know about vitamins and supplements [Internet]. Harvard Medical School 2018 [Geraadpleegd op 20 oktober 2018] beschikbaar via https://www.health.harvard.edu/blog/patients-doctors-know-vitamins-supplements-2018031613418
(1) Candow DG, Chilibeck PD, Burke DG, Davison KS & Smith-Palmer T. Effect of glutamine supplementation combined with resistance training in young adults. Eur J Appl Physiol. 2001 Dec;86(2):142-9.
(2) Saris WH, van Erp-Baart MA, Brouns F, Westerterp KR & ten Hoor F. Study on food intake and energy expenditure during extreme sustained exercise: the Tour de France. Int J Sports Med. 1989;10 Suppl 1:S26-31.
(3) Schermers P. Glycogeenvoorraad aanvullen hoeft bij voldoende rust niet direct na inspanning [Internet]. Alles over sport 2015 [Geraadpleegd 27 oktober 2018] beschikbaar via https://www.allesoversport.nl/artikel/glycogeenvoorraad-aanvullen-hoeft-bij-voldoende-rust-niet-direct-na-inspanning/

Blog post afbeelding
15-11-2018

Heb jij deze hamstring oefening wel eens geprobeerd?

Welke oefeningen voor de hamstrings doe jij? Als je om je heen kijkt in dè sportschool van het Westland, dan valt op dat de meeste mensen veelal dezelfde oefeningen doen voor het sterker of strakker maken van de hamstrings. Namelijk het leg curl apparaat of een stiff-leg deadlift. Train je met de GymVIP-app dan heb je vaak al meer variatie. Wil je nu nog meer variatie, lees dan snel verder!

Goede hamstring oefeningen

Onderzoekers uit de Verenigde Staten waren ook benieuwd naar welke soorten oefeningen nu het beste waren voor het trainen van de hamstrings (1). Om hier achter te komen plakten zij electroden op de benen van een aantal mannen en vrouwen. Met deze electroden konden zij de inspannig (en dus trainingsprikkel) van de verschillende hamstring spieren meten. Vervolgens lieten zij de proefpersonen negen verschillende oefeningen voor de hamstring doen om te kijken welke nu het beste was. Zij vonden dat je voor de effectiefste hamstring training het beste een combinatie kunt maken tussen een kettlebell swing (het explosief ‘zwaaien’ met de ronde kogels met het handvat, welke je bij de spiegels kunt vinden) en de stability ball leg curl (zie de afbeelding bovenaan de pagina).

Wil jij deze oefeningen eens proberen, vraag dan een van de instructeurs om uitleg. Ben je nog geen lid, maar zou je weleens bij The Gym willen sporten? Kom dan snel langs voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Men's Journal. The Swiss-ball Workout for Strong Glutes and Powerful Legs [Internet]. Men's Journal 2018 [Geraadpleegd 27 oktober 2018] beschikbaar via https://www.mensjournal.com/health-fitness/swiss-ball-workout-strong-glutes-and-powerful-legs/
(1) Schmitt K, Porcari JP, Camic C, Kovacs A, Foster C & Green DJ. ACE-sponsored research: What is the best exercise for the hamstrings [Internet]. American Council on Exercise 2018 [Geraadpleegd 27 oktober 2018] beschikbaar via  https://www.acefitness.org/education-and-resources/professional/certified/february-2018/6896/ace-sponsored-research-what-is-the-best-exercise-for-the-hamstrings

Blog post afbeelding
08-11-2018

Deze supplementen zijn zonde van je geld (deel 2 van 3)

Deze week gaan we weer verder bij de informatiefste sportschool van het Westland met een serie van drie blogs waarin we supplementen behandelen die (hoogstwaarschijnlijk) geen toegevoegde waarde voor jou hebben. Zo werk je bij ons niet alleen aan een fitter lichaam, maar zorg je er ook nog eens voor dat je jouw geld niet aan nutteloze dingen uitgeeft! In de vorige blog uit deze serie was er aandacht voor fatburners en calciumsupplementen. Vandaag aandacht voor co-enzym Q10 (CoQ10) en vitamine C. Over twee weken deel 3!

Co-enzym Q10

Het is klinkt een beetje als een mooie, verzonnen naam, maar toch heet het stofje echt zo. Co-enzym Q10 is een hele belangrijke stof die is betrokken bij het maken van energie in je lichaam. Volgens veel claims zou je het moeten slikken omdat het werkt als antioxidant en omdat het goed zou zijn voor je hart. Het bewijs voor de werking als antioxidant is laag (1). Bovendien, is deze studie gedaan in mensen die ooit een hart aanval hebben gehad. Dit snijdt mooi het tweede punt aan. Mensen die ooit een hartaanval hebben gehad, kunnen baat hebben bij het slikken van co-enzym Q10 (1-3). Doe dit echter altijd na overleg met de behandelend arts. Voor gezonde mensen heeft het slikken van dit supplement geen toegevoegde waarde.

Vitamine C

Het is weer kouder en meer mensen krijgen last van verkoudheid. Vaak wordt bij een verkoudheid vitamine C geslikt. De gedachte hierbij is dat je dan sneller hersteld, omdat vitamine C belangrijk is voor het afweersysteem. Het lijkt er echter niet op dat je door het slikken van vitamine C minder vaak verkouden bent. Ook is de overgrote meerderheid van de mensen niet sneller van de verkoudheid af na het slikken van vitamine C (4).

Dit was alweer deel twee, over twee weken volgt het laatste deel uit deze serie. Zijn er nu nog supplementen waar jij meer over wilt weten? Laat dit weten aan een van ons en mogelijk dat we hier een blog, of serie blogs, aan wijden! 

Heb je nog vragen, loop dan eens binnen om deze te stellen onder het genot van een lekkere kop koffie, of kom een een gratis proefles volgen!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Tello M. What patients – and doctors – need to know about vitamins and supplements [Internet]. Harvard Medical School 2018 [Geraadpleegd op 20 oktober 2018] beschikbaar via https://www.health.harvard.edu/blog/patients-doctors-know-vitamins-supplements-2018031613418
(1) Lee BJ, Huang YC, Chen SJ & Lin PT. Coenzyme Q10 supplementation reduces oxidative stress and increases antioxidant enzyme activity in patients with coronary artery disease. Nutrition. 2012 Mar;28(3):250-5. doi: 10.1016/j.nut.2011.06.004
(2) Belardinelli R, Muçaj A, Lacalaprice F, Solenghi M, Seddaiu G, Principi F, et al. Coenzyme Q10 and exercise training in chronic heart failure. Eur Heart J. 2006 Nov;27(22):2675-81
(3) Adarsh K, Kaur H, Mohan V. Coenzyme Q10 (CoQ10) in isolated diastolic heart failure in hypertrophic cardiomyopathy (HCM). Biofactors. 2008;32(1-4):145-9
(4) Patel K. Vitamin C [Internet]. Examine.com 2018 [Geraadpleegd 25 oktober 2018] beschikbaar via https://examine.com/supplements/vitamin-c/

Blog post afbeelding
01-11-2018

Meer bewegen onder schooltijd gaat niet ten koste van schoolprestaties

Er is al meer over geschreven bij de fitste sportschool van het Westland. De stijgende overgewichtscijfers bij kinderen in Nederland. Naast gezonde voeding speelt ook beweging hier een grote rol in. Uiteraard kan deze beweging buiten schooltijd, maar het wordt ook steeds duidelijker dat dit ook onder schooltijd mogelijk is.

Beweegprogramma’s onder schooltijd

Een samenwerkingsverband onder leiding van het Amsterdams Universitair Medisch Centrum heeft de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan naar de relatie tussen bewegen en schoolprestaties (1). Uit dit onderzoek komt naar voren dat kinderen die aan het begin van, en halverwege, de ochtend bewegen zich rond het middaguur beter kunnen concentreren. Dit is in vergelijking met kinderen die niet of slecht één keer bewegen. Ook blijkt dat het vervangen van reguliere lestijd door bewegen geen nadelige gevolgen heeft op de schoolprestaties. Voor het bovenstaande maakt het geen verschil of de beweegvorm bestond uit uithoudingsvermogen, coördinatie of kracht.

Wist je dat bewegen als onderdeel van de les bijvoorbeeld in Scandinavische landen al veelvuldig wordt ingezet. Hier worden vaak zelfs de maaltijden die kinderen tussen de middag krijgen door de leerlingen zelf bereid. Zo leren kinderen direct koken en hoe en gezonde maaltijd eruit ziet!

Positieve effecten

Het langdurig inzetten van korte actieve pauzes kan er volgens dit onderzoek mogelijk zelfs leiden tot betere prestaties bij de vakken rekenen en wiskunde. Ook voor de sfeer in de klas zijn dit soort actieve pauzes zeer positief. Daarnaast gaven leerkrachten ook aan dat het gedrag en de aandacht verbeterden. Deze positieve effecten deden zich al voor bij zeer kleine beweegpauzes van tien minuten.

Ben jij van dit verhaal nu erg enthousiast geworden en wil je kijken wat de mogelijkheden zijn om meer te bewegen? Maak dan snel een afspraak voor een gratis proefles! Ook als je niet meer op school zit, ben je natuurlijk van harte welkom om contact op te nemen.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Yoga 4 Classrooms. Society of Behavioral Medicine: Elementary Schools to Provide at least 60 min of physical activity [Internet]. Yoga4Classrooms 2014 [Geraadpleegd 20 oktober 2018] beschikbaar via http://www.yoga4classrooms.com/yoga-4-classrooms-blog/society-of-behavioral-medicine-elementary-schools-to-provide-at-least-60-min-of-physical-activity
(1) Collard DCM, Slot-Heijs JJ, van den Berg V, Mol P & Singh AS. Meer bewegen op school: waarom en hoe? Bevindingen van SMART MOVES! voor beleid en praktijk. SMART MOVES. Amsterdam 2018.

Blog post afbeelding
25-10-2018

Deze supplementen zijn zonde van je geld (deel 1 van 3)

Deze week maken we bij de informatiefste sportschool van het Westland een start met een serie van drie blogs waarin we supplementen behandelen die (hoogstwaarschijnlijk) geen toegevoegde waarde voor jou hebben. Zo werk je bij ons niet alleen aan een fitter lichaam, maar zorg je er ook nog eens voor dat je jouw geld niet aan nutteloze dingen uitgeeft! In eerdere blogs kun je lezen over de (on)zin van de supplementen creatine, bèta-alanine en BCAA’s. Vandaag aandacht voor fatburners en calciumsupplementen. Over twee weken deel 2!

Fatburners

Afvallen, voor sommigen gaat het te gemakkelijk Echter, voor de meerderheid van de mensen zou het toch mooi zijn als er gewoon een pil geslikt kon worden om het sneller af te vallen. Bij de meeste fatburners wordt geclaimd dat het metabolisme (je verbranding) wordt verhoogd. Hiermee zou je automatisch meer calorieën gaan verbranden. Helaas werkt het niet zo gemakkelijk! (1,2) Van de legale middelen die op de markt zijn, is er een enkele die meetbaar het metabolisme verhoogt en waarschijnlijk krijg je dit al binnen. Dit is namelijk cafeïne (2). Helaas, deze verhoging in het metabolisme is zo klein dat je hier in de praktijk niets van gaat merken.

Hierboven worden legale supplementen besproken. Illegale supplementen raden wij ten strengste af. Bij sommige van deze middelen ligt de werkzame en schadelijke (soms zelfs dodelijke) dosis namelijk zeer dicht bij elkaar (3). Ons advies is dan ook logischerwijs om hier niet aan te beginnen.

Calcium

Veel mensen slikken calcium supplementen voor een goede botgezondheid. Dit heeft weinig toegevoegde waarde, aangezien in Nederland maar weinig mensen zijn die een calciumtekort hebben. Groepen die risico lopen op calciumtekorten zijn vrouwen boven de 50 jaar, mannen boven de 70 jaar en kinderen (4). Echter, ook deze groepen hoeven niet direct aan de supplementen. Je krijgt namelijk gemakkelijk voldoende calcium binnen via bijvoorbeeld zuivel en groene groente. Zorgen voor een volwaardig voedingspatroon en voldoende beweging is het beste wat je kunt doen om te zorgen dat je sterke botten krijgt, en houdt.

Een andere reden waarvoor mensen calcium (en magnesium) supplementen nemen, is ter preventie van kramp. Helaas, ook hiervoor hoef je geen calcium (en magnesium) te slikken. Het klopt dat je lichaam calcium gebruikt om spiervezels te laten ontspannen na het aanspannen van een spier. Helaas zorgt extra suppletie niet dat dit gemakkelijker verloopt. Het is dan ook niet aangetoond dat het suppleren met calcium (en magnesium) zorgt voor minder kramp (5).

 

Onthoud dat goede voeding altijd de basis is. Sommige supplementen hebben wel degelijk nut, maar vormen hooguit de kers op de slgaroom! Wil je nu meer informatie over goede voeding of supplementen, maak dan eens een afspraak bij een (sport)diëtist.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Tello M. What patients – and doctors – need to know about vitamins and supplements [Internet]. Harvard Medical School 2018 [Geraadpleegd op 20 oktober 2018] beschikbaar via https://www.health.harvard.edu/blog/patients-doctors-know-vitamins-supplements-2018031613418
(1) Hodgson AB, Randell RK & Jeukendup AE. The Effect of Green Tea Extract on Fat Oxidation at Rest and during Exercise: Evidence of Efficacy and Proposed Mechanisms. Adv. Nutr. 2013 March;4(2):129-40. DOI: 10.3945/an.112.003269
(2) Astrup A., Toubro S., Cannon S., Hein P., Breum L. & Madsen L. Caffeine: a double-blind, placebo-controlled study of its thermogenic, metabolic, and cardiovascular effects in healthy volunteers. Am J Clin Nutr. 1990 May;51(5):759-67. DOI: 10.1093/ajcn/51.5.759
(3) Eigen Kracht. Grootschalig DNP-gebruik in Nederlandse wedstrijdbodybuilding [Internet]. Eigenkracht.nl 2018 [Geraadpleegd 20 oktober 2018] beschikbaar via https://www.eigenkracht.nl/nieuws/item/974/Grootschalig+DNP-gebruik+in+Nederlandse+wedstrijdbodybuilding
(4) Voedingscentrum. Calcium [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd op 20 oktober 2018] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/calcium.aspx
(5) Houmes A. Magnesium en calcium bij krampen [Internet]. Consumentenbond 2016 [Geraadpleegd 20 oktober 2018] beschikbaar via https://www.consumentenbond.nl/gezondgids/hoe-zit-dat/voeding-magnesium-en-calcium-bij-krampen

Blog post afbeelding
18-10-2018

Is het ene zout gezonder dan het andere zout?

Himalaya zout, zeezout, Keltisch zeezout of gewoon keukenzout. Is het ene zout nu gezonder voor je dan het andere zout? Er wordt weleens gezegd dat bijvoorbeeld sommige soorten zout meer mineralen bevatten dan het andere zout. Kloppen deze beweringen? Het antwoord vind je bij de meest veelzijdige sportschool van het Westland!

Gezondheidsvoordelen

Het klopt inderdaad dat zeezout en himalayazout iets meer mineralen bevatten vergeleken met keukenzout (1). Het gaat dan bijvoorbeeld om iets meer magnesium of calcium. Echter is deze extra hoeveelheid zo minimaal dat het voor je gezondheid geen extra bijdrage levert. Deze voedingsstoffen kan je beter uit andere producten halen.

Een zeer groot voordeel van keukenzout is dat keukenzout is gejodeerd (2). Dat wil zeggen dat er jodium aan het zout is toegevoegd. Dit is niet het geval bij zeezout en himalayazout. Ook het zout wat de bakker gebruikt, wordt in Nederland gejodeerd. Zou dit namelijk niet worden gedaan, dan loopt een groot deel van de bevolking een jodiumtekort op. Jodium heb je namelijk nodig voor een goede werking van je schildklier (3).

Te veel zout

Meer dan tachtig procent van de Nederlanders gebruikt te veel zout, grote kans dus dat jij ook iets te veel zout binnen krijgt (2). Het binnenkrijgen van te veel zout kan bijvoorbeeld leiden tot een verhoogde bloeddruk of nierziekten (2). Probeer dus jouw gebruik van zout te beperken waar mogelijk.

Ben je benieuwd of jij te veel zout binnen krijgt? Gebruik dan eens de ‘Eetmeter’ van het Voedingscentrum of maak een afspraak met een (sport)diëtist voor advies op maat!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Nieto S. Conoce los diferentes tipos de sal y sus propiedades [Internet]. Harmonia 2016 [Geraadpleegd 27 maart 2018] beschikbaar via https://harmonia.la/nutricion/conoce_los_diferentes_tipos_de_sal_y_sus_propiedades
(1) Voedingscentrum. Is zeezout of Himalayazout gezond? [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd 27 maart 2018] beschikbaar via http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-zeezout-beter-dan-keukenzout.aspx
(2) Voedingscentrum. Zout en natrium [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd 27 maart 2018] beschikbaar via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout-en-natrium.aspx
(3) Voedingscentrum. Jodium [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd 27 maart 2018] beschikbaar via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/jodium.aspx

Blog post afbeelding
11-10-2018

Gezondheidsvoordelen van wat extra spiermassa

We weten allemaal dat sporten en bewegen gezond voor je is. Wat jouw voorkeur ook is qua fitness, groepslessen, cardiotraining of krachttraining, je bent goed bezig voor jouw gezondheid. Dit alles is mogelijk in de leukste sportschool van het Westland! Of het nu je specifieke doel is of niet, waarschijnlijk bouw je ook wat spiermassa op door al dat sporten. Wist jij dat deze extra spiermassa niet alleen mooi is om te zien, maar jou ook op de lange termijn gezondheidsvoordelen oplevert?

Ouder worden en ziekte overleven

Het lijkt namelijk zo te zijn dat wanneer je een hogere hoeveelheid spiermassa hebt, je een grotere kans hebt om gezond oud te worden (1-5). Uiteraard is dit al een hele goede reden om vanaf vandaag extra goed je best te doen tijdens het sporten. Bovendien lijkt het er ook nog eens op dat, mocht je onverhoopt toch te maken krijgen met een ernstige ziekte of operatie, jouw overlevingskansen ook beter zijn als je wat meer gezonde spiermassa hebt (6-8). Hoe het nu precies komt dat jouw spiermassa een beschermende werking heeft, daar zijn wetenschappers weer nog niet helemaal over uit (1).

Overigens is het nooit te laat om te beginnen met sporten, ook als senior pluk je de vruchten van (kracht)sport! Hier kun je meer over lezen in de blog over ouderen en beweging.

Spreek een van de instructeurs aan voor een afspraak om een trainingsschema op te stellen om jouw doel te bereiken. Ben je nog geen lid, dan ben je van harte welkom voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(1) EigenKracht.nl. Spieren voor vandaag en morgen [Internet]. Eigen Kracht 2018 [Geraadpleegd 27 maart 2018] beschikbaar via https://www.eigenkracht.nl/nieuws/item/972/Spieren%20voor%20vandaag%20en%20morgen
(2) Landi F, Cruz-Jentoft AJ, Liperoti R, Russo A, Giovannini S, Tosato M, et al. Sarcopenia and mortality risk in frail older persons aged 80 years and older: results from ilSIRENTE study. Age Aging. 2013;42(2):203-9. DOI: 10.1093/ageing/afs194
(3) Toss F, Wiklund P, Nordström P, Nordström A. Body composition and mortality risk in later life. Age Aging. 2012;41(5):677-81. DOI: 10.1093/ageing/afs087
(4) Landi F, Russo, A, Liperoti R, Pahor M, Tosato M, Capoluongo E. Midarm muscle circumference, physical performance and mortality: results from the aging and longevity study in the Sirente geographic area (ilSIRENTE study). Clin Nutr. 2010;29(4):441-7. DOI: 10.1016/j.clnu.2009.12.006
(5) Srikanthan P, Karlamangla AS. Muscle mass index as a predictor of longevity in older-adults. Am J Med. 2014;127(6):547-53. DOI: 10.1016/j.amjmed.2014.02.007
(6) Shachar SS, Deal AM, Weinberg M, Nyrop KA, Williams GR, Nishijima TF, Benbow JM, et al. Skeletal muscle measures as predictors of toxicity, hospitalization, and survival in patients with metastatic breast cancer receiving taxane-based chemotherapy. Clin Cancer Res. 2017;23(3):658-65. DOI: 10.1158/1078-0432.CCR-16-0940
(7) van Vugt JLA, Levolger S, de Bruin RWF, van Rosmalen JM, Metselaar HJ, IJzermans JNM. Systematic review and meta-analysis of the impact of computed tomography-assessed skeletal muscle mass on outcome in patients awaiting or undergoing liver transplantation. Am J Transplant. 2016;16(8):2277-92
(8) van Vugt JLA, Braam HJW, van Oudheusden TR, Vestering A, Bollen TL, Wiezer MJ, et al. Skeletal muscle depletion is associated with severe postoperative complications in patients undergoing cytoreductive surgeru with hyperthermic intraperitoneal chemotherapy for peritoneal carcinomatosis of colorectal cancer. Ann Surg Oncol. 2015;22(11):3625-31

Blog post afbeelding
04-10-2018

Gezonde schouders zijn sterke schouders

Pijnvrij bewegen, sportprestaties en een mooi figuur. Gezonde en sterke schouders zijn bij allemaal betrokken. Voor het trainen van je schouders ben je aan het juiste adres bij dé sportschool van het Westland. Helaas worden de schouders niet altijd optimaal getraind. Kun jij een veelgemaakte fout noemen bij het trainen van je schouders?

