Vraag eens tien willekeurige mensen in een sportschool wat hun doel is en waarschijnlijk is het bij een groot gedeelte een paar kilo afvallen. Of dit nu in dè sportschool van het Westland is, of in een andere sportschool, afvallen is een van de meest genoemde doelstellingen. Maar weet jij eigenlijk waar jouw verloren vet heen gaat wanneer je afvalt? Verbrand je dit weefsel, verlaat dit weefsel je lichaam via je ontlasting of zet je het om naar spiermassa? Lees verder om te weten te komen wat er eigenlijk gebeurt!

Waar bestaat vetweefsel uit?
We weten allemaal dat we aankomen als we meer energie binnenkrijgen dan we verbranden. Van het eten en drinken wat we te veel binnen krijgen, kan het vet als vet worden opgeslagen. Eiwitten en koolhydraten worden in het lichaam eerst omgezet in vet, voordat het ook kan worden opgeslagen als vet.

Ook weet iedereen dat je ervoor moet zorgen dat je meer energie verbrandt dan je binnen krijgt om vet te verliezen. Vetweefsel bestaat uit de stoffen koolstof, waterstof en zuurstof. Door een veelvoud aan chemische reacties kan je lichaam ongeveer 7000 calorieën uit een kilo vetweefsel halen. De energie die in vetweefsel zit verbruik je dus, maar wat gebeurt er met die koolstof, waterstof en zuurstof?

Wat er echt gebeurd met je vetweefsel
Tijdens die chemische reacties die plaats vinden in je lichaam om de energie vrij te maken, wordt je vetweefsel omgezet van de bovengenoemde stoffen naar CO2 (koolstofdioxide, dit bestaat uit een deel koolstof en twee delen zuurstof) en H2O (gewoon water, dit bestaat uit twee delen waterstof en een deel zuurstof). Houden we rekening met het gewicht van de stoffen, dan blijkt uit een ingewikkelde berekening dat we het overgrote deel van ons vetweefsel uitademen (84%, of 840g van 1kg vetweefsel) en dat we een klein deel (16%, of 160g van 1kg vetweefsel) verliezen via lichaamsvocht (1,2).

Wil jij werken aan het verminderen van jouw lichaamsvet, kom dan eens langs voor een gratis proefles of vraag aan een van de instructeurs hoe je dit het beste kunt aanpakken.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Mercola. When you lose weight, where does the lost fat go? [Internet]. Fitness.mercola.com 2015 [Geraadpleegd 29 mei 2018] beschikbaar via https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2015/01/09/fat-burning.aspx
(1) Meerman R, Brown AJ. When somebody loses weight, where does the fat go? BMJ. 2014;349:g7257. DOI: 10.1136/bmj.g7257
(2) Linde-Gas. Gas Calculator [Internet]. The Linde Group 2018 [Geraadpleegd 29 mei 2018] beschikbaar via https://www.linde-gas.nl/nl/news_and_media/tool/gas_calculator/index.html