Squatten, bankdrukken en dumbell drukken, allemaal zeer goede oefeningen om te werken aan een mooi en sterk lichaam. Deze oefeningen zijn ook zeer populair in de mooiste sportschool van het Westland. Wat hebben deze oefeningen als overeenkomst? Bij alle drie de oefeningen kan een spotter zorgen voor een veilige uitvoering. Mensen die al langere tijd aan zware krachttraining doen, wisten het al, maar nu is ook door een wetenschappelijke studie (1) bevestigd dat een spotter niet alleen zorgt voor meer veiligheid.

De studie
Twaalf mannen met minstens een jaar ervaring met krachttraining hebben op twee verschillende dagen drie sets gebankdrukt tot spierfalen. Bij de ene keer wisten de deelnemers dat er een spotter was en bij de andere keer niet. Verder was alles op de twee verschillende dagen identiek aan elkaar om zo goed het effect van de spotter te kunnen onderzoeken.

De uitkomsten
In de studie konden de deelnemers bijna vijf herhalingen extra maken zodra zij wisten dat er een spotter was. Hierbij gaven de deelnemers ook aan dat zij zich zelfverzekerder voelden tijdens het bankdrukken en de oefening minder moeite kostte om te doen. Ondanks dat dit onderzoek over bankdrukken ging, is het wel aannemelijk dat het effect van een spotter ook werkt tijdens andere oefeningen.

Ga je de volgende keer dus zwaar trainen, vraag dan altijd een spotter. Dit kun je altijd aan een van de instructeurs vragen natuurlijk!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Boyce L, Bumgardner T. Reaching Your Potential in the Big 3 [Internet]. T-Nation 2012 [Geraadpleegd 22 januari 2018] beschikbaar via https://www.t-nation.com/training/reaching-your-potential-in-the-big-3
(1) Sheridan, A, Marchant, DC, Williams, EL, Jones, HS, Hewitt, PA, and Sparks, SA. Presence of spotters improves bench press performance: a deception study. J Strength Cond Res XX(X): 000-000, 2017 doi: 10.1519/JSC.0000000000002285