Blessure zit in een klein hoekje

We zitten allemaal steeds vaker en langer achter een beeldscherm. Is het niet op het werk, dan is het wel thuis of onderweg op de telefoon. Bijna iedereen weet dat je hierbij rechtop zou moeten zitten, echter doen maar weinig mensen dit. Dit heeft als mogelijk gevolg dat de schouders steeds meer naar voren gaan staan en onze houding veranderd. Als we dan in de sportschool ook vanuit deze houding gaan sporten, dan is een blessure zo opgelopen.

Sterke schouders kweken

Zoals de titel al zegt, gezonde schouders zijn sterke schouders. In navolging van het bovenstaande gaan we vandaag een tweetal oefeningen beschrijven. Deze kun je doen om aan je houding te werken, gezonde schouders te ontwikkelen of te behouden en hiermee dus sterke schouders te kweken!

Face-pull & Incline bench Y-raises

Twee moeilijke namen, maar waarschijnlijk heb je ze weleens uitgevoerd zien worden. Beide oefeningen zijn erg goed in het sterker maken van de spieren op de achterkant van de schouders en tussen de schouderbladen. Deze spieren zijn belangrijk voor je houding, maar zorgen ook voor ondersteuning bij heel veel oefeningen die je uitvoert met je bovenlichaam. Beide oefeningen kun je het beste uitvoeren met hoge herhalingen. Denk hierbij aan minimaal 15 herhalingen per serie.

Voor de face-pull bevestig je een dubbel touw aan een kabelstation. Het kabelstation stel je in zodat het touw op gezichtshoogte begint. Je pakt de touwen buitenom vast en door je ellebogen naar buiten te bewegen trek je de touwen langs je gezicht. Vraag voor een demo een van onze instructeurs!

De benaming zegt het al, voor de incline bench Y-raises gebruik je een bankje wat schuin omhoog staat. Je gaat op je buik met je gezicht over het hoofdeind zitten. In beide handen heb je een lichte dumbbell en je armen laat je onder je schouders hangen. Hiervandaan breng je je armen in een Y-vorm naar voren, zodat je bovenarmen naast je oren zijn. Hiervandaan laat je je armen weer rustig zakken. Wederom, vraag een demo van een instructeur voor je de oefening gaat proberen!

Ben je nog geen lid, maar wil je wel zorgen voor gezonde en sterke schouders? Maak dan eens een afspraak voor een gratis proefles, tot snel!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
Gezonderleven.com. Zeven oefeningen voor sterkere schouders [Internet]. Gezonderleven.com 2016 [Geraadpleegd 29 augustus 2018] beschikbaar via https://gezonderleven.com/zeven-oefeningen-voor-sterkere-schouders/

Blog post afbeelding
27-09-2018

Voetballers, wees niet bang om je benen te trainen!

Mensen van jong tot oud, fit tot minder fit en van schaker tot hockeyer. Er lopen veel verschillende mensen in de gezelligste sportschool van het Westland. Wat ook je doel is om fitness te gaan doen, je kunt het beste je gehele lichaam trainen. Dit houdt dus zowel je bovenlichaam als je onderlichaam in. In een vorige blog is het belang van krachttraining voor fietsers en hardlopers beschreven, vandaag de voordelen voor voetballers wanneer zij de benen trainen. Een veelgehoorde opmerking van voetballers is namelijk dat zij geen benen willen trainen omdat ze bang zijn om hier langzamer door te worden. Is dit wel zo en wat zou je als voetballer aan het trainen van je benen moeten hebben?

Snelheid en explosiviteit

Allereerst de angst om langzamer te worden van krachttraining, is deze wel terecht? Nee, juist door explosieve krachttraining te doen, kun je je explosiviteit verhogen zonder in te boeten op je snelheid (1,2).

Sterker in duels

Uiteraard wordt je ook sterker van de krachttraining. Deze extra kracht kan altijd van pas komen in duels. Zo kan je bijvoorbeeld iemand gemakkelijker opzij duwen doordat jij meer kracht in je benen hebt.

Blessurepreventie

Daarnaast kan het doen van krachttraining er ook nog eens voor zorgen dat jij een kleinere kans op blessures hebt! (3)

Ben je nu benieuwd naar wat voor oefeningen jij zou kunnen doen ter ondersteuning van jouw prestaties op het veld, vraag dan eens een van de instructeurs om een op maat gemaakt schema via GymVIP! Ook als je nog geen lid bent, ben je van harte welkom voor een gratis proefles om eens te kijken naar de mogelijkheden!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Hartwick Collega. Physical Education Department [Internet]. Hartwick College [Geraadpleegd 12 juli 2018] beschikbaar via https://www.hartwick.edu/academics/academic-departments/physical-education-department/
(1) Gorostiaga EM, Izquierdo M, Roesta M, Iribarren, González-Badillo JJ, Ibánez. Strength training effects on physical performance and serum hormones in young soccer players. Eur J Appl Physiol. 2004;91:698-707. DOI: 10.1007/s00421-003-1032-y
(2) Ronnestad BR, Kvamme HN, Sunde A, Raastad T. Short-term effects of strength and plyometric training on sprint and jump performance in professional soccer players. J Strength Cond Res. 2008;22(3):773-80. DOI: 10.1519/JSC.0b013e31816a5e86.
(3) Petersen J, Thorborg K, Nielsen MB, Budtz-Jørgensen E, Hölmich P. Preventive effect of eccentric training on acute hamstring injuries in men’s soccer; A cluster-randomized controlled trial. Am J Sports Med. 2011;39(11):2296-2303. DOI: doi.org/10.1177/0363546511419277

Blog post afbeelding
20-09-2018

Koken, jong geleerd is oud gedaan!

Een gezonde maaltijd kan je het beste zelf bereiden. Zo kun je zelf bepalen wat je allemaal gebruikt tijdens de bereiding. Helaas lopen jongeren steeds minder warm voor het zelf koken van een maaltijd. Dat is jammer, want in dé sportschool van het Westland we wisten natuurlijk al lang dat gezonde voeding een grote bijdrage levert aan het behalen van je doelen! Voor jongeren is het behalen van doelen zoals afvallen of aankomen niet de enige reden waarom zij zouden moeten leren koken. Het jong aanleren van kookvaardigheden heeft namelijk op de lange termijn nog meer voordelen.

Kookvaardigheden als voorspeller van gezonde maaltijden

Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland hebben namelijk een hele grote groep jongeren voor zo’n tien jaar gevolgd (1). Zij vonden dat de jongeren die aan het begin van de studie vonden dat zij redelijke tot goede kookvaardigheden hadden, tien jaar later vaker zelf kookten. Ook kookten zij vaker een maaltijd met voldoende groenten en aten zij minder vaak bij een fastfood restaurant.

Dit zijn erg mooie bevindingen natuurlijk, dus vraag je kind af en toe eens om te helpen bij het koken, of laat de gehele maaltijd door hem/haar koken. Wie weet zorg je er zo wel voor dat je kind op latere leeftijd hier nog de vruchten van plukt!

Heb jij nu nog vragen na het lezen van deze blog, neem dan gerust eens contact met ons op of maak eens een afspraak bij een (sport)diëtist.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Coupon Clipping Cook. BBQ Lime Chicken Salad [Internet]. Couponclippingcook.com [Geraadpleegd 12 juli 2018] beschikbaar via https://www.couponclippingcook.com/bbq-lime-chicken-salad/
(1) Utter J, Larson N, Laska MN, Winkler M, Neumark-Sztainer D. Self-perceived cooking skills in emerging adulthood predict better dietary behaviors and intake 10 years later: A longitudinal study. J Nutr Educ Behav. 2018;50(5):494-500. DOI: 10.1016/j.jneb.2018.01.021

 

Blog post afbeelding
13-09-2018

Smoothies, zijn ze nu wel of niet gezond?

Voldoende groenten en fruit eten, we weten allemaal dat het belangrijk is voor onze gezondheid, maar we redden het vaak niet om dagelijks 250 gram groente en twee stuks fruit te eten (1,2). Om toch wat gemakkelijker aan de richtlijnen te voldoen nemen veel mensen een smoothie. Het is toch veel gemakkelijker om deze hoeveelheden in een blender te verwerken en op te drinken, dan het is om dit op te eten. Maar brengt een smoothie dan ook dezelfde voordelen als de intacte groenten en fruit? De meest geïnformeerde sportschool van het Westland geeft jou het antwoord!

Ongemerkt veel suikers

Wanneer je een smoothie met fruit maakt, heb je al snel meerdere stukken fruit nodig om een glas smoothie te maken. Hierdoor krijg je dus ook ongemerkt de suikers van deze meerdere stukken fruit binnen. Zo krijg je al gauw zeven klontjes suiker binnen met één glas smoothie (3). Deze suikers leveren ook allemaal weer calorieën.

Minder verzadiging

Een dubbel nadeel hierbij is dat een glas smoothie niet zo erg vult. Zou je deze meerdere stukken fruit intact moeten eten, dan zou je hier heel erg vol van zitten. Dit komt door de kauwende beweging die je maakt bij het eten van intact fruit (3). Dit geldt ook wanneer je groenten verwerkt in je smoothie.

Lagere voedingswaarde

Een derde reden waarom intacte groente en fruit de voorkeur hebben, is de voedingswaarde. De voedingswaarde van gepureerde groente en fruit is namelijk lager dan dat van intact groente en fruit. Dit komt doordat in een blender de structuur kapot gaat (4). Door het kapot gaan van de structuur gaan de vitaminen ook reageren met zuurstof in de lucht, dit heet oxideren, hierdoor gaat de voedingswaarde ook omlaag.

Kortom, je kunt dus beter kiezen voor het eten van de intacte groente en fruit. Zit jij met meer vragen over voeding, maak dan eens een afspraak met een (sport)diëtist!

 

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Helm O. Peer-spinaziesmoothie met gember [Internet]. Happy Healthy 2018 [Geraadpleegd 18 juni 2018] beschikbaar via https://happyhealthy.nl/peer-spinazie-smoothie-gember/
(1) Voedingscentrum. Groente [Internet]. Voedingscentrum 2017 [Geraadpleegd 18 december 2017] beschikbaar via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groente.aspx
(2) van Rossum CTM, Buurma EJM, Vennemann FBC, Beukers, MH, Drijvers, JJMM & Ocké MC. Voedselconsumptie in 2012-2014 vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 2015. RIVM Briefrapport 2017-0095. DOI 10.21945/RIVM-2017-0095
(3) Voedingscentrum. Zijn smoothies gezond? [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd 18 juni 2018] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/zijn-smoothies-gezond-.aspx
(4) Voedingscentrum. “Volgens mij krijg ik met mijn dagelijkse fruitsmoothie al mijn vitamines binnen” [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd 18 juni 2018] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/dewaarheidoptafel/Gezond-eten/smoothie-en-vitaminen.aspx

Blog post afbeelding
06-09-2018

Een onderrug-vriendelijk alternatief voor 'bent-over barbell rows'

De afgelopen twee weken stonden al een beetje in het teken van klachten aan de onderrug. Zo hadden we twee weken geleden een blog geheel in het teken van lage rugklachten. Vorige week ging de blog over veel zitten, een mogelijke oorzaak van lage rugklachten. Over het algemeen is het raadzaam om te blijven bewegen bij rugklachten. Dat kan je natuurlijk uitermate goed doen in dè onderrug vriendelijkste sportschool van het Westland.

Waarom het een goede beweging is

Een goede oefening voor het ontwikkelen van je gehele rug zijn de zogenaamde ‘bent-over barbell rows’. Mocht je niet weten welke oefening dit is, kijk dan even naar de afbeelding bovenaan de pagina! In de voorgaande blogs is het al genoemd, we zitten steeds meer. Hierom is het belangrijk om de rug goed getraind te houden, zodat je een goede houding blijft houden.  Voornamelijk bewegingen waarbij je iets van voren naar je lichaam toe trekt, zijn hierbij belangrijk. De houding die je aanneemt bij ‘bent-over barbell rows’ kan echter wel wat druk geven op de onderrug. Ook is niet iedereen voldoende mobiel voor het aannemen van de goede positie. Daarom vandaag een variatie op deze oefening die wat vriendelijker is op de onderrug.

Het onderrug-vriendelijke alternatief

Voor de variatie kan je gebruik maken van de verstelbare bankjes en dumbbells. Zet het bankje schuin omhoog (ongeveer in het tweede gat van onderen geteld) en ga hier met de borst op liggen. Zorg dat je met je gezicht iets boven het bankje uit steekt. De tenen zijn op de vloer met de benen, billen en buik aangespannen zodat je een stabiele basis hebt. De startpositie is met de dumbbells onder de schouders. Hiervandaan ‘roei’ je de dumbbells tot ongeveer naast de navel. Hiervandaan laat je de dumbbells zakken tot deze weer onder de schouders zijn. Tijdens de hele beweging kan je de handpalmen naar elkaar laten wijzen. Door de steun van het bankje haal je de spanning van de onderrug weg en kan je toch nog dezelfde beweging trainen.

Wil je deze oefening eens een keer proberen, vraag dan eens aan een van de instructeurs of je hem goed uitvoert. Daarnaast ben je als niet-lid uiteraard van harte welkom om deze oefening eens tijdens een gratis proefles te proberen!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Snape J & Harris-Fry N. Barbell Bent-Over Row: Your Shortcut To A Bigger, Healthier Back [Internet]. Coach Mag 2018 [Geraadpleegd 18 juni 2018] beschikbaar via http://www.coachmag.co.uk/exercises/back-exercises/177/bent-over-row
(tekst) Rusin J. Tip: A Back-Friendly Alternative to Bent-Over Rows [Internet]. T-Nation 2016 [Geraadpleegd 18 juni 2018] beschikbaar via https://www.t-nation.com/training/tip-a-back-friendly-alternative-to-bent-over-rows?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article5027

Blog post afbeelding
30-08-2018

Fitte mensen zijn beter bestand tegen de slechte effecten van lang zitten

Zitten, het wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Veel zitten wordt met allerlei nare dingen in verband gebracht zoals hart- en vaatziekten, rugklachten, kanker en zelfs een verhoogd kans op overlijden! (1,2) Hoewel we steeds meer zitten, zowel in onze vrije tijd, als ook voor velen op het werk, kun je veel doen om deze risico’s te verminderen! Het verminderen van deze risico’s kun je uitermate goed doen binnen dè sportschool van het Westland!

Rugklachten

Vorige week hebben we het al gehad over lage rugklachten. Hier lazen we dat het een van de meest voorkomende klachten zijn die voorkomen in Nederland (3). Hoe je het beste om kunt gaan met lage rugklachten als gevolg van veel of verkeerd zitten, kun je lezen in de blog van vorige week. Klik op deze link om de blog nog eens terug te lezen.

Wapen jezelf tegen de risico’s van lang zitten!

We hebben niet altijd evenveel invloed op hoelang we zitten. Zouden we dit wel hebben, dan is het advies altijd om minder lang achter elkaar te zitten en om in totaal minder lang te zitten. Gelukkig hebben een aantal knappe koppen in het Verenigd Koninkrijk gekeken of er verschil zit in het negatieve effect van lang zitten tussen fitte en minder fitte mensen (1). Dit hebben zij onderzocht in meer dan 390.000 mensen, een flink studie dus. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat het risico op negatieve effecten in fitte mensen een stuk lager waren dan in minder fitte mensen!

Fitheid

Voor een goede lichamelijke fitheid kan je het beste een combinatie doen tussen zowel kracht- als conditietraining. Hierbij moet je vooral iets doen wat jou leuk lijkt, zodat je het op de lange termijn vol kunt houden. Dit kan dus zowel in de fitness als in de groepslessen. Sport je liever buiten, bijvoorbeeld wielrennen of hardlopen, doe dan hetgeen wat jij het leukste vindt om te doen.

Ben je benieuwd wat wij jou te bieden hebben? Neem dan contact op of maak eens een afspraak voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Trainer Simon. Sitting! It’s bad for your health! Here is what we know [Internet]. Found my physique 2017 [Geraadpleegd 18 juni 2018] beschikbaar via https://www.foundmyphysique.com.au/sitting-its-bad-for-your-health-here-is-what-we-know/
(1) Celis-Morales CA, Lyall DM, Steell L, Gray SR, Iliodromiti S, Anderson J, et al. Associations of descretionary screen time with mortality, cardiovascular disease and cancer are attenuated by strength, fitness and physical activity: findings from the UK Biobank study. BMC Medicine. 2018;16:77-91. DOI: 10.1186/s12916-018-1063-1
(2) Volksgezondheid en Zorg. Oorzaken rugklachten [Internet]. Volksgezondheid en Zorg 2018 [Geraadpleegd 13 juni 2018] beschikbaar via https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/nek-en-rugklachten/cijfers-context/oorzaken-en-gevolgen#node-oorzaken-rugklachten
(3) Volksgezondheid en Zorg. Bijdrage nek- en rugklachten aan ziektelast [Internet]. Volksgezondheid en Zorg 2018 [Geraadpleegd 13 juni 2018] beschikbaar via https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/nek-en-rugklachten/cijfers-context/ziektelast#node-bijdrage-nek-en-rugklachten-aan-ziektelast

Blog post afbeelding
23-08-2018

Wat te doen bij lage rugklachten?

Bijna iedereen heeft er weleens mee te maken gehad, lage rugklachten. Het is niet voor niets dat deze klachten op de achtste plek staan van ziekten met de grootste ziektelast in Nederland (1). Helaas is het binnen dè sportschool van het Westland niet anders, ook hier zijn lage rugklachten een veelgehoord probleem. Hoewel het altijd raadzaam is om bij onze fysiotherapeuten langs te gaan voor specifiek advies, zijn er wel dingen die je kunt doen om de kans op deze blessures te verlagen.

Oorzaken

Ondanks dat erg veel mensen met lage rugklachten te maken hebben, kan er bijna nooit een specifieke oorzaak van de klachten worden gevonden (2). Wel lijken de leeftijd, fysieke belasting, fitheid en spierkracht van invloed op de kans om deze klachten te ontwikkelen (2). Hoewel we niets kunnen doen aan onze leeftijd en vaak ook niet erg veel aan de fysieke belasting, zoals fysiek zwaar werk, zijn de andere twee dingen wel gemakkelijk te beïnvloeden.

Werk aan je fitheid en spierkracht

Werken aan jouw fitheid en spierkracht is natuurlijk iets dat je bij uitstek in een sportschool kunt doen. De spieren welke vooral belangrijk zijn ter voorkoming van lage rugklachten zijn de buikspieren en rugspieren. Deze kun je uiteraard trainen op apparaten, maar het trainen met het lichaamsgewicht of vrije gewichten levert jou zelfs nog meer voordelen. Wanneer je traint zonder apparaat wordt je namelijk gedwongen om zelf te zorgen voor evenwicht en dien je continu jouw lichaam te corrigeren. Iets wat je ook in het dagelijks leven moet doen!

Voorbeeldoefeningen

Enkele goede oefeningen zijn onder andere de ‘plank’, ‘glute bridge’ en de ‘side plank’. Alle drie zijn dit oefeningen waarbij je ervoor moet zorgen dat je lichaam zich stabiel houd tegen de richting van de zwaartekracht in. Zorg er bij deze oefeningen goed voor dat het bekken niet te veel naar voren is gekanteld. Dit is niet altijd even makkelijk zelf te voelen, vraag daarom voor de zekerheid even bij de instructeurs of je dit goed doet. Nu is het ook goed voor te stellen dat je misschien niet weet wat deze oefeningen zijn, vraag er daarom naar bij een van onze instructeurs!

Samenvattend, heb je lage rugklachten, dan is het altijd raadzaam om langs te gaan bij een van onze fysiotherapeuten. Blijf in ieder geval lekker in beweging, dan zijn jouw rugklachten snel weer verbeterd!

Wil je een keer een afspraak maken bij onze fysiotherapeuten of wil je een afspraak maken voor een training, neem dan contact op met onze fysiotherapeuten of met ons.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Buoy Health. Dull lower back pain symptoms, causes & common questions [Internet]. Buoy Health 2018 [Geraadpleegd 13 juni 2018] beschikbaar via https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/dull-lower-back-pain/
(1) Volksgezondheid en Zorg. Bijdrage nek- en rugklachten aan ziektelast [Internet]. Volksgezondheid en Zorg 2018 [Geraadpleegd 13 juni 2018] beschikbaar via https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/nek-en-rugklachten/cijfers-context/ziektelast#node-bijdrage-nek-en-rugklachten-aan-ziektelast
(2) Volksgezondheid en Zorg. Oorzaken rugklachten [Internet]. Volksgezondheid en Zorg 2018 [Geraadpleegd 13 juni 2018] beschikbaar via https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/nek-en-rugklachten/cijfers-context/oorzaken-en-gevolgen#node-oorzaken-rugklachten

Blog post afbeelding
16-08-2018

Waar blijft het verloren vet wanneer je afvalt?

