Bijna iedereen heeft er weleens mee te maken gehad, lage rugklachten. Het is niet voor niets dat deze klachten op de achtste plek staan van ziekten met de grootste ziektelast in Nederland (1). Helaas is het binnen dè sportschool van het Westland niet anders, ook hier zijn lage rugklachten een veelgehoord probleem. Hoewel het altijd raadzaam is om bij onze fysiotherapeuten langs te gaan voor specifiek advies, zijn er wel dingen die je kunt doen om de kans op deze blessures te verlagen.

Oorzaken
Ondanks dat erg veel mensen met lage rugklachten te maken hebben, kan er bijna nooit een specifieke oorzaak van de klachten worden gevonden (2). Wel lijken de leeftijd, fysieke belasting, fitheid en spierkracht van invloed op de kans om deze klachten te ontwikkelen (2). Hoewel we niets kunnen doen aan onze leeftijd en vaak ook niet erg veel aan de fysieke belasting, zoals fysiek zwaar werk, zijn de andere twee dingen wel gemakkelijk te beïnvloeden.

Werk aan je fitheid en spierkracht
Werken aan jouw fitheid en spierkracht is natuurlijk iets dat je bij uitstek in een sportschool kunt doen. De spieren welke vooral belangrijk zijn ter voorkoming van lage rugklachten zijn de buikspieren en rugspieren. Deze kun je uiteraard trainen op apparaten, maar het trainen met het lichaamsgewicht of vrije gewichten levert jou zelfs nog meer voordelen. Wanneer je traint zonder apparaat wordt je namelijk gedwongen om zelf te zorgen voor evenwicht en dien je continu jouw lichaam te corrigeren. Iets wat je ook in het dagelijks leven moet doen!

Voorbeeldoefeningen
Enkele goede oefeningen zijn onder andere de ‘plank’, ‘glute bridge’ en de ‘side plank’. Alle drie zijn dit oefeningen waarbij je ervoor moet zorgen dat je lichaam zich stabiel houd tegen de richting van de zwaartekracht in. Zorg er bij deze oefeningen goed voor dat het bekken niet te veel naar voren is gekanteld. Dit is niet altijd even makkelijk zelf te voelen, vraag daarom voor de zekerheid even bij de instructeurs of je dit goed doet. Nu is het ook goed voor te stellen dat je misschien niet weet wat deze oefeningen zijn, vraag er daarom naar bij een van onze instructeurs!

Samenvattend, heb je lage rugklachten, dan is het altijd raadzaam om langs te gaan bij een van onze fysiotherapeuten. Blijf in ieder geval lekker in beweging, dan zijn jouw rugklachten snel weer verbeterd!

Wil je een keer een afspraak maken bij onze fysiotherapeuten of wil je een afspraak maken voor een training, neem dan contact op met onze fysiotherapeuten of met ons.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Buoy Health. Dull lower back pain symptoms, causes & common questions [Internet]. Buoy Health 2018 [Geraadpleegd 13 juni 2018] beschikbaar via https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/dull-lower-back-pain/
(1) Volksgezondheid en Zorg. Bijdrage nek- en rugklachten aan ziektelast [Internet]. Volksgezondheid en Zorg 2018 [Geraadpleegd 13 juni 2018] beschikbaar via https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/nek-en-rugklachten/cijfers-context/ziektelast#node-bijdrage-nek-en-rugklachten-aan-ziektelast
(2) Volksgezondheid en Zorg. Oorzaken rugklachten [Internet]. Volksgezondheid en Zorg 2018 [Geraadpleegd 13 juni 2018] beschikbaar via https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/nek-en-rugklachten/cijfers-context/oorzaken-en-gevolgen#node-oorzaken-rugklachten