Cardiotraining op een lege maag, zorgt dit nu voor extra vetverbranding? Het is een vraag, misschien zelfs wel discussie, die ik al hoor sinds het begin dat ik bij de leukste sportschool van het Westland werk. Volgens voorstanders van deze methode dwing je het lichaam op deze manier extra vet te gebruiken als energiebron. Tegenstanders zeggen dat het sporten zonder eerst een beetje gegeten te hebben ervoor zorgt dat er spierafbraak plaats vindt. Wie heeft er nu gelijk?

Wat je het beste kunt doen
Vier maanden terug is het uitgezocht door twee wetenschappers uit Australië (1). Zij hebben ruim 8000 studies bestudeerd (een zogeheten systematic review) en waar mogelijk de gegevens samengevoegd en opnieuw geanalyseerd (een zogeheten meta-analyse). Zij hebben in zeven wetenschappelijke databases gezocht. Uiteindelijk deden helaas maar vijf studies aan hun criteria. In totaal deden er 96 deelnemers mee tussen de 21 en 27 jaar aan de vijf studies. Deze deelnemers sportten drie tot vier keer per week en werden voor vier tot zes weken gevolgd.

Het onderzoek toonde aan dat het niet veel verschil maakte op welke manier je cardiotraining deed. Beide methoden hadden nauwelijks invloed op het gewicht, vetpercentage en vetvrije massa. De onderzoekers concluderen dan ook dat je beter iets minder kunt eten wanneer je wilt afvallen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een boterham bij de lunch met hartig, mager beleg in plaats van zoet beleg. Of sla een wijntje of biertje in het weekend over. Doe je cardiotraining dus vooral hoe jij het prettig vindt, voor een gezond hart en vaatstelsel en voor je conditie!

Ben je benieuwd wat sport en goede voeding voor jou kunnen betekenen? Maak dan snel een afspraak voor een gratis proefles of ga eens langs bij een (sport)diëtist!

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
(1) Hackett D, Hagstrom AD. Effect of Overnight Fasted Exercise on Weight Loss and Body Composition: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Funct Morphol Kinesiol. 2017; 2(4): 43