Vraag eens tien willekeurige mensen in een sportschool wat hun doel is en waarschijnlijk is het bij een groot gedeelte een paar kilo afvallen. Of dit nu in dè sportschool van het Westland is, of in een andere sportschool, afvallen is een van de meest genoemde doelstellingen. Maar weet jij eigenlijk waar jouw verloren vet heen gaat wanneer je afvalt? Verbrand je dit weefsel, verlaat dit weefsel je lichaam via je ontlasting of zet je het om naar spiermassa? Lees verder om te weten te komen wat er eigenlijk gebeurt!

Waar bestaat vetweefsel uit?

We weten allemaal dat we aankomen als we meer energie binnenkrijgen dan we verbranden. Van het eten en drinken wat we te veel binnen krijgen, kan het vet als vet worden opgeslagen. Eiwitten en koolhydraten worden in het lichaam eerst omgezet in vet, voordat het ook kan worden opgeslagen als vet.

Ook weet iedereen dat je ervoor moet zorgen dat je meer energie verbrandt dan je binnen krijgt om vet te verliezen. Vetweefsel bestaat uit de stoffen koolstof, waterstof en zuurstof. Door een veelvoud aan chemische reacties kan je lichaam ongeveer 7000 calorieën uit een kilo vetweefsel halen. De energie die in vetweefsel zit verbruik je dus, maar wat gebeurt er met die koolstof, waterstof en zuurstof?

Wat er echt gebeurd met je vetweefsel

Tijdens die chemische reacties die plaats vinden in je lichaam om de energie vrij te maken, wordt je vetweefsel omgezet van de bovengenoemde stoffen naar CO2 (koolstofdioxide, dit bestaat uit een deel koolstof en twee delen zuurstof) en H2O (gewoon water, dit bestaat uit twee delen waterstof en een deel zuurstof). Houden we rekening met het gewicht van de stoffen, dan blijkt uit een ingewikkelde berekening dat we het overgrote deel van ons vetweefsel uitademen (84%, of 840g van 1kg vetweefsel) en dat we een klein deel (16%, of 160g van 1kg vetweefsel) verliezen via lichaamsvocht (1,2).

Wil jij werken aan het verminderen van jouw lichaamsvet, kom dan eens langs voor een gratis proefles of vraag aan een van de instructeurs hoe je dit het beste kunt aanpakken.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Mercola. When you lose weight, where does the lost fat go? [Internet]. Fitness.mercola.com 2015 [Geraadpleegd 29 mei 2018] beschikbaar via https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2015/01/09/fat-burning.aspx
(1) Meerman R, Brown AJ. When somebody loses weight, where does the fat go? BMJ. 2014;349:g7257. DOI: 10.1136/bmj.g7257
(2) Linde-Gas. Gas Calculator [Internet]. The Linde Group 2018 [Geraadpleegd 29 mei 2018] beschikbaar via https://www.linde-gas.nl/nl/news_and_media/tool/gas_calculator/index.html

Blog post afbeelding
09-08-2018

Hoe je jouw borstspieren beter kunt aanspreken met het bankdrukken

Vraag een willekeurig iemand naar een borstoefening en het bankdrukken zal het meest genoemd worden. Dit zal zowel binnen als buiten dè sportschool van het Westland zo zijn. Toch is bankdrukken niet de beste oefening voor het ontwikkelen van een indrukwekkende borstpartij. Dit komt namelijk door de werking van de borstspieren en het belasting patroon van de oefening. Lees hieronder meer en ontdek hoe je het bankdrukken een effectievere oefening maakt voor de borstspieren.

Functie van de borstspieren

De voornaamste functie van de borstspieren is het naar het lichaam bewegen van de armen, ook wel adductie genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een knuffel beweging, hierbij breng je de armen naar binnen toe. Andere functies van de borstspieren zijn het naar binnen draaien van de armen, ofwel endorotatie, en het voorwaarts heffen van de armen, ofwel anteflexie.

Bij het bankdrukken ben je voornamelijk bezig met het naar binnen bewegen van de arm. Echter, dit is voornamelijk het geval in ruwweg de eerste helft van de beweging. De tweede helft van de beweging is er een hoop spanning van de spier weg. Dit is echter vrij gemakkelijk op te lossen.

Verhoog de spanning op de spier

Nu we iets meer weten over de functie van de spier, is het gemakkelijk om manieren te bedenken om het bankdrukken effectiever te maken. De eerste manier is het gemakkelijkste. Probeer tijdens het bankdrukken je handen continu naar binnen te drukken. Net alsof je de stang in elkaar wilt drukken. Door dit te doen zorg je dat er continu veel spanning op de spieren blijft staan. De kans is groot dat je hiermee wat minder gewicht kunt gebruiken dan je gewend bent. Daarentegen zul je merken dat je binnen no-time vermoeide borstspieren krijgt.

Een tweede manier waarop je de borstspier beter kunt prikkelen, is door kettingen te gebruiken. Door het bevestigen van kettingen aan de stang til je meer kilo’s naarmate je de stang verder van je af drukt. Doordat je steeds meer kilo’s gedurende de beweging weg drukt, komt er ook gedurende de beweging meer spanning op de spieren te staan.

Uiteraard is er een heel scala aan oefeningen, bewegingen en trainingsmethoden om de borstspieren te trainen. Ben je nu benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Vraag dan eens aan een van de instructeurs wat er mogelijk is. Misschien is het voor jou wel een goed idee om een schema te maken in GymVIP! Ben je nog geen lid, dan nodigen we je van harte uit voor een gratis proefles. Tot snel!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
(afbeelding) #D-StayF!t. Monday, you mean international chest day!? [Internet]. #D-StayF!t 2015 [Geraadpleegd 9 mei 2015] beschikbaar via https://dstayfit.wordpress.com/tag/fitness/

Blog post afbeelding
02-08-2018

Broga, waarom je het een keer moet proberen!

We hebben het allemaal weleens gehoord: ‘Van krachttraining krijg je stijve spieren!’. Hoewel dit zeker niet het geval hoeft te zijn, valt niet te ontkennen dat de meeste mensen wel wat soepeler mogen zijn (en ja, hiermee bedoel ik voornamelijk mannen). Wanneer je wat soepeler bent, brengt dit veel voordelen met zich mee. Echter, hoe wordt je nu soepeler? Een goede manier om dit te doen, is door het meedoen met de lessen Broga!

Wist jij dat The Gym naast dè sportschool van het Westland, ook de enige officiële Broga opleider van Nederland is? En dat Ewout de enige ‘Broga Master Trainer’ in Nederland is!

Voordelen van soepel zijn

Het hebben van een soepel lichaam heeft veel voordelen. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook in je dagelijks leven. Als je denkt aan voordelen tijdens het sporten, dan kan je bijvoorbeeld denken aan gemakkelijker lastige oefeningen uitvoeren als de squat en deadlift, omdat je hiervoor een zekere mate van soepelheid nodig hebt om de houdingen goed aan te nemen. Ook kun je bijvoorbeeld denken aan het beter mee kunnen doen in de lessen Bootcamp of Pilates. Ook zorgt een hogere mate van soepelheid ervoor dat jij minder snel geblesseerd zult raken!

Wat is het verschil tussen Broga en Yoga?

Een van de meest gestelde vragen als het gaat over Broga, wat is het verschil met yoga? Broga legt meer nadruk op kracht en uitdaging dan doorgaans het geval is bij Yoga. Dit is bedoeld om meer mannen aan te spreken, maar dat neemt niet weg dat vrouwen ook van harte welkom zijn om aan de lessen deel te nemen! Daarnaast zijn de lessen ook lekker down-to-earth, geen zweverigheid, maar gewoon een lekkere, pittige les.

Het concept Broga is ontwikkeld door American footballer Matt Miller. Hij merkte dat hij vaak dezelfde blessures opliep, als gevolg van een stijf lichaam. Hoewel hij tegenwoordig bodybuilder is, is hij ongelooflijk soepel. Bodybuilding en een soepel lichaam kunnen dus gemakkelijk hand in hand gaan!

Wil je de lessen Broga eens uitproberen, kijk dan snel in ons actuele rooster wanneer je de lessen kunt volgen. Ben je nog geen lid, maar wil je het toch eens proberen? Vraag dan snel een gratis proefles aan of neem contact met ons op!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
(afbeelding) Broga UK. Broga [Internet]. Broga 2018 [Geraadpleegd 9 mei 2018] beschikbaar via https://www.broga.uk.com/

Blog post afbeelding
26-07-2018

Voor- en nadelen van energy drinks

We weten allemaal dat energy drinks niet goed voor ons zijn, maar toch zijn deze dranken ongekend populair. Afgelopen tijd zijn er ook meerdere nieuwsberichten geweest, welke waarschuwen voor het gebruik van deze dranken (1,2). In de meest bewuste sportschool van het Westland is dit ook bekend en zijn er misschien ook wel wat vragen over de eventuele voor- en nadelen van energy drinks.

Voordelen van energy drinks

Laten we positief beginnen en eerst eens wat voordelen van energy drinks bespreken. Dit klinkt misschien vreemd om de voordelen te bespreken, maar er zitten wel degelijk ingrediënten in de drank die voordelen met zich mee brengen voor het sporten (3).

Zo bleek uit een studie uit 2017 dat het gebruik van een energy drink voor het sporten kan leiden tot een toename van spierkracht en -uithoudingsvermogen, sprongkracht en sport-specifieke handelingen (4). Maar, deze voordelen wegen echter niet op tegen de nadelen.

Nadelen van energy drinks

Het is natuurlijk niet voor niets, dat er in het nieuws waarschuwingen worden afgegeven tegen het gebruik van energy drinks (1,2). Allereerst weet iedereen dat er over het algemeen erg veel suiker in deze drankjes zit. Naast dat dit veel overbodige calorieën levert, is dit ook nog een slecht voor je tanden (5). Ook kan overmatig gebruik van energy drinks leiden tot klachten zoals rusteloosheid, vermoeidheid, hoge bloeddruk en zelfs hartritmestoornissen (2,3,6,7).

Al met al is het gebruik van energy drinks dus niet aan te raden! Wil je het toch gebruiken, gebruik het dan met mate.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Leaf A. Are energy drinks bad for you? [Internet]. Examine 2018 [Geraadpleegd 3 mei 2018] beschikbaar via https://examine.com/nutrition/are-energy-drinks-bad-for-you/
(1) NOS. Foodwatch: stop verkoop schadelijke energiedrankjes in ziekenhuizen [Internet]. NOS 2018 [Geraadpleegd 8 mei 2018] beschikbaar via https://nos.nl/artikel/2213519-foodwatch-stop-verkoop-schadelijke-energiedrankjes-in-ziekenhuizen.html
(2) RTL Nieuws. Kinderartsen willen verbod op energiedrank voor minderjarigen [Internet]. RTL Nieuws 2018 [Geraadpleegd 8 mei 2018] beschikbaar via https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/kinderartsen-willen-verbod-op-energiedrank-voor-minderjarigen
(3) Leaf A. Are energy drinks bad for you? [Internet]. Examine 2018 [Geraadpleegd 3 mei 2018] beschikbaar via https://examine.com/nutrition/are-energy-drinks-bad-for-you/
(4) Souza DB, Del Coso J, Casonatto J, Polito MD. Acute effects of caffeine-containing energy drinks on physical performance: a systematic review and meta-analysis. Eur J Nutr. 2017;56(1):13-27. DOI: 10.1007/s00394-016-1331-9
(5) Jain P, Hall-May E, Golabek K, Agustin MZ. A comparison of sports and energy drinks – physiochemical properties and enamel dissolution. Gen Dent. 2012:60(3):190-7
(6) NOS. Kinderartsen: verkoop geen energiedrankjes aan minderjarigen [Internet]. NOS 2018 [Geraadpleegd 8 mei 2018] beschikbaar via https://nos.nl/artikel/2211973-kinderartsen-verkoop-geen-energiedrankjes-aan-minderjarigen.html
(7) Grasser EK, Miles-Chan JL, Charrière N, Loonam CR, Dulloo AG, Montani JP. Energy drinks and their impact on the cardiovascular system: potential mechanisms. Adv Nutr. 2016;7(5):950-60. DOI: 10.3945/an.116.012526

Blog post afbeelding
19-07-2018

Senioren, kom gezellig samen sporten!

De bevolking wordt steeds ouder. Dat is mooi nieuws, maar we willen natuurlijk wel gezond ouder worden. Hier kun je zelf je steentje aan bijdrage door lekker te gaan sporten, ook als senior! We hebben al een erg sportieve en gezellige groep senioren die samen werken aan een fitter en sterker lichaam in de gezelligste sportschool van het Westland. Twijfel je over je motivatie? Dan vertellen wij je hoe je deze gemakkelijk kunt verhogen!

Gezellig samen sporten

Recent is er weer een onderzoek uitgekomen waarin bleek dat senioren die samen sporten, ook blijven sporten (1). In dit onderzoek deden meer dan zeshonderd senioren mee met sportlessen. Hierin kwam naar voren dat de deelnemers die met andere senioren sportten veel vaker bleven sporten. Het was zelfs zo dat de senioren die samen sportten, hebben gelobbyd bij de deelnemende sportvestigingen om de faciliteiten voor ouderen te behouden na afloop van het onderzoek. Op deze manier konden ze namelijk blijven sporten.

Naast de eerder genoemde grote en gezellige groep senioren die al sporten bij The Gym, hebben wij ook een speciale groepsles voor senioren. Deze groepsles heet Fifty Fit en is speciaal voor onze oudere leden. Daarnaast zijn senioren uiteraard ook van harte welkom in de andere groepslessen. Denk bijvoorbeeld aan de lessen Body en Mind en Pilates.

Heb je nu na het lezen van deze blog nog wat vragen, dan ben je van harte welkom bij ons op The Gym. Wist je trouwens dat al onze abonnementen, familieabonnementen zijn? Zo kun je ook nog eens voordelig met je partner komen sporten. Ook nodigen wij je graag uit voor een gratis proefles, tot snel!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
(1) Beauchamp MR, Ruissen GR, Dunlop WL, Estabrooks PA, Harden SM, Wolf SA, Liu Y, et al. Group-based physical activity for older adults (GOAL) randomized controlled trial: exercise adherence outcomes. Health Psychol. 2018;37(5):451. DOI: 10.1037/hea0000615

Blog post afbeelding
12-07-2018

Eiwitten voor het slapen

Het belang van voldoende eiwitten bij een sportieve levensstijl wordt steeds bekender in dé sportschool van het Westland. Het maakt hierbij eigenlijk niet uit of jouw doel nu afvallen, aankomen, herstel of prestatie is. Zoals in een eerdere blog over eiwitten al is gezegd, eiwitten zijn nu eenmaal een belangrijke voedingsstof. Naast totale hoeveelheid eiwitten per dag, is het voor sommige mensen ook interessant om te kijken naar de timing van eiwitinname. Vandaag gaan we wat dieper in op het binnen krijgen van eiwitten voor het slapen en wat je hier aan zou moeten hebben.

Eiwitten en herstel

Voor een goed herstel is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Als sporter heb je een hogere eiwitbehoefte dan als niet-sporter (1,2). Een belangrijk moment dat je lichaam aan het herstel werkt, is tijdens de slaap. Het is dan ook niet zo gek om te denken dat het een goed idee is om eiwitten voor het slapen binnen te krijgen. Dat is ook precies wat een aantal knappe koppen zich bedachten.

Inmiddels zijn er meerdere studies gedaan naar de effecten van eiwitinname voor het slapen gaan. Hierbij deden de deelnemers ook aan krachttraining. De studies laten allemaal zien dat het nuttigen van eiwitten voor het slapen gaan zorgen voor een beter herstel en een betere aanpassing aan de trainingsprikkel van het sporten (3-6).

Soort eiwit

De soorten eiwitten die in de studies zijn gebruikt, zijn zogenaamde caseïne-eiwitten. Van alle eiwitten die in melk zitten, is het overgrote deel caseïne-eiwit. Dit is een eiwitsoort die bij verzuring samen gaat klonteren. In het lichaam gebeurd dit in de maag. Doordat de eiwitten samenklonteren, worden deze langzaam door het lichaam afgebroken en opgenomen. Dit zorgt ervoor dat er gedurende langere tijd eiwitten beschikbaar zijn voor het lichaam. Ideaal voor in de nacht dus, omdat je hier voor langere tijd geen voeding binnen krijgt. Om deze eiwitten binnen te krijgen hoef je geen shakes te kopen. Een ideale voedingsbron voor caseïne-eiwitten is namelijk magere kwark.

Heb je nu meer vragen over training en voeding, kom dan eens langs voor een gratis proefles. Heb je specifieke vragen over voeding, maak dan eens een afspraak bij een (sport)diëtist!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Supplementen Facts. Kwark – Waarom is het zo goed en gezond? [Internet]. Supplementen Facts 2016 [Geraadpleegd 2 mei 2018] beschikbaar via https://www.supplementenfacts.nl/kwark-waarom-het-zo-goed-en-gezond/
(1) Voedingscentrum. Eiwitten [Internet]. Voedingscentrum 2017 [Geraadpleegd 14 december 2017] beschikbaar via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx
(2) Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, Cribb PJ, Wells SD, Skwiat TM, Purpura M, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: Protein and Exercise. 2017;14(20). DOI 10.1186/s12970-017-0177-8
(3) Res PT, Groen B, Pennings B, Beelen M, Wallis GA, Gijsen AP, Senden JMG, et al. Protein ingestion before sleep improves postexercise overnight recovery. Med Sci Sports Exerc. 2012;44(8):1560-9
(4) Snijders T, Res PT, Smeets JSJ, van Vliet S, van Kranenburg J, Maase K, Kies AK, et al. Protein ingestion before sleep increases muscle mass and strenght gains during prolonged resistance-type exercise training in healthy young men. J Nutr. 2015;145(6):1178-84. DOI: 10.3945/jn.114.208371
(5) Trommelen J & van Loon LJC. Pre-sleep protein ingestion to improve the skeletal muscle adaptive response to exercise training. Nutrients. 2016;8(12):763. DOI: 10.339/nu8120763
(6) Trommelen J, Holwerda AM, Kouw IW, Langer H, Halson SL, Rollo I, Verdijk LB, et al. Resistance exercise augments postprandial overnight muscle protein synthesis rates. Med Sci Sports Exerc. 2016;48(12):2517-25. DOI: 10.1249/MSS.0000000000001045

Blog post afbeelding
05-07-018

Slaap inhalen in het weekend en minder kans op overgewicht?

Ieder lid van de meest uitgeruste sportschool van het Westland doet het. Sterker nog, iedereen doet het grofweg een derde van het leven, slapen. Uiteraard weten we allemaal dat het belangrijk is om voldoende te slapen. Slaap je te veel of te weinig dan kan dit jou tegen werken in het behalen van je doelen, zo loop je bijvoorbeeld een groter risico op overgewicht en obesitas als je te weinig slaapt (1). Hoewel je altijd zou moeten proberen om dagelijks voldoende te slapen, lukt dit niet altijd. Het zou daarom makkelijk zijn als je je slaap kunt inhalen, maar kan dat eigenlijk?

Belangen van voldoende slaap

De gemiddelde volwassene heeft ongeveer zeven tot negen uur slaap per nacht nodig (1). Slaap je structureel minder dan zeven uur dan heb je zoals gezegd, onder andere een vergroot risico om ongewild aan te komen. Daarnaast zal je slechter herstellen van het sporten, maar heb je ook een groter risico op allerlei ziektes zoals diabetes en depressie. Slaap je structureel meer dan negen uur per nacht als volwassene, dan is het niet helemaal duidelijk welke nadelen met zich mee brengt (1).

Slaap inhalen

Zoals de titel al vraagt, kun je in het weekend wat slaap inhalen zodat jouw kans op overgewicht minder is? Het lijkt er inderdaad op dat er een verband bestaat tussen in het weekend wat slaap inhalen en een lagere BMI (2). BMI staat voor de body mass index, een maat die gebruikt wordt om te bepalen of iemand een goed gewicht heeft of bijvoorbeeld overgewicht. In een studie met meer dan tweeduizend mensen bleek dat de mensen die in het weekend wat slaap inhaalden een lagere BMI hadden! Ook uit een andere studie bleek dat wanneer je doordeweeks minder uren sliep, je er goed aan doet om in het weekend wat langer uit te slapen (3).

