Afvallen, aankomen, droger worden, meer spierdefinitie opbouwen. Zomaar een greep uit verschillende doelen die mensen kunnen hebben wanneer zij naar de meest complete sportschool van het Westland komen. Niet alleen na de jaarwisseling willen veel mensen afvallen. Nu de dagen stiekem weer wat langer worden, gaat deze doelstelling binnen nu en een paar maanden steeds vaker genoemd worden. Onder mannen wordt dit vaak droogtrainen genoemd, hiermee bedoelen zij niet trainen met een dak boven hun hoofd, maar het verlagen van het vetpercentage. Waarom is het voor zowel mannen als vrouwen belangrijk om te blijven trainen met zwaardere gewichten wanneer zij willen afvallen?

Behoud van spiermassa
Wanneer je gewicht en vetpercentage stabiel zijn, komt er net zo veel energie binnen, als er wordt verbruikt. Wanneer je dus je gewicht of vetpercentage wilt verlagen, moet je ervoor moet zorgen dat er minder energie binnen komt, dan er wordt verbruikt. Op deze manier moet het lichaam zijn reserves aanspreken voor de benodigde energie.

Helaas is het zo dat je lichaam hiervoor niet alleen zijn vetreserves kan aanspreken, maar bijvoorbeeld ook de spiermassa. Spiermassa heeft namelijk veel meer energie in rust nodig dan vetmassa. Aangezien je minder energie binnen krijgt, omdat je wat af wilt vallen, gaat je lichaam proberen zo veel mogelijk energie te besparen. Om deze reden wil je lichaam graag spiermassa gaan gebruiken als energiebron wanneer je de spiermassa toch niet intensief gebruikt. Een voorbeeld van dit minder intensief trainen (voor je spieren in ieder geval) is door minder krachttraining te doen, of door krachttraining te doen met lichtere gewichten en meer herhalingen.

Door te blijven trainen met zwaardere gewichten geef je jouw lichaam een signaal dat de spieren nog altijd intensief gebruikt worden. Op deze manier kun je dus beperken hoeveel spiermassa je lichaam afbreekt. Blijf dus tijdens het afvallen flink aan krachttraining doen!

Rustverbranding en contour
Hierboven kwam het al even voorbij. Spiermassa heeft veel energie nodig om zichzelf in stand te houden. Zelfs als je in rust bent. Heb je dus wat meer spiermassa dan is je rustbranding hoger en val je dus ook gemakkelijker af. Bovendien geeft een gezonde hoeveelheid spiermassa die mooie vormen aan het lichaam. Dit geldt niet alleen voor mannen, zeker ook voor vrouwen! Voor mooi gevormde benen, billen en bijvoorbeeld schouders is het dus belangrijk om voldoende spiermassa te hebben en te behouden.

Zoals bij meer blogs al is genoemd, voor de beste resultaten is het van belang dat zowel de training als de voeding in balans zijn!

Wil je meer informatie of gewoon eens een kijkje komen nemen naar onze mogelijkheden, maak dan eens een afspraak voor een gratis proefles! Ben je benieuwd of je voeding past bij jouw doelstelling, maak dan eens een afspraak bij een (sport)diëtist.

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist