Helaas moet ook jouw favoriete uitlaatklep, de fitness, haar deuren om 17.00u sluiten. Gelukkig zitten we bij de leukste sportscholen van het Westland niet stil en kun je doordeweeks nu vanaf 06.00u sporten! Dit houdt in dat je ook makkelijker voor je werk kunt sporten. Voor de ander zal het wellicht beter uitkomen om direct na je werk te sporten, zodat je om 17.00u aan je prak kunt schuiven. Maar wat kun je nu het beste eten voordat je gaat sporten?

Sporten voor werk of school

Wanneer je gaat sporten in de ochtend kun je het beste een wat kleiner, licht ontbijt nemen. In principe kan dit je normale ontbijt zijn, maar dan bijvoorbeeld de helft. Probeer te voorkomen dat je ontbijt veel vet, eiwit of vezels bevat als je direct erna gaat sporten. Op deze manier zit je ontbijt niet dwars tijdens het sporten. Sporten op een lege maag zou ik niet aanraden. Het helpt in ieder geval niet om meer vet te verbranden en waarschijnlijk wordt je sportprestatie ook minder doordat er minder glucose (bloedsuiker) in je bloed zit. Deze glucose gebruikt je lichaam om zich van energie te voorzien tijdens jouw workout. Na je training kun je dan de rest van je ontbijt opeten, eventueel in combinatie met je gebruikelijke ochtend-tussendoortje.

Sporten direct na werk of school

Voor degene die niet direct om 06.00u in de sportschool wilt staan, maar liever direct na werk of school doorgaat, geldt eigenlijk hetzelfde. Indien je trek of honger hebt, kun je een klein, licht tussendoortje nemen. Ook hier geldt weer, probeer te voorkomen dat dit tussendoortje heel rijk is aan vet, eiwit of voedingsvezel. Dit kan dwars gaan zitten tijdens je training.

Praktisch gezien houdt het training aan het einde van de middag tijdens deze ‘avond-lockdown’ in dat je zo rond half 4 de sportschool binnen stapt. Je hebt dan een uur of 2 à 3 daarvoor geluncht en hierbij normaal gegeten. Dit houdt in dat je lichaam voldoende energie heeft om te presteren in de gym. Mocht je nog geen honger hebben, dan is het voor nu geen probleem om van te voren niets te eten. Na de training kun je jouw reguliere avondmaaltijd nemen. Je krijgt dan voldoende voedingsstoffen binnen.

Sport en een gezond voedingspatroon

Tsja, het is natuurlijk een open deur. Sporten gaat het beste wanneer je ook een gezond voedingspatroon hebt. Een praktisch hulpmiddel hierbij is de Schijf van Vijf. Wanneer je volgens de Schijf van Vijf eet, zorg je ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, ook wanneer je sport. Je kunt dit bijvoorbeeld bijhouden met de gratis app Eetmeter. Sport je nu heel intensief, dan zijn er wellicht wat aanpassingen nodig, hiervoor kun je het beste een eigen voedingsschema laten maken via GymVIP of contact opnemen met een (sport)diëtist bij jou in de buurt! Uiteraard mag je ook altijd mij even aanschieten als je een korte vraag hebt.

Mocht je meer willen weten of een keer langs willen komen, neem dan contact met ons op. Daarnaast kun je altijd een gratis proefles inplannen. Wij hopen je in ieder geval snel te zien en natuurlijk hopen we je ook snel weer in de avonduren te mogen verwelkomen!

 

Auteur:

ir. Pascal de Brabander, diëtist