Zoals ook in een eerdere blog al gezegd, de studie vond een verband en geen oorzaak-gevolg relatie! Gebruik de informatie dus niet als excuus om doordeweeks te weinig te slapen. Probeer altijd de aanbevolen hoeveelheid slaap te halen. Mocht je toch een keer een aantal dagen te weinig slaap krijgen, dan kan het verstandig zijn om in het weekend iets langer te blijven liggen. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Sport en slaap

Wist je dat sporten ervoor zorgt dat je onder andere beter slaapt, langer slaapt en sneller in slaap valt? Dit effect is al snel nadat je begint met sporten merkbaar en meetbaar, en wordt naarmate je langer regelmatig sport ook nog eens groter! (4)

Wil je nu beginnen met sporten, kom dan eens langs voor een gratis proefles of neem contact met ons op!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Runtastic. Good Night! How the sleep better app works [Internet]. Runtastic 2015 [Geraadpleegd 26 april 2018] beschikbaar via https://www.runtastic.com/blog/en/good-night-how-the-sleep-better-app-works/
(1) Watson NF, Badr MS, Belenky G, Bliwise DL, Buxton OM, Buysse D, Dinges DF, et al. Recommended amount of sleep for a healthy adult: A joint consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Sleep. 2015;38(6):843-4. DOI: 10.5665/sleep.4716
(2) Im HJ, Baek SH, Chu MK, Yang KI, Kim WJ, Park SH, Thomas RJ, et al. Association between weekend catch-up sleep and lower body mass: Population-based study. Sleep. 2017;40(7). DOI: 10.1093/sleep/zsx089
(3) Akerstedt T, Ghilotti F, Grotta A, Zhao H, Adami HO, Trolle-Lagerros Y, Belloco R. Sleep duration and mortality - Does weekend sleep matter? J Sleep Res. 2018; e12712. DOI: 10.1111/jsr.12712
(4) Kredlow MA, Capozzoli MC, Hearon BA, Calkins AW, Otto MW. The effects of physical activity on sleep: a meta-analytic review. Int J Behav Med. 2015;38(3):427-49. DOI: 10.1007/s10865-015-9617-6

Blog post afbeelding
28-06-2018

Een betere squat variatie voor de billen

Mooie billen, we willen ze allemaal, ook in dè sportschool van het Westland. Dit is niet de eerste blog die ik schrijf over het trainen van de bilspieren en waarschijnlijk ook niet de laatste. En mannen, ook jullie moeten goed de billen trainen! Doe je het niet voor een goede bilpartij (wat de dames jammer zullen vinden!), doe het dan voor de betere sportprestaties die het jou kan opleveren.

Betere squat variatie

Hoewel het internet vol staat met verhalen over ‘squat booties’, is de normale squat niet de beste manier om de bilspieren te trainen. Zo is in een vorige blog een oefening beschreven die beter is voor de bilspieren en dat zal ik ook doen in deze blog.

Onderzoekers van de Universiteit van Texas, in de Verenigde Staten, hebben achttien getrainde vrouwen mee laten doen aan hun onderzoek (1). Hierbij kregen de vrouwen elektroden op de benen en billen geplakt. Via deze elektroden kan worden gemeten in hoeverre een spier aangespannen wordt tijdens een oefening. Vervolgens moesten de vrouwen de volgende oefeningen in willekeurige volgorde doen: een normale squat met een stang op de schouders, een stiff-leg deadlift (en deadlift waarbij je de benen gestrekt houdt) en een bulgarian split squat (hierbij squat je terwijl één voet op de grond staat en één voet achter je op een bankje rust). Wat bleek nu, van deze drie oefeningen bleek de squat het minste te scoren als het gaat om het prikkelen van de bilspieren. De bulgarian split squat bleek het beste als het ging om het aanspannen van de bilspieren.

Wil je de bulgarian split squat toevoegen aan jouw training, spreek dan eens een van de instructeurs aan om deze oefening aan jouw uit te leggen. Ben je geen lid, dan ben je van harte welkom voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Contreras B. Tip: Do a Standing Glute Squeeze Every Day [Internet]. T-Nation 2015 [Geraadpleegd 18 december 2017] beschikbaar via https://www.t-nation.com/training/tip-do-a-standing-glute-squeeze-every-day
(1) McCurdy K, Walker J, Yuen D. Gluteus maximus and hamstring activation during selected weight-bearing resistance exercises. J Strength Cond Res. 2018;32(2):594-601. DOI: 10.1519/JSC.0000000000001893

Blog post afbeelding
21-06-2018

Dames, ook jouw huid wil dat je gezond eet!

We willen allemaal gezond, slank en in vorm blijven. Hiervoor ben je op het goede adres bij de gezelligste sportschool van het Westland. Ook voor informatie over sport, voeding en leefstijl ben je hier aan het goede adres, aangezien je al jou vragen aan ons kan stellen en onze wekelijkse blog kunt volgen. We weten allemaal dat gezond eten goed is voor de gezondheid, maar wist jij dat er ook een sterk verband bestaat tussen gezonde voeding en een minder rimpels?

Strakke, gezonde huid

In Rotterdam is sinds 1990 een onderzoek gaande waarin mensen iedere drie tot vier jaar worden ondervraagd over allerlei zaken die met gezondheid te maken hebben (1). Op deze manier kunnen onderzoekers mooie onderzoeken uitvoeren die veranderingen over tijd meten. Op deze manier hebben onderzoekers onlangs achterhaald dat er een sterk verband is tussen gezonde voeding en minder rimpels in het gezicht (2). Helaas voor de mannen, dit verband ging alleen maar op voor vrouwen. Voor vrouwen bleek dat een voedingspatroon met veel groente en fruit verband hield met minder rimpels. Daarentegen werd gevonden dat een voedingspatroon met veel rood vlees en snacks verband hield met veel rimpels in het gezicht. Houd er wel rekening mee dat er in dit onderzoek alleen een verband is gevonden en geen oorzaak-gevolg relatie. Zo zou het ook zo kunnen zijn dat de mensen in dit onderzoek die gezonder aten, bijvoorbeeld ook minder rookten.

In het onderzoek wordt gezonde voeding, voeding volgens de Nederlandse Richtlijnen Goede Voeding genoemd. Maar, wat houden deze richtlijnen eigenlijk in? De Richtlijnen Goede Voeding worden in Nederland opgesteld door de Gezondheidsraad op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten (3). Omdat het onoverzichtelijk wordt om alle adviezen hier op te noemen, kun je op deze link klikken om naar een samenvatting van de laatste richtlijnen te gaan!

Ben je benieuwd hoe je jouw voedingspatroon zo kunt inrichten voor optimale gezondheidswinst? Maak dan eens een afspraak met een (sport)diëtist!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Eucerin. Waardoor ontstaan rimpels en wat kun je eraan doen? [Internet]. Eucerin 2018 [Geraadpleegd 5 april 2018] beschikbaar via https://blog.eucerin.nl/dit-kun-je-doen-tegen-rimpels-en-huidveroudering/
(1) Erasmus MC Department of Epidemiology. The Rotterdam Study [Internet]. Erasmus MC [Geraadpleegd 5 april 2018] beschikbaar via http://www.epib.nl/research/ergo.htm
(2) Mekic S, Jacobs LC, Hamer MA, Arfan Ikram M, Schoufour JD, Gunn DA, et al. A healthy diet in women is associated with less facial wrinkles in a large Dutch population-based cohort. JAAD. Epub March 27, 2018. DOI: 10.1016/j.jaad.2018.03.033
(3) Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad 2015; publicatienr: 2015/24

Blog post afbeelding
14-06-2018

Draai de volgorde van je training eens om!

Zoals het gezegde gaat: “verandering van spijs doet eten”. Zo gaat dit gezegde ook op voor het sporten. Het is goed om af en toe iets nieuws te proberen, zo blijf je gemotiveerd. Of dit nu tijdelijk wisselen van doelstelling is, of een tijdje groepslessen volgen in plaats van zelf te fitnessen. In dè sportschool van het Westland zijn mogelijkheden zat! Dit gezegde gaat ook op voor de volgorde van oefeningen binnen jouw training. Het hoe en waarom dat lees je hieronder.

Het voordeel van af en toe van spijs veranderen

Behalve de reden die ik hierboven al heb genoemd, zitten er nog meer voordelen aan het omdraaien van je training. Zo heeft bijna iedereen wel een lichaamsdeel dat wat achter loopt bij de rest van het lichaam. Of het hierbij nu om spierkracht of de -massa gaat, vaak zijn dit ook de lichaamsdelen die later in je training worden getraind. Enkele voorbeelden hiervan zijn de kuiten, hamstrings of de achterkant van de schouders. Door deze eens eerst in je training te trainen kun je deze spieren veel intensiever trainen en zal je op den duur zien dat deze lichaamsdelen niet meer achter lopen.

Een ander voordeel dat misschien minder voor de hand ligt is het volgende. Veel mensen zijn na jaren zwaar trainen wel bekend met wat pijntjes, bijvoorbeeld een zere schouder wanneer je nog niet volledig bent opgewarmd. Gaan we vervolgens kijken naar de oefeningen waar de meeste mensen mee beginnen, dan is dit vaak ook een oefening welke erg zwaar wordt uitgevoerd. Om bij het voorbeeld te blijven van de zere schouder, dan is zwaar bankdrukken hier niet bevorderlijk voor, in ieder geval niet in het begin van je training. Zou je in dit geval beginnen met een oefening die wat later in je schema staat, bijvoorbeeld de fly (de oefening waarbij je een ‘knuffelende’ beweging maakt) en je begint deze licht en voor hogere herhalingen. Dan zal je merken dat je schouder veel beter is opgewarmd voor je aan het bankdrukken gaat beginnen.

Heb je nu ook een lichaamsdeel dat achter loopt en zou je het bovenstaande eens willen uitproberen? Spreek dan eens een van de instructeurs aan om voor jou een schema op maat te maken. Ben je geen lid, dan ben je van harte welkom voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
Staley C. Tip: Do Your Workout in Reverse [Internet]. T-Nation 2018 [Geraadpleegd op 2 april 2018] beschikbaar via https://www.t-nation.com/training/tip-do-your-workout-in-reverse?utm_source=tnation&utm_medium=email&utm_campaign=weekly_dose-180401

Blog post afbeelding
07-06-2018

Krijg je een snellere verbranding door vaker te eten?

Een snellere verbranding, het is iets dat iedereen wel zou willen die wat wilt afvallen. Andersom is het natuurlijk ook zo. Mensen met een hoge verbranding zouden vaak een wat lagere verbranding willen, omdat het dan vaak wat makkelijker is om spiermassa op te bouwen. Wat je doel ook is, de vraag of jouw hoeveelheid eetmomenten invloed heeft op jouw verbranding is er eentje die al lang de rondte doet in iedere sportschool, waaronder dé sportschool van het Westland!

Het draait allemaal om de hoeveelheid energie

Alles wat je eet, moet door je lichaam worden verteerd en opgenomen. Uiteraard kost dit energie. Het is dus niet zo gek om te denken dat jouw totale verbranding omhoog gaat wanneer je vaker op de dag eet. Zoals met veel dingen, is ook dit uitvoerig onderzocht.

In een samenvattend onderzoek wordt het volgende geconcludeerd. Zolang de hoeveelheid energie die je binnen krijgt gelijk is, maakt het voor je verbranding niet uit of je dit in één keer zou opeten of zou verdelen in meerdere maaltijden op de dag (1). Wil je graag wat afvallen? Ook dan heeft de hoeveelheid maaltijden geen invloed zolang de hoeveelheid calorieën gelijk blijft (2,3). Ook wanneer je graag wat wilt aankomen, lijkt de hoeveelheid maaltijden niet uit te maken en gaat het wederom om de hoeveelheid energie die je binnen krijgt (4).

Het komt er dus op neer dat de hoeveelheid energie die je binnen krijgt, bepalend is voor het bereiken van jouw doel. Ben je benieuwd of jij voldoende energie binnen krijgt voor het behalen van jouw doel? Maak dan eens een afspraak met een (sport)diëtist!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Collectie Beheer. Stof, water en vuur [Internet]. Wordpress 2014 [Geraadpleegd 21 maart 2018] beschikbaar via https://collbeheer.wordpress.com/jaar-1/module-2/13-mei-2014-stof-water-en-vuur/
(1) Bellisle F, McDevitt R, Prentice AM. Meal frequency and energy balance. Br J Nutr. 1997;77(Suppl 1):S57-70. DOI: 10.1079/BJN19970104
(2) Palmer MA, Capra S, Baines SK. Association between eating frequency, weight, and health. Nutr Rev. 2009;67(7):379-90. DOI: 10.1111/j.1753-4887.2009.00204.x
(3) Leidy HJ, Campbell WW. The effect of eating frequency on appetite control and food intake: brief synopsis of controlled feeding studies. J Nutr. 2011;141(1):154-7. DOI: 10.3945/jn.109.114389
(4) Pearcey SM, de Castro JM. Food intake and meal patterns of weight-stable and weight-gaining persons. Am J Clin Nutr. 2002;76(1):107-12

Blog post afbeelding
31-05-2018

Maak je shrugs effectiever

Ook al ken je de naam shrugs misschien niet, ongetwijfeld heb je ze weleens uitgevoerd zien worden. De beweging maak je namelijk ook wanneer je je schouders ophaalt als je iets niet weet. Dit is een oefening die bij veel mensen in hun Gym VIP schema staat. Ook van oudsher wordt de oefening al veel uitgevoerd in dé sportschool van het Westland. Het is namelijk een goede oefening om een gespierde bovenkant van de trapezius, ook bekend als monnikskap spier, te trainen. Hoewel dit al een goede oefening is, kunnen we hem op een vrij gemakkelijke manier nog effectiever maken!

Nog effectiever

Een veel gemaakte fout bij shrugs is het pakken van te veel gewicht. Hierdoor ga je vaak smokkelen en de beweging heel schokkerig uitvoeren. Voor de effectiefste uitvoering wil je je schouders rustig heffen tot ze volledig zijn opgetrokken. Houd vervolgens de bovenste positie twee à drie seconden vast. Daarna laat je je schouders zakken tot deze volledig zijn gestrekt en daarna ga je pas naar de volgende herhaling (1). Op deze manier staan je spieren veel langer onder spanning. Dit zorgt voor extra spiergroei. Wat je ook wilt doen, is een paar graden voorover staan. Op deze manier spreek je meer spiervezels aan tijdens de uitvoering.

Ben je nu benieuwd of jouw uitvoering perfect is, spraak dan eens een van de instructeurs aan. Ben je nog geen lid, dan ben je uiteraard van harte welkom voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Asher T. Shoulder shrug [Internet]. Gym Junkies 2017 [Geraadpleegd 14 maart 2018] beschikbaar via https://gymjunkies.com/shoulder-shrug/
(1) Thibaudeau C. Fix your puny calves, traps, abs and pecs [Internet]. T-Nation 2015 [Geraadpleegd 9 maart 2018] beschikbaar via https://www.t-nation.com/training/fix-your-puny-calves-traps-abs-and-pecs?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article4047

Blog post afbeelding
24-05-2018

Bèta-alanine, de tintelende waarheid

In de blogs hebben we het tot nu toe al gehad over creatine en BCAA’s. Aan dit rijtje gaan we vandaag bèta-alanine (ook wel geschreven als β-alanine) toevoegen. Ook dit is een veelgebruikt supplement, zo ook in dé sportschool van het Westland. Misschien weet jij zelf niet eens bewust dat jij het gebruikt, het wordt namelijk ook in veel pre-workout poeders verwerkt. Heb jij na het nemen van je pre-workout een tintelend gevoel in je gezicht, dan weet je dat er bèta-alanine in zit. Hoe dit tintelende gevoel ontstaat en wat het supplement überhaupt moet doen, dat bespreken we vandaag!

Waarvoor zou je het gebruiken?

Wanneer je intensief sport, bouwt er zich melkzuur in je spieren op. Waarschijnlijk heb je dit weleens meegemaakt, dit is namelijk dat branderige gevoel in de spieren als je ongeveer één à twee minuten heel intensief sport. Door te suppleren met bèta-alanine kan je lichaam zich iets beter wapenen tegen verzuring. Dit is vooral merkbaar bij zeer intensieve inspanningen die één tot zes minuten duren (1,2). Hierdoor kun je dus net iets langer doorsporten voordat je prestatie vanwege de verzuring achteruit gaat. Net als bij creatine lijkt het ook bij bèta-alanine zo te zijn dat sommige mensen er baat bij hebben en dat sommige mensen niets merken. Dit is dus vooral een kwestie van uitproberen. Door dagelijks vier tot zes gram beta-alanine te suppleren bereik je in ongeveer twee tot vier weken het maximale effect.

Hoe werkt bèta-alanine?

Om de verzuring in je spieren op te lossen, zet je lichaam het eiwit carnosine in. Deze neutraliseert de verzuring. De voorraad aan carnosine is echter maar beperkt in je spieren. Daarom lijkt het logisch om carnosine te suppleren. Helaas, je spijsvertering breekt carnosine af in zijn twee losse eiwitten, bèta-alanine en histidine. Wat blijkt nu, in je lichaam zit ruim voldoende van het eiwit histidine. Daarom hoef je alleen bèta-alanine te suppleren. Je spieren bouwen deze twee losse stoffen zelf weer om naar carnosine (1,2). Zo is de cirkel weer rond! Net als bij creatine en BCAA’s, is bèta-alanine een lichaamseigen stof. Ook zit het bijvoorbeeld in kip. Echter, je zou ongeveer een kilogram aan kipfilet moeten eten om tweeënhalve gram bèta-alanine binnen te krijgen (1)!

Tintelingen

In het introductiestukje noemde ik het al even en misschien heb je het zelf ook weleens gevoeld na het gebruik van bèta-alanine, tintelingen. Deze tintelingen zijn vaak voelbaar in je gezicht, hals en handen. Waardoor de tintelingen nu exact ontstaan, is nog niet helemaal duidelijk (2). Waarschijnlijk worden bepaalde receptoren in de huid geprikkeld door de verhoogde hoeveelheid bèta-alanine in het bloed. Hoewel deze tintelingen geen kwaad kunnen, is het wel erg vervelend. Deze effecten kun je voorkomen door je hoeveelheid bèta-alanine te verdelen over de dag, bijvoorbeeld vier keer één tot anderhalve gram.

Zoals bij ieder stuk over supplementen kan ik het niet voldoende benadrukken dat voeding altijd je basis is en dat supplementen alleen de spreekwoordelijke kers op de slagroom kunnen zijn. Ben je nu geïnteresseerd geraakt of jouw voedingspatroon geschikt is voor jouw doelen? Maak dan eens een afspraak bij een (sport)diëtist!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) WikiHow. How to drink creatine [Internet]. WikiHow 2017 [Geraadpleegd 4 januari 2018] beschikbaar via https://www.wikihow.com/Drink-Creatine
(1) Topsport Topics & NOC*NSF. Factsheet beta-alanine [Internet]. Allesoversport.nl 2017 [Geraadpleegd 14 maart 2018] beschikbaar via https://auteurs.allesoversport.nl/wp-content/uploads/2013/11/Factsheet-beta-alanine_innoformat.pdf
(2) Trexler ET, Smith-Ryan AE, Stout JR, Hoffman JR, Willborn CD, Sale C, Kreider RB, et al. International society of sports nutrition position stand: beta-alanine. JISSN. 2015;12:30. DOI: 10.1186/s12970-015-0090-y

 

Blog post afbeelding
17-05-2018

Sporters voelen zich gelukkiger dan niet-sporters

Ongetwijfeld heb je het vaker gehoord, dat je jezelf goed en gelukkig gaat voelen van even flink sporten. Misschien is dat ook de reden dat The Gym de gezelligste sportschool van het Westland is! Of je nu veel groepslessen meedoet of gewoon lekker gaat fitnessen, gezelligheid is overal te vinden.

Wederom bevestigd

Hoewel we het met zijn allen eigenlijk al lang wisten, is het altijd fijn om te zien dat deze wijsheden maar weer eens worden bevestigd in landelijke onderzoeken. Afgelopen jaar heeft het Mulier Instituut, een instituut dat zich specialiseert in sociaal sportonderzoek, onderzoek gedaan naar het geluk onder Nederlandse sporters (1). Hieruit kwam duidelijk naar voren dat de sportende Nederlander zichzelf gelukkiger voelt dat de niet-sportende Nederlander. Wat uit dit onderzoek echter niet goed bleek, is wat oorzaak en wat gevolg was. Misschien is het zo dat mensen die gelukkiger zijn, gemakkelijker gaan sporten of andersom.

Hoe dan ook, bewegen is goed voor de gezondheid en meer bewegen is zelfs nog beter (2)! Het is echter wel belangrijk dat jij iets gaat doen wat jij leuk vindt. Gelukkig kun je bij ons alle kanten op, van Piloxing tot Bootcamp en van Zumba tot Personal Training. Je bent altijd van harte welkom voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(1) van den Dool R, Breedveld K. Nog meer Bruto Nationaal Sportgeluk? Utrecht: Mulier Instituut 2017
(2) Gezondheidsraad. Beweegrichtlijnen 2017. Den Haag: Gezondheidsraad, 2017; publicatienr. 2017/08

Blog post afbeelding
10-05-2018

Spiergeheugen

Misschien heb je weleens iemand over het spiergeheugen horen praten. Wat hiermee wordt bedoeld is het volgende. Stel, je hebt fanatiek aan sport gedaan waardoor je aardig wat spiermassa hebt opgebouwd en/of conditie hebt opgebouwd. Toen kwam er een periode waarin je geblesseerd bent geraakt of het druk hebt gehad waardoor je een tijd minder hebt kunnen sporten. Als gevolg hiervan ben je veel van de opgebouwde spiermassa of conditie weer kwijt geraakt. Wanneer je daarna weer fanatiek gaat sporten zal je de verloren spiermassa of conditie weer snel opbouwen omdat je spieren dit hebben ‘onthouden’. Dit wordt bedoeld met spiergeheugen. Dit is een verhaal dat al zeer lang de ronde doet onder sportschoolgangers, zo ook bij dé sportschool van het Westland. Tot voor kort was niet bekend of dit nu een sterk verhaal onder sportschoolgangers (ook wel bekend als bro-science) was, of dat dit spiergeheugen echt bestaat.

