De afgelopen twee weken stonden al een beetje in het teken van klachten aan de onderrug. Zo hadden we twee weken geleden een blog geheel in het teken van lage rugklachten. Vorige week ging de blog over veel zitten, een mogelijke oorzaak van lage rugklachten. Over het algemeen is het raadzaam om te blijven bewegen bij rugklachten. Dat kan je natuurlijk uitermate goed doen in dè onderrug vriendelijkste sportschool van het Westland.

Waarom het een goede beweging is
Een goede oefening voor het ontwikkelen van je gehele rug zijn de zogenaamde ‘bent-over barbell rows’. Mocht je niet weten welke oefening dit is, kijk dan even naar de afbeelding bovenaan de pagina! In de voorgaande blogs is het al genoemd, we zitten steeds meer. Hierom is het belangrijk om de rug goed getraind te houden, zodat je een goede houding blijft houden.  Voornamelijk bewegingen waarbij je iets van voren naar je lichaam toe trekt, zijn hierbij belangrijk. De houding die je aanneemt bij ‘bent-over barbell rows’ kan echter wel wat druk geven op de onderrug. Ook is niet iedereen voldoende mobiel voor het aannemen van de goede positie. Daarom vandaag een variatie op deze oefening die wat vriendelijker is op de onderrug.

Het onderrug-vriendelijke alternatief
Voor de variatie kan je gebruik maken van de verstelbare bankjes en dumbbells. Zet het bankje schuin omhoog (ongeveer in het tweede gat van onderen geteld) en ga hier met de borst op liggen. Zorg dat je met je gezicht iets boven het bankje uit steekt. De tenen zijn op de vloer met de benen, billen en buik aangespannen zodat je een stabiele basis hebt. De startpositie is met de dumbbells onder de schouders. Hiervandaan ‘roei’ je de dumbbells tot ongeveer naast de navel. Hiervandaan laat je de dumbbells zakken tot deze weer onder de schouders zijn. Tijdens de hele beweging kan je de handpalmen naar elkaar laten wijzen. Door de steun van het bankje haal je de spanning van de onderrug weg en kan je toch nog dezelfde beweging trainen.

Wil je deze oefening eens een keer proberen, vraag dan eens aan een van de instructeurs of je hem goed uitvoert. Daarnaast ben je als niet-lid uiteraard van harte welkom om deze oefening eens tijdens een gratis proefles te proberen!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Snape J & Harris-Fry N. Barbell Bent-Over Row: Your Shortcut To A Bigger, Healthier Back [Internet]. Coach Mag 2018 [Geraadpleegd 18 juni 2018] beschikbaar via http://www.coachmag.co.uk/exercises/back-exercises/177/bent-over-row
(tekst) Rusin J. Tip: A Back-Friendly Alternative to Bent-Over Rows [Internet]. T-Nation 2016 [Geraadpleegd 18 juni 2018] beschikbaar via https://www.t-nation.com/training/tip-a-back-friendly-alternative-to-bent-over-rows?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article5027