Spiergeheugen bestaat

Wetenschappers van de Universiteit van Keele in Engeland hebben onderzocht of er nu iets waar is van dit verhaal (1). Om dit te onderzoeken hebben zij meer dan 850.000 plekken op het DNA bekeken of deze werden beïnvloed bij spiergroei (hypertrofie genoemd). Hierbij kwamen zij erachter dat sommige genen in het DNA werden aan- of uitgezet als gevolg van krachttraining (voor mensen die van moeilijke woorden houden, dit heet epigenetische modificatie).

De onderzoekers hebben acht mannen zeven weken krachttraining laten doen, waarbij zij drie keer per week trainden. Vervolgens hebben zij de proefpersonen zeven weken laten stoppen met trainen zodat zij de opgebouwde spiermassa weer zouden verliezen. Daarna moesten de deelnemers weer zeven weken lang, drie keer per week krachttraining doen. Om te onderzoeken wat er in het DNA van de deelnemers gebeurde, werden er stukjes spierweefsel afgenomen. Hieruit bleek dat het DNA ‘onthield’ dat het in een eerdere periode was getraind, waardoor de deelnemers grotere en snellere vooruitgang boekten in de tweede zeven weken van training. Hiermee hebben de onderzoekers voor het eerst aangetoond dat spiergeheugen op DNA-niveau echt bestaat!

Ben jij nu geblesseerd of wil je je oude spiermassa terug krijgen? Kijk dan eens wat onze mogelijkheden zijn en maak een afspraak voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) PictureFit. Muscle Memory Explained [Internet]. YouTube 2016 [Geraadpleegd 6 maart 2018] beschikbaar via https://www.youtube.com/watch?v=oRmOERq7vQQ
(1) Seaborne RA, Strauss J, Cocks M, Shepherd S, O’Brien TD, van Someren KA, Bell PG, et al. Human skeletal muscle possesses an epigenetic memory of hypertrofy. Sci Rep. 2018;8(1):1898-915. DOI: 10.1038/s41598-018-20287-3

Blog post afbeelding
03-05-2018

Wat is de effectiefste manier van cardio voor vetverlies?

Cardiotraining, de een houdt er van en de ander moet er niet aan denken. Voor een gezond hart- en vaatstelsel is het belangrijk om te doen, maar dit is niet de enige reden voor mensen om dit te doen. In de gezelligste sportschool van het Westland horen wij meer redenen zoals afvallen, conditie of een betere prestatie in de groepslessen. Wanneer je doel is om af te vallen, kun je dan beter hoog-intensieve interval training doen (ook bekend als HIIT) of toch beter langdurige minder intensieve cardiotraining doen?

Zelfde effect, verschillende tijdsinvestering

Vandaag bespreken we twee samenvattende studies (de zogenaamde systematic reviews en meta-analyses). Deze studies leveren in de wetenschap de hoogste mate van bewijs. De eerste studie heeft de gegevens van 31 studies samengenomen om te kijken welke van de twee manieren van cardio het meest effectief is (1). Hieruit kwam geen verschil naar voren tussen de twee vormen van cardio. De uitkomsten van dit onderzoek laten het belang van voeding zien wanneer je wil afvallen. De hoeveelheid vetverlies van beide methoden was namelijk minimaal.

In de tweede studie zijn de gegevens van dertien studies samengenomen (2). Ook uit deze studie kwam naar voren dat beide methoden even effectief zijn in het verminderen van de vetmassa. De auteurs in deze studie concluderen dat hoewel beide manieren net zo effectief zijn, hoog-intensieve interval training minder tijd kost.

Toepassen in The Gym

Nu we het bovenstaande weten, kunnen we dit mooi gaan toepassen in de sportschool. Voor het toepassen van de hoog intensieve interval trainingen kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de airbike of de hitmill. Niet alleen op deze nieuwe apparaten kun je deze methode toepassen. Dit kun je uiteraard ook doen op de vertrouwde loopbanden, crosstrainers en fietsen. Wil je weten hoe je dit hierop kunt toepassen, vraag het aan een van de instructeurs/instructrices! Voor het toepassen van langdurige minder intensieve cardiotrainingen kun je natuurlijk denken aan de cardiotoestellen, maar vergeet ook de groeslessen niet! Denk bijvoorbeeld maar eens aan de lessen Bootcamp, Gym Pump, Gym Circuit, Gym Kick, Piloxing, Spinning, Steps, Thaiboxen, Total Body Workout of Zumba. Je ziet het, de mogelijkheden zijn eindeloos! Wil je een van deze manieren van cardiotraining proberen, maak dan snel een afspraak voor een gratis proefles!

Wil je advies over jouw voedingspatroon en hoe je deze kunt aanpassen om af te vallen, maak dan eens een afspraak met een (sport)diëtist!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(1) Keating SE, Johnson NA, Mielke GI, Coombes JS. A systematic review and meta-analysis of interval training versus moderate-intensity continuous training on body adiposity. Obes Rev. 2017. DOI: 10.1111/obr.12536
(2) Wewege M, Berg R, Ward R, Keech A. The effects of high-intensity interval training vs. moderate-intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: A systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2017;18:635-46. DOI: 10.1111/obr.12532

Blog post afbeelding
26-04-2018

Belangrijke aandachtspunten voor vegetariërs en veganisten (deel 2)

Steeds meer mensen zijn vegetarisch of veganistisch, voor het gemak noem ik dit in het vervolg van de tekst veganistisch. Overgaan op een leefstijl zonder vlees of dierlijke producten kan, afhankelijk van je huidige voeding, grote gezondheidsvoordelen met zich mee brengen. Denk hierbij aan gewichtsverlies, gezondere bloedwaarden en bijvoorbeeld een lagere kans op bijvoorbeeld sommige vormen van kanker (1). Ook in dé sportschool van het Westland zijn er steeds meer mensen die dit willen gaan doen. Er zijn echter wel een aantal belangrijke aandachtspunten om in de gaten te houden wanneer je overgaat op deze leefstijl. Een onderzoeker uit Engeland heeft uitgezocht wat deze belangrijke punten voor jou als sporter zijn! (2) Vandaag deel twee uit een serie van twee. Deel één kan je hier teruglezen.

Vitaminen

Allereerst gaan we de vitaminen B12 en D hieronder bespreken.

Vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) is zeer belangrijk voor een goede werking van je zenuwen en voor het vormen van DNA. Wanneer je niet voldoende van dit vitamine binnen krijgt dan kun je ervoor kiezen om dit binnen te krijgen door middel van supplementen. Voorbeelden van vitamine B12 supplementen zijn cyanocobalamine en methylcobalamine. Deze moeilijke woorden kun je terugvinden op de verpakking, dit behoort minstens op de achterkant van het potje te staan!

Vitamine D

Hoewel zonlicht de grootste bron van vitamine D is, zijn er veel mensen die te weinig zonlicht ontvangen. Bovendien is de zon in Nederland gedurende de winter niet sterk genoeg voor de huid om hier vitamine D van te maken. Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium, je botgezondheid en is bij heel veel processen in het lichaam betrokken. Een goede manier om voldoende vitamine D binnen te krijgen is via supplementen. Vaak kan je kiezen uit vitamine D2 en D3. Hierbij gaat de voorkeur uit naar vitamine D3, aangezien deze beter wordt opgenomen in je lichaam.

Mineralen

Naast vitaminen zijn er ook een aantal mineralen die belangrijk zijn om in de gaten te houden.

IJzer

Je lichaam heeft ijzer nodig voor het goed functioneren van de rode bloedcellen. Deze zorgen voor het transport van onder meer zuurstof door je lichaam. Hoewel je wel ijzer binnen krijgt via plantaardige voeding is deze vorm van ijzer lastig op te nemen voor je lichaam. Hierdoor kan het zo zijn dat je ijzerwaardes te laag worden wanneer je veganistisch gaat eten. Dit probleem doet zich voornamelijk voor bij vrouwen, aangezien zij hogere ijzerwaardes nodig hebben dan mannen. Plantaardige bronnen van ijzer zijn bijvoorbeeld volkoren granen en peulvruchten. Om ervoor te zorgen dat je lichaam het ijzer uit plantaardige voeding beter kan opnemen, moet je ervoor zorgen dat je deze voedingsmiddelen niet tegelijkertijd eet met koffie, thee of cacao. Deze producten zorgen er namelijk voor dat je ijzer uit de voeding minder goed op neemt. Wat je wel moet doen voor een betere opname van het plantaardige ijzer, is zorgen dat je in dezelfde maaltijd ook veel vitamine C binnen krijgt. Voorbeelden van producten rijk aan vitamine C zijn gele, oranje en rode paprika, koolsoorten en citrusvruchten.

Zink

Ook het mineraal zink is belangrijk om in de gaten te houden. Je hebt het namelijk nodig voor het goed functioneren van je DNA, het groeien van je cellen en voor het verwerken van je eiwitten. Zink is ook een mineraal dat lastig op te nemen is voor het lichaam. Probeer als veganist daarom om voldoende granen, pompoenzaden en bonen te eten. Om de opneembaarheid van zink uit deze producten te verhogen, kun je deze producten geweekt of gefermenteerd eten.

Calcium

Het binnen krijgen van voldoende calcium is voor veganisten een lastiger dan voor vegetariërs. Dit komt omdat je als vegetariër wel zuivel eet en drinkt en als veganist niet. Je hebt voldoende calcium nodig voor je zenuwen, botten, spieren en je bloed. Goede plantaardige bronnen van calcium zijn broccoli, paksoi en boerenkool. Ook bonen en peulvruchten bevatten veel calcium.

Jodium

Voor een goede werking van je schildklier is het van belang om voldoende jodium binnen te krijgen. Plantaardige bronnen van jodium zijn zeewier, aardappels, brood en cranberries. Hoewel dit jodiumbronnen zijn, is de hoeveelheid jodium sterk wisselend, afhankelijk van de kweek, productie en verwerking. Een andere bron van jodium is gejodeerd zout. Dit is 'gewoon' keukenzout waar jodium aan toe is gevoegd.

Sport supplementen

Twee supplementen waar je als veganistische sporter zelfs meer aan hebt dan wanneer je een vleesetende sporter bent, zijn creatine en beta-alanine. Voor meer informatie over creatine kan je een eerdere blog over dit supplement lezen. Beta-alanine wordt in je spieren omgezet naar carnosine. Dit werkt tegen verzuring waardoor je kortgezegd langer of intensiever kunt presteren. Het heeft echter alleen effect bij inspanningen die langer dan een minuut duren.

Ben je zelf vegetariër of veganist? Of ben je geïnteresseerd in deze leefstijl en ben je benieuwd of je voeding volledig voorziet in jouw behoefte? Maak dan eens een afspraak met een (sport)diëtist!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Westerlaken N. Zo is het om een maand veganistisch te eten [Internet]. Volkskrant 2018 [Geraadpleegd 5 maart 2018] beschikbaar via https://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/zo-is-het-om-een-maand-veganistisch-te-eten~a4228885/
(1) Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;57(17):3640-9. DOI: 10.1080/10408398.2016.1138447
(2) Rogerson D. Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers. JISSN. 2017;14(1):36. DOI:10.1186/s12970-017-0192-9

Blog post afbeelding
19-04-2018

Belangrijke aandachtspunten voor vegetariërs en veganisten (deel 1)

Overgaan op een leefstijl zonder vlees of dierlijke producten kan, afhankelijk van je huidige voeding, grote gezondheidsvoordelen met zich mee brengen. Denk hierbij aan gewichtsverlies, gezondere bloedwaarden en bijvoorbeeld een lagere kans op sommige vormen van kanker (1). Naast gezondheidsvoordelen, is het ook nog eens beter voor het milieu om wat minder vlees te eten. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen vegetarisch of veganistisch zijn, voor het gemak noem ik dit in het vervolg van de tekst veganistisch. Ook in dé sportschool van het Westland zijn er steeds meer mensen die dit willen gaan doen. Er zijn echter wel een aantal belangrijke aandachtspunten om in de gaten te houden wanneer je overgaat op deze leefstijl. Een onderzoeker uit Engeland heeft uitgezocht wat deze belangrijke punten voor jou als sporter zijn! (2) Vandaag deel één uit een serie van twee. Deel twee zal volgende week verschijnen.

Laten we beginnen met wat deze aandachtspunten dan zijn. Uit het onderzoek kwam naar voren dat veganistische voeding vaak lager in eiwitten, vetten, vitamines B12, B2 en D, en calcium, ijzer en zink is. Doordat veganistische voeding vaak erg rijk is aan vezels, is het ook vaak lastig om veel energie binnen te krijgen. Dit zijn dus behoorlijk wat aandachtspunten, daarom gaan we nu doorlopen hoe deze zijn aan te pakken!

Eiwitten

Voor krachtsporters is het voldoende binnenkrijgen van eiwitten van belang. Buiten een mogelijk tekort aan eiwitten, speelt bij mensen met een veganistische ook mee dat de kwaliteit van de eiwitten niet altijd optimaal is. Dit komt doordat eiwitten uit plantaardige bronnen veelal niet het complete pakket aan eiwitbouwstenen (aminozuren) bevatten. Om deze reden is het aan te raden om meerdere bronnen van eiwitten te combineren. Voorbeelden van plantaardige eiwitbronnen zijn granen,  peulvruchten, zaden of noten. Mocht je ondanks het combineren van deze eiwitbronnen je dagelijkse behoefte niet halen, dan kun je overwegen om plantaardige eiwitshakes te gaan gebruiken.

Koolhydraten

Duursporters hebben veel energie nodig. De belangrijkste energiebron hierbij zijn koolhydraten. Hoewel het in principe altijd de voorkeur heeft om te kiezen voor volkoren producten, kan het voor sommige sporters aantrekkelijk zijn om wat onvolkoren producten, zoals witte rijst of witte pasta, toe te voegen aan de voeding. Plantaardige voeding is namelijk zeer rijk aan vezels. Hoewel dit erg goed is voor de gezondheid en darmflora, is een grote hoeveelheid vezels ook erg verzadigend. Om toch voldoende koolhydraten binnen te krijgen, kan het dan dus handig zijn om wat bewerkte koolhydraatbronnen te nemen.

Vetten

Om ervoor te zorgen dat je voldoende vetten binnen krijgt, kun je gebruik maken van oliën, avocado’s, noten en zaden. In het verlengde van het vetten in het algemeen, vallen de omega-3 vetzuren. Ook wel bekend als de visoliën. Wanneer je geen vis eet, kan het zijn dat je hier minder van binnen krijgt dan je eigenlijk nodig hebt. Om ervoor te zorgen dat je toch voldoende omega-3 vetzuren binnen krijgt, kun je walnoten, lijnzaad of chiazaad gebruiken. Eventueel kun je dit nog aanvullen met supplementen.

Volgende week komt deel twee online, hierin behandel ik de vitaminen, mineralen en twee sportsupplementen. Ben je zelf vegetariër of veganist? Of ben je geïnteresseerd in deze leefstijl en ben je benieuwd of je voeding volledig voorziet in jouw behoefte? Maak dan eens een afspraak met een (sport)diëtist!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Westerlaken N. Zo is het om een maand veganistisch te eten [Internet]. Volkskrant 2018 [Geraadpleegd 5 maart 2018] beschikbaar via https://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/zo-is-het-om-een-maand-veganistisch-te-eten~a4228885/
(1) Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;57(17):3640-9. DOI: 10.1080/10408398.2016.1138447
(2) Rogerson D. Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers. JISSN. 2017;14(1):36. DOI:10.1186/s12970-017-0192-9

Blog post afbeelding
12-04-2018

Voordelen van het gezinsabonnement

Sinds januari hebben we in dé sportschool van het Westland een nieuw abonnement systeem. Hierbij kan iedereen gebruik maken van gezinsabonnementen. Dit kan een erg leuk financieel voordeel opleveren. Maar dit is niet het enige voordeel dat je hebt door met het hele gezin te sporten!

Motivatie

Veel mensen willen meer bewegen of gaan beginnen met sporten. Hierbij geven veel mensen aan dat zij graag willen beginnen met sporten met een ander erbij (1). Het is dan ideaal wanneer je samen met je partner of een van je ouders kunt beginnen. Uit dit onderzoek komt verder ook naar voren dat veel mensen graag begeleiding of een introductie willen hebben wanneer zij gaan beginnen met sporten (1). Bij The Gym heeft iedereen de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een gratis begeleide proefles. Bovendien kun je als lid van The Gym gratis gebruik maken van onze Gym VIP-app. Hierin wordt door een van onze instructeurs voor jou een schema op maat gemaakt. Zo zorg je ervoor dat jij met meer plezier sport en sneller jouw doelen behaald!

Motivatie in de thuissituatie

Bovendien kunnen jullie thuis verder werken aan het behalen van jullie doelen. Zo kun je elkaar bijvoorbeeld motiveren om te kiezen voor gezonde maaltijden in plaats van een afhaalmaaltijd. Ook kun je elkaar helpen bij het in de gaten houden of jullie wel voldoende rust houden. Misschien heb jij wel met die ene leuke groepsles meegedaan en vind je dit ook wel leuk voor een ander binnen jullie gezin. Dit kunnen jullie dan mooi bespreken onder het eten! Zo zie je maar, er zitten veel voordelen aan het sporten met het hele gezin.

Ben jij jezelf aan het oriënteren op een sportschool? Neem dan snel contact met ons op of maak via de site een afspraak voor een gratis proefles.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Kid 101. FREE Things To Do In Boston This Weekend, Feb 10th – 12th, 2017 [Internet]. Kid 101 2017 [Geraadpleegd 23-2-2018] beschikbaar via https://kid101.com/feb-10-12-free-things-to-do-in-boston/
(1) Fact Sheet Oriëntatie op Sport. Utrecht: Mulier Instituut; 2017

Blog post afbeelding
05-04-2018

Een blessure, en nu?

Bijna iedereen krijgt er in zijn leven mee te maken, de een vaker dan de ander, een blessure. Dat is in de leukste sportschool van het Westland niet anders. Hoewel fitness een van de veiligste vormen van sport is (1), kun je jezelf ook hiermee blesseren, vaak gaat het dan om verzwikkingen. Stel je hebt een blessure, moet je dan stoppen met sporten?

Ga er verstandig mee om

Mocht je tijdens het sporten een blessure oplopen, dan is het natuurlijk afhankelijk van de blessure hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Indien de blessure wat zwaarder is, wanneer je bijvoorbeeld door je rug bent gegaan of je blijft maar je enkel verzwikken, dan adviseren wij jou altijd om even langs onze fysiotherapeut te gaan. Hij kan voor jou kijken hoe jij het beste hiervan kunt herstellen en hoe je ervoor zorgt dat je de blessure niet nog een keer krijgt.

Vaak is het advies om door te gaan met sporten. Logischerwijs met aanpassingen waar nodig. Heb je bijvoorbeeld een blessure aan je enkel of je knie, dan kun je gemakkelijk nog je bovenlichaam trainen en vice versa. Je zult zien dat je sneller herstelt van je blessure wanneer je actief blijft. Bovendien blijf je fitter en voorkom je dat je aankomt of spiermassa kwijt raakt. Doe je veel groepslessen? Vaak kun je dan beter even gaan fitnessen, omdat het dan net wat makkelijker is om het geblesseerde lichaamsdeel te ontzien.

Wil jij snel weer herstellen van jouw blessure? Laat het ons weten in de sportschool of maak snel een afspraak bij onze fysiotherapeut.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Craver R. Studies show increased risk of injury from sports specialization [Internet]. Winston-Salem Journal 2017 [Geraadpleegd 19 februari 2018] beschikbaar via http://www.journalnow.com/news/local/studies-show-increased-risk-of-injury-from-sports-specialization/article_e8633f14-1d2e-59fc-8eb5-4802a6ad4b09.html
(1) VeiligheidNL. Blessures bij fitness. Consument en Veiligheid. 2010

Blog post afbeelding
29-03-2018

Wat je als wielrenner of hardloper aan krachttraining hebt

Eindelijk gaan de temperaturen weer omhoog en wordt het (hopelijk) beter weer! Als fanatiek wielrenner of hardloper heb je sportief overwinterd in de sportiefste sportschool van het Westland. Uiteraard sta je te springen om de eerste kilometers buiten de sportschool te maken. Wat is dan toch de toegevoegde waarde van de sportschool naast het hardlopen of wielrennen?

Wat het voor jou kan betekenen?

Er zijn meerdere voordelen van krachttraining naast het hardlopen of het wielrennen. Zo zorgt krachttraining ervoor dat zowel jouw uithouding als jouw loop-efficiëntie verbeteren door krachttraining (1,2). Ook het uithoudingvermogen van wielrenners verbeterd door krachttraining (1-3). Uiteraard gaat ook de kracht die je kan leveren in een sprint omhoog!

Om de grootste voordelen van krachttraining te behalen is het belangrijk om de beweegpatronen te trainen die je ook in jouw sport gebruikt. Hierbij is het belangrijk om te focussen op explosiviteit en maximaal gewicht. Doe je dit, dan heb je binnen acht à twaalf weken al merkbaar effect tijdens het hardlopen en wielrennen (1). Als we dit vertalen naar praktische adviezen komt dit neer op twee krachtsessies per week. Doe hierin twee à drie sets per oefening met vier tot tien herhalingen. Vraag onze instructeur om voor jou een schema samen te stellen met onze Gym VIP-app.

Voordat je gaat trainen met zwaardere gewichten, zorg ervoor dat je de oefeningen en de uitvoering goed onder controle hebt! Begin je net met krachttraining, dan is het niet gek om de eerste weken wat spierpijn te hebben of hier iets hinder van te ondervinden tijdens het hardlopen of wielrennen. Heb je echter flink wat kracht, snelheid en uithoudingsvermogen opgebouwd door de krachttraining, dan lijkt het erop dat één krachtsessie per week voldoende is om de opgebouwde kracht, snelheid en uithoudingsvermogen vast te houden (1). Hierbij is het wel belangrijk om intensief te trainen deze ene keer.

Groepslessen

Vergeet als hardloper ook zeker de Bootcamp XL niet op dinsdagavond. Tijdens deze les kun je lekker jouw loopkilometers maken, aangezien hier veelal rond de tien kilometer wordt hardgelopen. Naast het hardlopen komen hier ook meerdere krachtoefeningen aan bod. Als wielrenner kun je natuurlijk altijd gebruik blijven maken van de spinninglessen, mocht het een keertje wat minder weer zijn! Daarnaast voorkomt het creëren van een sterke core veel problemen, probeer hiervoor eens Broga, pilates of doe mee met de nieuwe TRX les!

Ben je benieuwd wat wij nog meer voor jou als wielrenner of hardloper kunnen betekenen? Kom dan eens langs voor een gratis groepsles of vraag het aan een van onze instructeurs!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Rulon J. Cycling and strength training [Internet]. jenrulon.com 2015 [Geraadpleegd 26 maart 2018] beschikbaar via https://jenrulon.com/2015/10/10/cycling-and-strength-training/
(1) Rønnestad BR, Mujika I. Optimizing strength training for running an cycling performance: A review. Scand J Med Sci Sports. 2014;24:603-12. DOI: 10.1111/sms.12104
(2) Beattie K, Kenny IC, Lyons M, Carson BP. The effect of strength training on performance in endurance athletes. Sports Med. 2014;44(6):845-65
(3) Rønnestad BR, Hansen EA, Raastad T. Effect of heavy strength training on thigh muscle cross-sectional area, performance determinants and performance in well-trained cyclists. Eur J Appl Physiol. 2010;108(5):965-75. DOI: 10.1007/s00421-009-1307-z

Blog post afbeelding
22-03-2018

Eigenwijze kuiten

Hoe de ideale kuit eruit ziet, is natuurlijk afhankelijk van je doelstelling. De één wil ze gespierd, de ander strak en de ander traint ze mogelijk bij het herstel van een blessure. Wel kunnen we het erover eens zijn dat de kuitspieren lastig zijn om te trainen en te laten ontwikkelen. Dit is iets waar mensen het zowel binnen als buiten dé sportschool van het Westland zich in kunnen vinden. Wat zijn nu veelgemaakte fouten en wat kun je toepassen om je kuiten optimaal te trainen?

Te snelle herhalingen

Het eerste verbeterpunt wat ik wil bespreken is de snelheid van uitvoering. Veel mensen voeren de herhalingen veel te snel uit. Vaak is de reden hiervoor een te zwaar gewicht. Door de herhalingen te snel te doen staat je kuit veel korter onder spanning. Deze tijd onder spanning wordt ook wel time under tension (TUT) genoemd en is een belangrijke factor voor spiergroei. Laat je ego dus thuis en voer je herhalingen rustig en beheerst uit!

Te weinig herhalingen

Het tweede punt is het aantal herhalingen dat wordt uitgevoerd, vaak is dit veel te laag. Het merendeel van de mensen maakt niet meer dan vijftien herhalingen. Dit terwijl kuiten vaak goed reageren op zeer hoge herhalingen. Hierbij kun je denken aan series van meer dan twintig herhalingen. Op deze manier zorg je ook voor een lange tijd onder spanning, zoals hierboven benoemd.

Te korte bewegingsuitslag

Het laatste punt is de bewegingsuitslag, ook bekend als range of motion (ROM). Vaak is deze veel te kort. Om de kuit optimaal te prikkelen is het van belang dat je de bewegingsuitslag van de kuit volledig traint. Dus van volledig gestrekt tot volledig aangespannen.

Samenvattend, zorg ervoor dat je de herhalingen rustig uitvoert, de gehele bewegingsuitslag traint en ook series van zeer veel herhalingen maakt. Ja, de verzuring is pijnlijk, maar tijdelijk! Ben jij benieuwd of wij je kunnen helpen bij het bereiken van die ideale kuiten? Spreek een van de instructeurs aan of kom eens langs voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
(afbeelding) Dyerlive S. How to target outer calves [Internet]. Ignore Limits 2017 [Geraadpleegd 19 februari 2018] beschikbaar via http://ignorelimits.com/how-to-target-outer-calves/#

Blog post afbeelding
15-03-2018

Koolhydraatarme diëten, feit of fictie?

Hoewel het nu wat stiller is rondom koolhydraten, kan iedereen zich waarschijnlijk nog wel de anti-koolhydraat geluiden herinneren van vorig jaar. Ook in dè sportschool van het Westland zijn deze geluiden gehoord. Zo zeggen voorstanders vaak dat je meer en sneller afvalt met een koolhydraatarm dieet, ideaal dus wanneer je wat wilt afvallen. Aan de andere kant wordt gezegd dat je zonder koolhydraten vermoeid raakt en minder hard kunt sporten, nadelig dus wanneer je bijvoorbeeld spieren wilt opbouwen. Wat weten we nu eigenlijk van koolhydraatarme diëten?

Afvallen

Koolhydraatarme diëten zijn niets nieuws, al in 1864 werd het eerste koolhydraatarme dieet bedacht (1). Toen werd het al gebruikt als dieet om mee af te vallen. Ook de voedingswetenschap voert steeds meer onderzoeken uit naar deze dieetvorm. Wanneer je puur kijkt naar het verlies van lichaamsgewicht, lijkt het niet erg veel uit te maken of je nu een koolhydraatarm dieet volgt, of een normaal energiebeperkt dieet (1-4). In een onderzoek dat zeer recent is gepubliceerd (20 februari 2018) hebben onderzoekers meer dan zeshonderd mensen met obesitas op een koolhydraatarm of vetarm dieet gezet. Het onderzoek duurde maarliefst twaalf maanden. Hierbij hebben zij niet alleen gekeken of het dieet invloed had op het gewichtsverlies, maar hebben zij ook gekeken naar de invloed van genen en de insuline productie. Uit het onderzoek bleek dat het niet uitmaakte wat voor dieet er werd gevolgd. Ook bleken de onderzochte genen en insuline productie geen invloed te hebben (4).

Sporten

Ook voor recreatieve sporters is het nog niet geheel duidelijk waar zij nu het beste op presteren (1). De een presteert goed met zeer weinig koolhydraten, de ander niet.

Ongeacht je doel, zorg dat je iets doet wat je op de lange termijn kunt volhouden en waar je je goed bij voelt! Ben je benieuwd hoe het staat met jouw voedingspatroon? Maak dan eens een afspraak bij een (sport)diëtist.

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Thebettyrocker.com. Carbohydrates 101: how to eat carbs to your advantage [Internet]. Thebettyrocker.com 2017 [Geraadpleegd 19 februari 2018] beschikbaar via http://thebettyrocker.com/carbohydrates-101/
(1) Eigenkracht.nl. Het koolhydraatarme dieet – niet van vandaag of gisteren [Internet]. Eigenkracht.nl 2018 [Geraadpleegd 19 februari 2018] beschikbaar via https://www.eigenkracht.nl/nieuws/item/977/Het%20koolhydraatarme%20dieet%20-%20niet%20van%20vandaag%20of%20gisteren
(2) Hu T, Mills KT, Yao L, Demanelis K, Eloustaz M, Yancy WS, Kelly TN et al. Effects of Low-Carbohydrate Diets Versus Low-Fat Diets on Metabolic Risk Factors: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. Am J Epidemiol. 2012;176(suppl 7):S44-54. DOI: 10.1093/aje/kws264
(3) Bueno NB, de Melo ISV, de Oliveira SL, da Rocha Ataide T. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomized controlled trials. Br J Nutr. 2013;110:1178-87. DOI: 10.1017/S0007114513000548
(4) Gardner CD, Trepanowski JF, Del Gobbo LC, Hauser ME, Rigdon J, Ioannidis JPA, Desai M, et al. Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion; The DIETFITS Randomized Clinical Trial. JAMA. 2018;319(7):667-79. DOI: 10.1001/jama.2018.0245

Blog post afbeelding
08-03-2018

De invloed van schoenen op jouw squat en deadlift

Je ziet ze in allerlei soorten en maten voorbij komen in dé sportschool van het Westland. Van niet opvallende, donker gekleurde tot felle neonkleuren. Vandaag gaat het over schoenen. Niet over wie de mooiste heeft, maar de invloed die je schoenen kunnen hebben op jouw squat, deadlift en eigenlijk alle oefeningen die je vrijstaand uitvoert. Schoenen kunnen namelijk veel invloed hebben, of jouw doelstelling nu spierkracht, -massa of blessurepreventie is!

Zachte zolen

Veel mensen sporten op schoenen met zachte zolen, vaak hardloopschoenen. Hoewel deze schoenen lekker lopen, zijn ze minder geschikt om bijvoorbeeld mee te squatten en te deadliften. Je staat namelijk niet stevig op de grond met dit soort schoenen. Je hebt het misschien weleens gemerkt aan je knieën met squatten, deadliften of leg pressen, deze beginnen te knikken en je knieën krijgen soms de neiging om naar binnen te zakken. Dit naar binnen zakken van de knie wordt ook wel valgus genoemd. De kans hierop is dus lager wanneer je schoenen draagt met harde zolen. Terzijde, het naar binnen zakken zou ook kunnen duiden op zwakke abductoren (de spieren aan de buitenkant van je bovenbeen) of zwakke bilspieren!

Naast het naar binnen zakken van de knie, kunnen zachte zolen er ook voor zorgen dat je lastig je gewicht op je hiel kan houden, een andere reden waardoor je niet stabiel staat. Deze instabiliteit zorgt ervoor dat jij niet het maximale uit je oefening kan halen, met als gevolg een lagere trainingsprikkel dan je zou willen. Een nog belangrijker gevolg, het verhoogd de kans op een blessure!

Gewichthefschoenen

Misschien heb je ze weleens voorbij zien komen in de sportschool, de gewichthefschoenen. Te herkennen aan de verhoogde hiel en de band over de wreef. Deze schoenen zijn speciaal voor het gewichtheffen, maar zijn ook ideaal om op te squatten. De schoen heeft een harde zool en de verhoogde hiel zorgt dat je gemakkelijker rechtop blijft. Dit zorgt voor een veel stabielere squat en verlaagd bovendien de druk die op de onderrug komt te staan (1). Ideale uitkomst voor mensen met rugklachten.

Kortom, trek dus niet zomaar een willekeurige schoen aan wanneer je gaat fitnessen, je gaat namelijk ook niet bergeklimmen op bowlingschoenen! Benieuwd of wij je kunnen helpen het maximale uit je training te halen? Spreek een van de instructeurs aan of maak eens een afspraak voor een gratis proefles.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) EveryLastRep. Best Fitness Shoes: What Do You Really Need? [Internet]. Every Last Rep 2013 [Geraadpleegd 19 februari 2018] beschikbaar via http://www.everylastrep.com/fitness/best-crossfit-shoes-what-do-you-really-need#
(1) Legg HS, Glaister M, Cleather DJ, Goodwin JE. The effect of weightlifting shoes on the kinetics and kinematics of the back squat. J Sports Sci. 2017;35(5):508-15. DOI: 10.1080/02640414.2016.1175652

Blog post afbeelding
01-03-2018

Cardiotraining op een lege maag, extra vetverbranding?

Cardiotraining op een lege maag, zorgt dit nu voor extra vetverbranding? Het is een vraag, misschien zelfs wel discussie, die ik al hoor sinds het begin dat ik bij de leukste sportschool van het Westland werk. Volgens voorstanders van deze methode dwing je het lichaam op deze manier extra vet te gebruiken als energiebron. Tegenstanders zeggen dat het sporten zonder eerst een beetje gegeten te hebben ervoor zorgt dat er spierafbraak plaats vindt. Wie heeft er nu gelijk?

Wat je het beste kunt doen

Vier maanden terug is het uitgezocht door twee wetenschappers uit Australië (1). Zij hebben ruim 8000 studies bestudeerd (een zogeheten systematic review) en waar mogelijk de gegevens samengevoegd en opnieuw geanalyseerd (een zogeheten meta-analyse). Zij hebben in zeven wetenschappelijke databases gezocht. Uiteindelijk deden helaas maar vijf studies aan hun criteria. In totaal deden er 96 deelnemers mee tussen de 21 en 27 jaar aan de vijf studies. Deze deelnemers sportten drie tot vier keer per week en werden voor vier tot zes weken gevolgd.

Het onderzoek toonde aan dat het niet veel verschil maakte op welke manier je cardiotraining deed. Beide methoden hadden nauwelijks invloed op het gewicht, vetpercentage en vetvrije massa. De onderzoekers concluderen dan ook dat je beter iets minder kunt eten wanneer je wilt afvallen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een boterham bij de lunch met hartig, mager beleg in plaats van zoet beleg. Of sla een wijntje of biertje in het weekend over. Doe je cardiotraining dus vooral hoe jij het prettig vindt, voor een gezond hart en vaatstelsel en voor je conditie!

Ben je benieuwd wat sport en goede voeding voor jou kunnen betekenen? Maak dan snel een afspraak voor een gratis proefles of ga eens langs bij een (sport)diëtist!

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
(afbeelding)
(1) Hackett D, Hagstrom AD. Effect of Overnight Fasted Exercise on Weight Loss and Body Composition: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Funct Morphol Kinesiol. 2017; 2(4): 43

Blog post afbeelding
22-02-2018

Heb ik iets aan BCAA's?

Supplementen, het is een gigantische industrie waar veel geld in om gaat. Hierbij vliegen allerlei claims je om de oren. Ook in de gezelligste sportschool van het Westland worden sportsupplementen gebruikt. Daarom is goede voorlichting erg belangrijk. Vandaag gaat het over BCAA’s, oftewel Branched-Chain Amino Acids (vertakte keten aminozuren). Er wordt gezegd dat dit product moet zorgen voor meer eiwit synthese (spieropbouw), minder spierpijn, een hogere vetverbranding en minder vermoeidheid tijdens het sporten (1). Tijd om uit te zoeken wat hiervan waar is!

Eiwit synthese en spierpijn

BCAA’s bestaan uit de drie aminozuren leucine, isoleucine en valine. Het aminozuur leucine speelt inderdaad een belangrijke rol in het stimuleren van de eiwitsynthese. Echter, suppleren met leucine lijkt vooral effect te hebben bij mensen die erg weinig eiwit binnen krijgen en bij ouderen die veelal een verslechterde eiwit synthese hebben. Daarbij is het ook niet heel duidelijk of deze verhoogde eiwit synthese ook daadwerkelijk leidt tot een verhoging van de spiermassa (2, 3). Het heeft dus waarschijnlijk geen zin om BCAA’s te nemen voor extra eiwit synthese, omdat in Nederland bijna iedereen voldoende eiwitten binnen krijgt (4). Ook lijken BCAA’s geen merkbare verbetering op te leveren qua hoeveelheid spierpijn (5)

Vetverbranding en vermoeidheid

Qua vetverbranding lijkt deze iets hoger bij langdurige sportactiviteiten wanneer wordt gesuppleerd met BCAA's (5). Waarschijnlijk komt dit doordat BCAA's een sparend effect hebben op de suikers die in de spieren liggen opgeslagen (ook wel glycogeen genoemd). Er lijkt ook een positief effect te zijn op vermoeidheid bij sporten, echter is dit effect alleen gemeten wanneer er wordt gesuppleerd in ongetrainde sporters. Getrainde sporters lijken geen voordeel te halen wat betreft de vermoeidheid tijdens het sporten (5).

Het is je misschien wel opgevallen dat in het bovenstaande stuk veel wordt geschreven met lijkt en waarschijnlijk. Dit komt doordat er nog veel onderzoek nodig is naar de effecten en de werking van supplementen als BCAA's.

Wil je starten met BCAA suppletie dan is het altijd verstandig om eens een afspraak te maken met een (sport)diëtist. Deze kan jou dan adviseren of dit supplement effect voor jou kan hebben of niet. Zoals onder ieder stuk qua supplementen ook nu weer, 'gewone' voeding is te allen tijden de basis waarop je bouwt. Supplementen zijn alleen maar de spreekwoordelijk kers op de slagroom.

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op of kom eens gezellig langs voor een proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Myoleanfitness.com. Do BCAAs Have Calories? Settling the Debate Once and for All [Internet]. Myoleanfitness.com 2017 [Geraadpleegd 6 februari 2018] beschikbaar via https://www.myoleanfitness.com/do-bcaas-have-calories/
(1) Norton, L. BCAAs: The Many Benefits of Branched-Chain Amino Acid Supplements [Internet]. Bodybuilding.com 2018 [Geraadpleegd 6 februari 2018] beschikbaar via https://www.bodybuilding.com/fun/bcaas-the-many-benefits-of-amino-acids.html
(2) Examine.com. Leucine [Internet]. Examine.com 2018 [Geraadpleegd 6 februari 2018] beschikbaar via https://examine.com/supplements/leucine/
(3) Ispoglou T, King RF, Polman RC, Zanker C. Daily L-leucine supplemenation in novice trainees during a 12-week weight training program. Int J Sports Physiol Perform 2011; 6(1): 38-50
(4) Beukers M, Geurts M, van Rossum C. Memo: Inname van nutiënten door de Nederlandse bevolking; Resultaten van de VCP 2007-2010 samen met NEVO-2013. RIVM 2016
(5) Examine.com. Branced Chain Amino Acids [Internet]. Examine.com 2018 [Geraadpleegd 6 februari 2018] beschikbaar via https://examine.com/supplements/branched-chain-amino-acids/

Blog post afbeelding
15-02-2018

Waarom je krachttraining moet blijven doen tijdens het afvallen

Afvallen, aankomen, droger worden, meer spierdefinitie opbouwen. Zomaar een greep uit verschillende doelen die mensen kunnen hebben wanneer zij naar de meest complete sportschool van het Westland komen. Niet alleen na de jaarwisseling willen veel mensen afvallen. Nu de dagen stiekem weer wat langer worden, gaat deze doelstelling binnen nu en een paar maanden steeds vaker genoemd worden. Onder mannen wordt dit vaak droogtrainen genoemd, hiermee bedoelen zij niet trainen met een dak boven hun hoofd, maar het verlagen van het vetpercentage. Waarom is het voor zowel mannen als vrouwen belangrijk om te blijven trainen met zwaardere gewichten wanneer zij willen afvallen?

Behoud van spiermassa

Wanneer je gewicht en vetpercentage stabiel zijn, komt er net zo veel energie binnen, als er wordt verbruikt. Wanneer je dus je gewicht of vetpercentage wilt verlagen, moet je ervoor moet zorgen dat er minder energie binnen komt, dan er wordt verbruikt. Op deze manier moet het lichaam zijn reserves aanspreken voor de benodigde energie.

Helaas is het zo dat je lichaam hiervoor niet alleen zijn vetreserves kan aanspreken, maar bijvoorbeeld ook de spiermassa. Spiermassa heeft namelijk veel meer energie in rust nodig dan vetmassa. Aangezien je minder energie binnen krijgt, omdat je wat af wilt vallen, gaat je lichaam proberen zo veel mogelijk energie te besparen. Om deze reden wil je lichaam graag spiermassa gaan gebruiken als energiebron wanneer je de spiermassa toch niet intensief gebruikt. Een voorbeeld van dit minder intensief trainen (voor je spieren in ieder geval) is door minder krachttraining te doen, of door krachttraining te doen met lichtere gewichten en meer herhalingen.

Door te blijven trainen met zwaardere gewichten geef je jouw lichaam een signaal dat de spieren nog altijd intensief gebruikt worden. Op deze manier kun je dus beperken hoeveel spiermassa je lichaam afbreekt. Blijf dus tijdens het afvallen flink aan krachttraining doen!

Rustverbranding en contour

Hierboven kwam het al even voorbij. Spiermassa heeft veel energie nodig om zichzelf in stand te houden. Zelfs als je in rust bent. Heb je dus wat meer spiermassa dan is je rustbranding hoger en val je dus ook gemakkelijker af. Bovendien geeft een gezonde hoeveelheid spiermassa die mooie vormen aan het lichaam. Dit geldt niet alleen voor mannen, zeker ook voor vrouwen! Voor mooi gevormde benen, billen en bijvoorbeeld schouders is het dus belangrijk om voldoende spiermassa te hebben en te behouden. 

Zoals bij meer blogs al is genoemd, voor de beste resultaten is het van belang dat zowel de training als de voeding in balans zijn!

Wil je meer informatie of gewoon eens een kijkje komen nemen naar onze mogelijkheden, maak dan eens een afspraak voor een gratis proefles! Ben je benieuwd of je voeding past bij jouw doelstelling, maak dan eens een afspraak bij een (sport)diëtist.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Blog post afbeelding
08-02-2018

Spotters, niet alleen voor je veiligheid

Squatten, bankdrukken en dumbell drukken, allemaal zeer goede oefeningen om te werken aan een mooi en sterk lichaam. Deze oefeningen zijn ook zeer populair in de mooiste sportschool van het Westland. Wat hebben deze oefeningen als overeenkomst? Bij alle drie de oefeningen kan een spotter zorgen voor een veilige uitvoering. Mensen die al langere tijd aan zware krachttraining doen, wisten het al, maar nu is ook door een wetenschappelijke studie (1) bevestigd dat een spotter niet alleen zorgt voor meer veiligheid.

De studie

Twaalf mannen met minstens een jaar ervaring met krachttraining hebben op twee verschillende dagen drie sets gebankdrukt tot spierfalen. Bij de ene keer wisten de deelnemers dat er een spotter was en bij de andere keer niet. Verder was alles op de twee verschillende dagen identiek aan elkaar om zo goed het effect van de spotter te kunnen onderzoeken.

De uitkomsten

In de studie konden de deelnemers bijna vijf herhalingen extra maken zodra zij wisten dat er een spotter was. Hierbij gaven de deelnemers ook aan dat zij zich zelfverzekerder voelden tijdens het bankdrukken en de oefening minder moeite kostte om te doen. Ondanks dat dit onderzoek over bankdrukken ging, is het wel aannemelijk dat het effect van een spotter ook werkt tijdens andere oefeningen.

Ga je de volgende keer dus zwaar trainen, vraag dan altijd een spotter. Dit kun je altijd aan een van de instructeurs vragen natuurlijk!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Boyce L, Bumgardner T. Reaching Your Potential in the Big 3 [Internet]. T-Nation 2012 [Geraadpleegd 22 januari 2018] beschikbaar via https://www.t-nation.com/training/reaching-your-potential-in-the-big-3
(1) Sheridan, A, Marchant, DC, Williams, EL, Jones, HS, Hewitt, PA, and Sparks, SA. Presence of spotters improves bench press performance: a deception study. J Strength Cond Res XX(X): 000-000, 2017 doi: 10.1519/JSC.0000000000002285

Blog post afbeelding
01-02-2018

Kinderen, overgewicht en bewegen

In 2016 had twaalf procent van de vier- tot elfjarigen overgewicht (1). Helaas is dit aantal nog steeds aan het stijgen. Deze toename is deels te verklaren doordat kinderen tegenwoordig minder bewegen en ongezonder eten (2, 3). Exacte redenen waarom kinderen minder bewegen zijn nog niet bekend, hoewel een deel van de verklaring waarschijnlijk zit in de opkomst van de smartphone en social media (3). Daarnaast is het ook steeds gemakkelijker geworden om aan ongezond voedsel zoals snoep en koek te komen, zowel op school als daar buiten.

Meer bewegen

Niet alleen is bewegen erg belangrijk voor een goede lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Het is ook een goede manier voor kinderen om wat af te vallen. Helaas is het vaak zo dat kinderen met overgewicht sporten minder leuk vinden. Vaak komt dit bijvoorbeeld door pesterijen, altijd als laatste gekozen worden met gym of onzekerheid over het eigen kunnen. Daarom is het van belang dat kinderen plezier hebben in de sport die zij doen en steun krijgen van vriendjes en familie (2).

Gezondere voeding

Naast meer bewegen is het ook van belang dat kinderen gezond eten. Dit begint al thuis. Probeer tijdens het eten altijd ruim groente te gebruiken en beperk de hoeveelheid koekjes en snoepjes die je kind krijgt. Laat het gehele gezin voornamelijk water, koffie of thee drinken en beperk het gebruik van fruitsappen, frisdranken en limonade. Door het gehele gezin te laten meedoen voelt je kind zich niet anders en leert hij/zij gezonde gewoontes aan waar hij/zij de rest van het leven voordeel van heeft.

 

Als gezondste sportschool van het Westland willen wij graag ons steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat het groeiende probleem van overgewicht bij kinderen wordt gestopt. Om deze reden hebben wij in het verleden al succesvol meegedaan met de ‘Val op, val af!’ actie. Hierbij hebben wij een groep kinderen uit de omgeving een aantal weken sportlessen gegeven. Deze week gaat de 'Val op, val af' actie van 2018 ook weer van start. Hierbij gaan kinderen onder begeleiding van Ewout aan de slag om te ervaren hoe leuk bewegen is. Daarnaast hebben we ook groepslessen, zoals Thaiboksen en Bootcamp, speciaal gericht op kinderen opgezet.

Ben je benieuwd of je kind het leuk vindt om bij ons te komen sporten, laat hem of haar dan gezellig een keertje meedoen. Wil je meer informatie over gezonde voeding voor jou of je kind, maak dan eens een afspraak bij een diëtist.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(1) Centraal Bureau voor de Statistiek, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Trimbos Instituut. Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2016 [Internet]. Volksgezondheid en Zorg 2018 [Geraadpleegd 8 januari 2018] beschikbaar via https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/huidige-situatie#node-overgewicht-kinderen
(2) Ooms L. Literatuuronderzoek bewegen door kinderen met overgewicht. Utrecht: Mulier Instituut, 2017
(3) Oosterom R. Jongeren vaker op de bank, senioren vaker in de sportschool. Trouw [Internet]. 2017 [geraadpleegd 8 januari 2018] beschikbaar via https://www.trouw.nl/home/jongeren-vaker-op-de-bank-senioren-vaker-in-de-sportschool~a1419ec9/

Blog post afbeelding
25-01-2018

Mud masters

Plezier, modder, water en gezelligheid. Zomaar een greep uit wat woorden om Mud Masters te omschrijven. Ook de stoerste sportschool van het Westland doet meerdere keren per jaar mee. Daarom zie je steeds meer mensen sporten in een T-shirt van de Mud Masters. Al deze mensen hebben de finish gehaald. Hoe komt het dat zo veel van onze leden dit uitdagende hardloopevenement hebben uitgelopen?

Bootcamp

Sinds een aantal jaren worden er bootcamplessen gegeven, zelfs meerdere keren per week! Deze lessen zijn ideaal om deze evenementen voor te bereiden. Zo vinden de lessen nagenoeg altijd buiten plaats, weer of geen weer. Daarnaast werk je tijdens deze groepslessen aan je conditie, aangezien er altijd stukken worden hardgelopen. Naast het werken aan je conditie, wordt er ook hard gewerkt aan het opbouwen van de spierkracht tijdens de krachtoefeningen tussen het hardlopen door.

Voor de gevorderde Mud Masters zijn er de Bootcamp XL lessen op de dinsdagavond. Tijdens deze anderhalf uur durende les worden er een stuk meer kilometers gelopen dan tijdens de lessen op donderdagavond en zaterdagochtend. Zo zorg je ervoor dat je zelfs de grootste afstanden met een mooie tijd kunt volbrengen.

Fitness en andere groepslessen

Uiteraard zijn de bootcamplessen niet de enige manier om je goed te kunnen voorbereiden. Dit kun je ook goed doen in de fitnesszaal. Zo zijn de monkeybars ideaal om jezelf voor te bereiden op de klauteronderdelen. Deze zitten altijd meerdere keren tussen de obstakels. Ook heel belangrijk voor het klauteren, gripkracht! Dit kun je zeer goed ontwikkelen in de fitness. Je kunt hierbij denken aan de nieuwe HitMill, deadliften, optrekken of bijvoorbeeld de kettlebells. Je vooruitgang met deze oefeningen kun je dan gemakkelijk bijhouden in de Gym VIP-app

Probeer ook eens de Gym Pump les. Door de halteroefeningen met hoge herhalingen te doen, zorg je ervoor dat je een goede spierconditie opbouwt. Daarnaast leer je hier ook om door te zetten met verzuurde spieren. Iets wat goed van pas kan komen tijdens de Mud Masters. Naast conditie, kracht en je vermogen om door te zetten tijdens verzuring, is het ook handig om soepel en flexibel te zijn! Dit kun je goed bereiken door eens mee te doen met de Broga lessen of tijdens Pilates.

Als lid kun je gewoon met de groepslessen meedoen. Nog geen lid? Schrijf je in voor een gratis proefles of kom eens langs voor meer informatie!

Voor de ultieme voorbereiding op de Mud Masters kun je altijd een afspraak maken voor personal training. Zo weet je zeker dat je werkt aan alle onderdelen, ook de onderdelen welke je minder leuk vindt!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
(afbeelding) Mud Masters. Foto's en Video's [Internet]. Mud Masters 2015 [Geraadpleegd 8 januari 2018] beschikbaar via https://mudmasters.nl/fotos-en-videos/

Blog post afbeelding
16-01-2018

De zin en onzin van detoxen

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen ook goede voornemens. Dat merken we ook in de leukste sportschool van het Westland. Naast meer sporten willen veel mensen ook vaak wat feestkilo’s kwijt. Het is dan ook niet toevallig dat je rond deze dagen mensen hoort over detoxen. Vandaag de zin en onzin van detoxen.

De onzin van detoxen

Laten we direct beginnen met het negatieve en afsluiten met het positieve. Volgens de fabrikanten van detox producten is het nodig om je lichaam eens in de zoveel tijd te ‘ontgiften’. Er zouden namelijk allerlei gifstoffen in je lichaam opstapelen, welke je binnen krijgt via je voeding en drinken. Nu klopt het inderdaad dat je stoffen binnen krijgt via je voeding en drinken die giftig voor het lichaam kunnen zijn, denk bijvoorbeeld maar eens aan alcohol. Gelukkig heeft het lichaam hiervoor zijn eigen ‘detox systeem’, namelijk je nieren en lever. Gifstoffen die wateroplosbaar zijn, worden verwijderd door de nieren, deze plas je gewoon uit. Gifstoffen die vetoplosbaar zijn, worden verwijderd door de lever, deze zorgt ervoor dat je deze gifstoffen verliest via je urine of je ontlasting (1). Wanneer je zorgt dat je normaal en gevarieerd eet, zorgt je lichaam dus zelf voor het opruimen van de gifstoffen. Het is dan ook niet verrassend dat veel fabrikanten niet kunnen benoemen welke gifstoffen opgeruimd zouden moeten worden door hun product, of geen bewijs kunnen geven voor de werking van hun product (2).

Daarnaast klinkt het bijna te mooi om waar te zijn; kilo’s afvallen in slechts enkele dagen. Helaas, dat is het ook. Veel detox diëten bestaan uit enkele dagen alleen wat sapjes drinken of specifieke groentecombinaties eten. Hierdoor krijg je veel minder energie binnen dan normaal. Om toch energie te hebben, gaat het lichaam zijn 'suiker' voorraden, glycogeen genoemd, opmaken. In het lichaam zitten er waterdeeltjes vast aan dit glycogeen. Wanneer het lichaam dit glycogeen opmaakt, komt er dus ook veel vocht vrij. Dit vrijgekomen vocht plas je weer uit. Dit is ook de reden dat veel mensen wat kilo’s afvallen tijdens hun detox. Helaas voor deze mensen is het overgrote gedeelte van dit verloren lichaamsgewicht alleen vocht. Wanneer zij weer normaal gaan eten, komt het grootste gedeelte van dit gewicht gewoon weer terug, omdat het lichaam zijn glycogeenvoorraad weer aanlegt! Dit is dus geen goede manier om wat gewicht te verliezen. Bovendien zorgt deze lage energie inname er ook voor dat je eigen ‘detox systeem’, minder goed zijn werk kan doen.

De zin van detoxen

Veel detox diëten laten de gebruiker tijdens de detox veel groente en wat fruit eten. Voor veel mensen is dit iets wat zij normaal gesproken te weinig binnen krijgen (3). Meer groente en fruit is dus zeker iets wat is aan te raden. Echter, hier heb je zeker geen detox dieet voor nodig!

Wil je nu echt gezonder worden, dan kun je het beste zorgen voor goede, gevarieerde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Kom dus snel langs voor een gratis proefles en maak eens een afspraak bij een (sport)diëtist!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Misty Blue Cancer Care Foundation. Detox for cancer patients [Internet]. Misty Blue Cancer Care Foundation 2015 [Geraadpleegd 8 januari 2018] beschikbaar via http://www.mistybluecancercare.org/detox.html
(1) Posthuma-Smeets, A. Ontgiften [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd 8 januari 2018] beschikbaar via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ontgiften.aspx
(2) Blachford A, Casey D, Cohen S, Collins J, Cooper R, Corbett A et al. The Detox Dossier [Internet]. Sense About Science 2009 [Geraadpleegd 8 januari 2018] beschikbaar via http://archive.senseaboutscience.org/data/files/resources/48/Detox-Dossier-Embargoed-until-0001-5th-jan-2009.pdf
(3) van Rossum CTM, Buurma EJM, Vennemann FBC, Beukers, MH, Drijvers, JJMM & Ocké MC. Voedselconsumptie in 2012-2014 vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 2015. RIVM Briefrapport 2017-0095. DOI 10.21945/RIVM-2017-0095

Blog post afbeelding
08-01-2018

Creatine

Creatine, waarschijnlijk een van de meest genoemde supplementen onder sporters die sterker en gespierder willen worden, maar wist je dat bijvoorbeeld rugbyspelers ook baat zouden kunnen hebben bij creatine? In de loop der jaren hebben we in dé sportschool van het Westland al veel vragen over creatine gehad. Vandaag een wat langere blog welke in gaat op: wat is creatine, werkt het, hoeveel zou je ervan moeten gebruiken en is het veilig? Lees verder om hier antwoord op te krijgen.

Wat is creatine?

Creatine is een verbinding van twee aminozuren, beter bekend als de bouwstenen van eiwitten. Dagelijks krijg je ongeveer één gram binnen via je voeding en maakt je lichaam zelf ook ongeveer één gram creatine aan (1, 2). Creatine is dus een natuurlijke en lichaamseigen stof. Creatine zorgt er in het lichaam voor dat er snel energie vrijkomt bij korte, hoog intensieve inspanningen. Grof gezegd, inspanningen die minder dan twintig à dertig seconden duren. Daarnaast zorgt het ervoor dat je ook snel weer hersteld van deze korte, hoog intensieve inspanningen. Bij deze hoog intensieve, korte inspanningen kun je denken aan net die ene set extra kunnen doen in de fitness, net een paar procent meer kunnen tillen bij het gewichtheffen, net die extra sprint kunnen doen tijdens het voetballen of net iets harder kunnen rennen op de korte afstand.

Een van de best bewezen supplementen

De werking van creatine is ondertussen flink bewezen (3, 4). Sporters die creatine gebruiken, merken gemiddeld na de eerste week al verbetering in prestaties. Door de verbetering in de prestaties kan het gebruik van creatine bijdragen aan het verhogen van de spiermassa en het verlagen van de vetmassa. Let wel op! Creatine is geen wondermiddel, zorg eerst dat je gehele voedingspatroon op orde is!

Ongeveer twintig tot dertig procent van de mensen merkt geen verbetering van creatine (5). Dit komt doordat deze mensen van nature al hoge creatine niveaus in het lichaam hebben. Daarnaast is het zo dat vegetariërs en veganisten in de regel meer vooruitgang merken dan mensen die vlees eten. Dit komt doordat vlees creatine bevat. Hierdoor hebben mensen die vlees eten, van nature hogere creatine niveaus dan mensen die geen vlees eten waardoor zij minder sterk reageren op creatine suppletie.

Hoe moet ik het gebruiken?

Wanneer je gaat beginnen met creatine suppletie is het aan te raden om de eerste week vier keer per dag, vijf gram creatine te nemen. Op deze manier is het creatine niveau in je lichaam snel op zijn hoogst. Na deze week is ongeveer vijf gram per dag voldoende om je creatine niveau verhoogd te houden (3, 4). Je kunt creatine mengen in je drinken. Het is wel aan te raden om het zo snel mogelijk op te drinken, aangezien de kwaliteit van creatine achteruit gaat zodra het met vocht in aanraking komt. Neem de creatine rond een maaltijd moment, het lijkt er namelijk op dat creatine beter wordt opgenomen wanneer je het samen met wat eiwitten en koolhydraten neemt (3, 4).

Je kunt creatine gerust langdurig gebruiken, aangezien er geen nadelige effecten bekend zijn bij normaal gebruik. Mocht je tijdens een vakantie tijdelijk stoppen met het gebruik van creatine, dan hoef je niet bang te zijn dat je creatineniveau hard achteruit gaat. Het duurt meestal een week of vier voordat je creatine niveau is gezakt tot de oorspronkelijke waarde (3, 5).

Momenteel zijn er veel verschillende soorten creatine op de markt. De best bewezen vorm van creatine is creatine monohydraat. Deze vorm van creatine wordt aangeraden door meerdere toonaangevende gemeenschappen op het gebied van voeding en supplementen (3, 5-7). Een groot voordeel van creatine monohydraat is de prijs, dit is veruit de goedkoopste vorm.

Veiligheid

Zolang je gezond bent, is het gebruik van creatine volkomen veilig (3-5). Houd je uiteraard wel aan de voorgeschreven doseringen. Ben je bekend met nier- of leverproblemen, ga dan altijd eerst langs je behandelend arts voor je start met het gebruik van supplementen!

Zoals ook gezegd in de blog over eiwitten, zorg altijd eerst dat je voedingspatroon op orde is voordat je gaat beginnen met supplementen. Wil je meer weten over sportsupplementen en sportvoeding? Maak dan eens een afspraak bij een (sport)diëtist voor meer informatie.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) WikiHow. How to drink creatine [Internet]. WikiHow 2017 [Geraadpleegd 4 januari 2018] beschikbaar via https://www.wikihow.com/Drink-Creatine
(1) Brosnan ME, Brosnan JT. The role of dietary creatine. Amino Acids. 2016; 48(8):1785–91
(2) Paddon-Jones D, Borsheim E, Wolfe RR. Potential ergogenic effects of arginine and creatine supplementation. J Nutr. 2004;134(10 Suppl):2888S–94S. discussion 2895S
(3) Kreider RB, Kalman, DS, Antonio J, Ziegenfuss TN, Wildman R, Collins R et al. International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:18. DOI 10.1186/s12970-017-0173-z
(4) Cooper R, Naclerio F, Allgrove J, Jimenez A. Creatine supplementation with specific view to exercise/sports performance: an update. J Int Soc Sports Nutr. 2012;9:33
(5) Nederlandse Doping Autoriteit. Creatine [Internet]. Eigen Kracht 2017 [Geraadpleegd 4 januari 2018] beschikbaar via https://www.eigenkracht.nl/supplementen/specifieke-supplementen/creatine
(6) Rodriguez NR, et al. Position of the American Dietetic Association, dietitians of Canada, and the American college of sports medicine: nutrition and athletic performance. J Am Diet Assoc. 2009;109(3):509–27
(7) Thomas DT, Erdman KA, Burke LM. Position of the academy of nutrition and dietetics, dietitians of Canada, and the American college of sports medicine: nutrition and athletic performance. J Acad Nutr Diet. 2016;116(3):501–28

Blog post afbeelding
05-01-2018

Trainen met GymVIP

Het is je de laatste tijd waarschijnlijk wel opgevallen bij ons in de leukste sportschool van het Westland. Misschien is het je ook al wel gevraagd of je ermee wilt trainen? Steeds meer mensen zijn begonnen met sporten via de GymVIP-app. Zijn de voordelen van het sporten via de GymVIP-app jou al bekend?

Gepersonaliseerd schema

Met de GymVIP-app ben je altijd verzekerd van een gepersonaliseerd schema. Of je doelstelling nu afvallen, spieren kweken of in conditie blijven is, de GymVIP-app zorgt voor een specifiek schema passend bij je doelstelling, ervaring en eventuele blessure.

Nadat de schema’s zijn gemaakt, kun je ze direct inzien via je smartphone. Het is zelfs mogelijk om via de app variaties op oefeningen te krijgen. Op deze manier is de app erg toegankelijk voor iedereen.  Via de app kun je bovendien de gebruikte gewichten in te voeren. Zo is het mogelijk om je voortgang bij te houden en kun je gemakkelijk zien welke spiergroepen hard vooruit gaan en welke spiergroepen nog wat extra aandacht nodig hebben. Ben je niet zo’n fan van het meenemen van je telefoon tijdens het sporten? Geen probleem, dan printen we het trainingsschema gewoon voor je uit!

Wil je meer weten? Kom eens langs voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Blog post afbeelding
02-01-2018

Mooie, volle billen

Eén van de meest geliefde en tegelijkertijd misschien ook wel een van de meest gehate spiergroepen om te trainen, de bilspieren. Het krijgen van mooie, volle billen is een van de meest voorkomende doelstellingen in de fitness.

Gewicht en herhalingen

Studies laten zien dat de bilspieren een redelijk gelijkmatige verdeling hebben tussen snelle- en langzame spiervezels (1, 2). Snelle spiervezels reageren goed op minder herhalingen met veel gewicht. Langzame spiervezels reageren goed op lichtere gewichten en veel herhalingen. Probeer oefeningen voor de bilspieren daarom met zowel weinig als veel herhalingen te doen. Hierbij kun je denken aan series van zes tot dertig herhalingen. Naast het aantal herhalingen is het bij de bilspieren ook belangrijk om de bilspieren in het uiteinde van de beweging, wanneer de heupen volledig zijn gestrekt, twee seconden vast te houden. Probeer tijdens deze twee seconden de bilspieren zo hard mogelijk aan te spannen. Op deze manier zorg je ervoor dat de bilspieren maximaal worden geprikkeld.

Hip Thrusts

Een van de beste oefeningen voor de bilspieren is de ‘hip thrust’. Een oefening die voor de meesten wel bekend is, maar die toch nog vaak verkeerd wordt uitgevoerd. Vraag een van de instructeurs om even met je mee te kijken of je de oefening goed doet. Hieronder volgen tien tips (3) en als laatste een link naar een goede video (4).

01. Zorg dat de schouders stabiel op een bankje liggen zodat je niet heen en weer schuift.
02. Voeten zijn op heupbreedte met de tenen recht naar voren of licht naar buiten.
03. Zet kracht vanuit de hielen, voorkom dat je vanuit de tenen drukt.
04. De stang ligt ter hoogte van het schaambeen.
05. Zorg dat je de heup volledig strekt, red je dit niet, dan is het gewicht te zwaar!
06. De schenen zijn verticaal wanneer de heupen zijn gestrekt.
07. Houd de buikspieren aangespannen en de rug recht.
08. Het bekken blijft recht of naar achteren gekanteld.
09. Houd een constant tempo gedurende zowel het optillen als het terugbrengen van het gewicht.
10. Focus op de bilspier, dit is vaak het gemakkelijkst wanneer je de ogen sluit.

Voor de video, klik hier.

Benieuwd hoe jouw techniek is? Vraag het ons in dé sportschool van het Westland! Of wil je beginnen met werken aan die perfecte bilpartij? Kom eens langs voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Contreras B. Tip: Do a Standing Glute Squeeze Every Day [Internet]. T-Nation 2015 [Geraadpleegd 18 december 2017] beschikbaar via https://www.t-nation.com/training/tip-do-a-standing-glute-squeeze-every-day
(1) Sirca A, Susec-Michieli M. Selective type II fibre muscular atrophy in patients with osteoarthrits of the hip. Neurol Sci 1980; 44: 149 – 159
(2) Johnson MA, Polgar J, Weightman D, Appelton D. Data on the distribution of fibre types in thirty-six human muscles. An autopsy study. J Neurol Sci 1973; 18:111–129
(3) Contreras B. Bigger, Better Glutes [Internet]. T-Nation 2014 [Geraadpleegd 18 december 2017] beschikbaar via https://www.t-nation.com/training/bigger-better-glutes
(4) Tekin D. 4 tips voor een betere en sterkere hip thrust en dus sterke Billen! #trainmetjeverstand #4 [Internet]. Youtube 2017 [Geraadpleegd 18 december 2017] beschikbaar via https://www.youtube.com/watch?v=BPNav-SoQ_c

Blog post afbeelding
29-12-2017

Hoeveel groente?!

Het is een kreet die bij veel mensen opkomt wanneer zij horen hoeveel groente wordt aangeraden om per dag te eten. Dit jaar is het alom bekende advies van twee ons (200 gram) verhoogd naar 250 gram groente per dag, oftewel een kwart kilogram (1)! Helaas lukt het maar weinig Nederlanders om deze aanbeveling te halen (2). Dat maar weinig mensen deze aanbeveling halen is erg jammer, want het eten van voldoende groente brengt een hoop voordelen met zich mee!

Voordelen van voldoende groente

Ten eerste heeft een ruim gebruik van groente een verlagend effect op de systolische bloeddruk, ook wel bekend als de bovendruk. Ten tweede zorgt een ruim gebruik van groente voor een lagere kans op hartinfarcten en beroertes, in vergelijking mensen die geen ruime groente inname hebben. Ten derde hangt het gebruik van een ruime hoeveelheid groente per dag ook samen met een lager risico op darm- en longkanker (3). Naast deze gezondheidsvoordelen zorgt groente ook voor een verzadigd gevoel, erg handig wanneer je probeert om wat af te vallen.

Voldoende groente eten

Veel mensen eten alleen groente tijdens het diner. Hierdoor is het erg moeilijk om voldoende groente binnen te krijgen. Probeer je maar eens voor te stellen om een kwart kilogram groente te eten en daarnaast ook nog eens een stukje vlees en wat aardappelen. Dit is al snel meer dan een halve kilogram voedsel bij elkaar! Probeer daarom om de groente inname over de dag te spreiden. Doe bijvoorbeeld een beetje tomaat op je beleg, neem wat snoepgroente voor tussendoor en een schaaltje rauwkost bij de lunch. Zo zul je zien dat het eigenlijk niet heel moeilijk is om voldoende groente binnen te krijgen!

Wil je meer weten, kom gerust eens langs in dé sportschool van het Westland!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) EFE Horeca. Groente [Internet]. EFE Horeca 2017 [Geraadpleegd 18 december 2017] beschikaar via https://www.efehoreca.nl/groenten/groente/
(1) Voedingscentrum. Groente [Internet]. Voedingscentrum 2017 [Geraadpleegd 18 december 2017] beschikbaar via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groente.aspx
(2) van Rossum CTM, Buurma EJM, Vennemann FBC, Beukers, MH, Drijvers, JJMM & Ocké MC. Voedselconsumptie in 2012-2014 vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 2015. RIVM Briefrapport 2017-0095. DOI 10.21945/RIVM-2017-0095
(3) Gezondheidsraad. Groente en fruit – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/12. ISBN 978-94-6281-079-2

Blog post afbeelding
26-12-2017

Wat is spierpijn?

Iedereen kent het wel, spierpijn. Je hebt iets nieuws geprobeerd met sporten en de dag(en) erna voelen je spieren stijf en wat pijnlijk aan. Vaak ontstaat deze spierpijn pas 24-48 uur na de training. Spierpijn wordt veroorzaakt door kleine 'scheurtjes' in de spier als gevolg van de belasting tijdens het sporten. Deze kleine 'scheurtjes' ontstaan voornamelijk bij excentrische bewegingen. Dit zijn bewegingen waarbij de spier langer wordt. Hierbij kun je denken aan het laten zakken van de stang bij het bankdrukken, het naar beneden zakken bij het squatten of het laten zakken van het lichaam tijdens het optrekken. Rond deze 'scheurtjes' ontstaat in het lichaam een kleine ontstekingsreactie om ervoor te zorgen dat deze 'scheurtjes' zo snel mogelijk worden gerepareerd. Door deze ontstekingsreactie voelt het gebied van de spierpijn vaak warm en stijf aan. Het lichaam zal vervolgens deze 'scheurtjes' herstellen, plus een beetje extra. Dit beetje extra zorgt er op termijn voor dat je steeds zwaardere belastingen aan kan. Op deze manier probeert het lichaam zich voor te bereiden op een volgende belasting, zodat deze belasting tot minder 'scheurtjes' leidt.

(Geen) spierpijn en nu?

De mate van spierpijn kan variëren van persoon tot persoon, sommige mensen hebben na iedere training spierpijn en sommige mensen hebben (bijna) nooit spierpijn. Om deze reden is spierpijn dan ook geen goede graadmeter voor een goede, effectieve training.

Hoewel het hebben van spierpijn soms vervelend kan zijn, kan het geen kwaad zolang je gewoon kunt functioneren in je dagelijkse bezigheden. Je kunt dus gewoon sporten met spierpijn. Heb je zo erg last van spierpijn dat je niet normaal meer kunt functioneren, dan ben je te ver gegaan in je trainingen. Ga in dit geval niet intensief sporten. Om zo snel mogelijk te herstellen van je spierpijn is het belangrijk om goed te eten, te drinken en in beweging te blijven. Op deze manier krijgen de spieren voldoende voedingsstoffen en blijven de spieren in beweging wat ervoor zorgt dat deze soepel blijven. De verbeterde doorbloeding als gevolg van de beweging zorgt er bovendien voor dat afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd en voedingsstoffen beter kunnen worden aangevoerd.

Wil je meer weten? Kom eens langs bij de leukste sportschool van het Westland!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
(afbeelding) van Drielen T. Spierpijn [Internet]. Lovers of Food 2016 [geraadpleegd 15 december 2017] beschikbaar via https://loversoffood.nl/blog/spierpijn/

Blog post afbeelding
22-12-2017

Hoeveel eiwitten heb ik nu eigenlijk nodig?

Dat verschilt. Hoeveel eiwit iemand precies nodig heeft, is afhankelijk van iemands gezondheid, leeftijd, mate van getraindheid, soort sportbeoefening, doelstelling en zo zijn er nog een aantal zaken waarmee rekening gehouden dient te worden. Voor de gemiddelde Nederlander wordt zo’n 0,8 gram eiwit (ook bekend als proteïne) per kilogram lichaamsgewicht geadviseerd (1). Recent onderzoek naar de eiwitinname onder de Nederlandse bevolking laat zien dat we gemiddeld meer dan 1,0 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen (2). Grote kans dus dat jij je geen zorgen hoeft te maken of je wel voldoende eiwit binnen krijgt. De hogere eiwitbehoeftes die hieronder worden genoemd gelden wanneer je vaker dan drie à vier keer per week intensief sport.

Duurtraining

Voor mensen die voornamelijk aan duurtraining doen, bijvoorbeeld hardlopen of wielrennen,  geldt dat zij ongeveer 1,2-1,4 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht zouden moeten binnen krijgen (1, 3). Over het algemeen is het zo dat mensen die meer sporten automatisch ook meer eten om het verhoogde energieverbruik te compenseren. Hiermee krijgen zij dus ook meer eiwitten binnen.

Krachttraining

Doe je aan krachttraining? Dan heb je meer eiwitten per dag nodig. Momenteel is de richtlijn hiervoor 1,7-2,0 gram per kilogram lichaamsgewicht (1, 3). Deze hogere eiwitbehoefte kan voor sommige mensen lastig zijn om te behalen. Ruim gebruikt van producten rijk aan eiwitten, bijvoorbeeld gevogelte, zuivel of eieren, is dan aan te raden.

Supplementen

Ongeveer 14% van de Nederlanderse sporters, die meer dan twee keer per week sporten, gebruikt eiwitsupplementen (4). Echter, voordat je grijpt naar een eiwitsupplement hoort eerst je voeding op orde te zijn! Veruit de meeste recreatieve sporters kunnen via de voeding ruim voldoende eiwitten binnen krijgen om aan hun behoefte te voldoen. Het voordeel van voeding boven supplementen wordt nog eens versterkt door alle vitaminen, mineralen en andere goede stoffen die je wel via de voeding binnen krijgt en niet via eiwitsupplementen.

Wil je het beste uit voeding halen? Maak dan een afspraak bij een (sport)diëtist en kijk samen of jouw voedingspatroon je helpt je doelstelling te behalen!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Hoenderdos K. Sneller herstellen met eiwitten [Internet]. Gezondheidsnet 2017 [Geraadpleegd 15 december 2017] beschikaar via https://www.gezondheidsnet.nl/voeding/sneller-herstellen-met-eiwitten
(1) Voedingscentrum. Eiwitten [Internet]. Voedingscentrum 2017 [Geraadpleegd 14 december 2017] beschikbaar via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx
(2) Beukers M, Geurts M, van Rossum C. Memo: Inname van nutiënten door de Nederlandse bevolking; Resultaten van de VCP 2007-2010 samen met NEVO-2013. RIVM 2016
(3) Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, Cribb PJ, Wells SD, Skwiat TM, Purpura M, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: Protein and Exercise. 2017;14(20). DOI 10.1186/s12970-017-0177-8
(4) Wardenaar F, van den Dool R, Ceelen I, Witkamp R, Mensink M. Self-Reported Use and Reason among the General Population for Using Sport Nutrition Products and Dietary Supplements. Sports 2016;4(2); 33-44. DOI:10.3390/sports4020033

Blog post afbeelding
18-12-2017

Het voordeel van Personal Training

Om te beginnen, wat is personal training nu eigenlijk? Personal training is sporten met privé  begeleiding van een instructeur. Deze instructeur staat geheel klaar om jou te helpen je doelstelling(en) te behalen. Dit wordt gedaan door voor jou een individueel trainingsprogramma op maat te maken. Op deze manier zorgen jullie er samen voor dat doelstellingen sneller en effectiever kunnen worden behaald. Deze doelstellingen hoeven niet per se met fitness te maken te hebben. Zo kan een personal trainer jou ook helpen bij een snel herstel van een blessure of ter voorbereiding van bijvoorbeeld de Mudmasters.

Meer voordelen

Naast het helpen bij een spoedig herstel of de voorbereiding van een evenement zijn er nog meer voordelen aan personal training. Doordat de trainingen privé verlopen, zorgt een personal trainer ervoor dat jij altijd gemotiveerd bent en het maximale uit jouw trainingen haalt. Dit een-op-een contact zorgt niet alleen voor intensieve trainingen, maar zorgt er ook voor dat jij je techniek perfectioneert.

Niet alleen trainen

Naast adviezen op het gebied van sport en bewegen, kan een personal trainer jou ook helpen om jouw leefstijl te verbeteren. Het intensieve contact zorgt er ook voor dat er een band tussen jou en de personal trainer ontstaat. Dit zorgt ervoor dat je sociale en emotionele steun krijgt en hierdoor echt even tijd voor jezelf hebt.

Verantwoordelijkheid

Een personal trainer houdt je daarnaast ook verantwoordelijk voor jouw eigen voortgang en is hiermee een goede stok achter de deur voor wie dat nodig heeft. De personal trainer geeft jou de handvatten om je doelstelling(en) zo effectief mogelijk te bereiken. Echter, jijzelf moet het doen! Gelukkig zal een personal trainer je helpen om altijd doelen te stellen die voor jou haalbaar zijn.

Ben je geïnteresseerd in personal training of wil je er meer over weten, kom dan eens langs bij dé sportschool van het Westland.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Blog post afbeelding
15-12-2017

Ouderen en beweging

Iedereen weet dat het belangrijk is om voldoende te bewegen. Hierbij maakt het niet uit of je nu jong of oud bent, iedereen heeft er baat bij. In deze blog ga ik dieper in op de voordelen van bewegen voor ouderen. Hierbij geef ik drie voorbeelden van oefeningen welke zowel thuis als in dé sportschool van het Westland te doen zijn.

Beweegrichtlijnen

Afgelopen augustus heeft de Gezondheidsraad een nieuwe update van de beweegrichtlijnen gepubliceerd (1). Deze richtlijn adviseert ouderen om wekelijks minimaal twee en een half uur matig intensief te bewegen. Bij matig intensief bewegen kun je bijvoorbeeld denken aan wandelen of fietsen. Uiteraard mag je deze twee en een half uur verdelen over de gehele week. Daarnaast wordt geadviseerd om minimaal twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen, in combinatie met balans oefeningen. Hierbij kun je natuurlijk denken aan krachttraining, maar zeker ook aan oefeningen die je thuis kunt doen. Voor beide vormen van bewegen geldt, meer, vaker of intensiever bewegen levert extra gezondheidsvoordelen op. Lukt het niet om de richtlijn te halen? Onthoudt dan, een beetje beweging is altijd beter dan geen beweging!

Voordelen voor ouderen

Ten eerste geldt voor ouderen dat voldoende bewegen, zowel duur- als krachttraining, het risico op botbreuken verlaagt. Ten tweede zorgt bijvoorbeeld krachttraining ervoor dat de loopsnelheid en de spierkracht van ouderen verbeterd. Daarnaast zorgt krachttraining ook voor een toename van de spiermassa. Als laatste lijkt voldoende beweging te zorgen voor een lager risico op lichamelijke beperkingen, een lager risico op dementie en een lager risico op de ziekte van Alzheimer (1).

Oefening 1: Squat (kniebuigen)

Dit is een oefening die voor veel mensen bekend is en gemakkelijk zowel thuis als in de sportschool uitgevoerd kan worden. Met deze oefening worden zowel de bovenbenen, billen als rompstabiliteit getraind. Daarnaast kan deze oefening ook uitdagend zijn voor de balans.

1. Start met de voeten net iets buiten schouderbreedte, met de tenen iets naar buiten.
2. Houd de borst op, span de buikspieren aan en start de beweging door eerst een beetje met de heupen naar achteren te zakken.
3. Zak nu door de knieën, let erop dat de knieën naar buiten bewegen.
4. Zak zover het prettig voelt, zolang de onderrug recht blijft.
5. Kom weer overeind.

Oefening 2: balanceren op een been

Dit is een oefening die gemakkelijk bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen kan worden uitgevoerd. Deze oefening zorgt niet geheel verassend voor een betere balans. Dit zorgt indirect voor een kleinere kans op valpartijen. Houd voor de veiligheid een hand bij de muur, of wastafel, mocht de balans worden verloren.

1. Ga rechtop staan en houd de knieën licht gebogen.
2. Span de buikspieren aan.
3. Hef een voet van de grond en probeer tien seconden te blijven staan.
4. Verleng deze tijd naarmate het beter gaat.

Oefening 3: wandelen

De laatste oefening is heeft geen uitleg nodig. Is het lekker weer? Geniet van het weer en de omgeving door een lekker blokje om te gaan. Minder lekker weer? Ga gezellig naar de sportschool met een vriend(in). Wandelen zorgt ervoor dat het hart aan het werk wordt gezet en de conditie verbeterd.

Wil je meer informatie over seniorenfitness? Kom dan vrijblijvend een keer sporten of langs voor een lekkere kop koffie.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
(1) Gezondheidsraad. Beweegrichtlijnen 2017. Den Haag: Gezondheidsraad, 2017; publicatienr. 2017/08

Blog post afbeelding
12-12-2017

Vijf redenen om op 1 januari te beginnen met sporten

Januari komt er weer aan na de gezellige feestdagen. Je hebt dit jaar besloten om eens mee te doen met de welbekende goede voornemens. Is jouw goede voornemen afvallen, een betere conditie of misschien spiermassa opbouwen? Wat je goede voornemen ook is, januari is een goed moment om aan jouw fitness doel te beginnen. Hieronder volgen vijf redenen om op 1 januari te beginnen met sporten bij de leukste sportschool van het Westland.

#1 Nieuw jaar, nieuwe kansen

Zoals de titel het al zegt, dit jaar ga jij je doelstellingen behalen. De feestdagen, en dus de verleidingen, zijn (bijna) achter de rug, 2017 is (bijna) afgesloten en het jaar is weer vers. Niets staat jou meer in de weg om te werken aan dat doel!

#2 De feestdagen eraf trainen

Onderzoek onder mensen uit Duitsland en de Verenigde Staten laat zien dat mensen gemiddeld 0.6-0.8 kilogram aankomen rond Kerst en Oud en Nieuw (1). Hoewel  dit geen schokkende hoeveelheid is, zou het wel erg zonde zijn wanneer je na de feestdagen deze extra kilo’s zou vasthouden. Begin het jaar daarom goed, en begin met sporten!

#3 Je gaat je zowel lichamelijk als geestelijk beter voelen

Ondanks dat de feestdagen erg gezellig zijn, brengen deze dagen, en de bijbehorende verplichtingen, vaak ook stress met zich mee. Gelukkig hebben we steeds meer aanwijzingen dat sporten, of gewoon lekker lichamelijk actief bezig zijn, verband houdt met een betere lichamelijke- en geestelijke gezondheid (2). Ga deze stress dus direct in januari te lijf!

#4 Nieuwe contacten

Beginnen met sporten is niet alleen goed voor lichaam en geest. Door te beginnen met sporten leer je ook veel nieuwe mensen kennen. Januari is hiervoor bij uitstek een mooie periode, aangezien veel mensen beginnen met sporten. Je hebt dus meteen iets overeenkomstigs om over te praten. Wie weet zit er zelfs een nieuwe vriend(in) of liefde tussen!

#5 De zomer komt er weer aan!

Hoewel het nu nog ver weg lijkt, komt gelukkig de zomer weer dichterbij en hopen we natuurlijk allemaal op flink wat zonneschijn. Hierbij hoort kortere kleding en door al in januari te beginnen met sporten zorg je ervoor dat je zonder al te veel moeite zomerklaar bent.

Wil je beginnen met fitness, maar wil je eerst een keertje van de sfeer komen proeven? Kom dan vrijblijvend langs voor een gratis proefles of gewoon voor een lekkere kop koffie.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(1) Helander EE, Wansink B, Chieh A. Weight gain over the holidays in three countries. N Engl J Med 2016;375:1200-2. DOI: 10.1056/NEJMc1602012
(2) Penedo FJ, Dahn JR. Exercise and well-being: a review of mental and physical health benefits associated with physical activity. Curr Opin Psychiatry 2005;18(2):189-93

Blog post afbeelding
08-09-2017

De nieuwe website van The Gym is live!

Welkom op de nieuwe website van The Gym. Wij hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe website zodat wij u als bezoeker beter kunnen helpen! Op het blog kunt u het laatste updates vinden van The Gym. Wij hopen u snel te zien in The Gym! 

 

Wilt u een gratis proefles? 

Openingstijden