Vraag een willekeurig iemand naar een borstoefening en het bankdrukken zal het meest genoemd worden. Dit zal zowel binnen als buiten dè sportschool van het Westland zo zijn. Toch is bankdrukken niet de beste oefening voor het ontwikkelen van een indrukwekkende borstpartij. Dit komt namelijk door de werking van de borstspieren en het belasting patroon van de oefening. Lees hieronder meer en ontdek hoe je het bankdrukken een effectievere oefening maakt voor de borstspieren.

Functie van de borstspieren
De voornaamste functie van de borstspieren is het naar het lichaam bewegen van de armen, ook wel adductie genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een knuffel beweging, hierbij breng je de armen naar binnen toe. Andere functies van de borstspieren zijn het naar binnen draaien van de armen, ofwel endorotatie, en het voorwaarts heffen van de armen, ofwel anteflexie.

Bij het bankdrukken ben je voornamelijk bezig met het naar binnen bewegen van de arm. Echter, dit is voornamelijk het geval in ruwweg de eerste helft van de beweging. De tweede helft van de beweging is er een hoop spanning van de spier weg. Dit is echter vrij gemakkelijk op te lossen.

Verhoog de spanning op de spier
Nu we iets meer weten over de functie van de spier, is het gemakkelijk om manieren te bedenken om het bankdrukken effectiever te maken. De eerste manier is het gemakkelijkste. Probeer tijdens het bankdrukken je handen continu naar binnen te drukken. Net alsof je de stang in elkaar wilt drukken. Door dit te doen zorg je dat er continu veel spanning op de spieren blijft staan. De kans is groot dat je hiermee wat minder gewicht kunt gebruiken dan je gewend bent. Daarentegen zul je merken dat je binnen no-time vermoeide borstspieren krijgt.

Een tweede manier waarop je de borstspier beter kunt prikkelen, is door kettingen te gebruiken. Door het bevestigen van kettingen aan de stang til je meer kilo’s naarmate je de stang verder van je af drukt. Doordat je steeds meer kilo’s gedurende de beweging weg drukt, komt er ook gedurende de beweging meer spanning op de spieren te staan.

Uiteraard is er een heel scala aan oefeningen, bewegingen en trainingsmethoden om de borstspieren te trainen. Ben je nu benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Vraag dan eens aan een van de instructeurs wat er mogelijk is. Misschien is het voor jou wel een goed idee om een schema te maken in GymVIP! Ben je nog geen lid, dan nodigen we je van harte uit voor een gratis proefles. Tot snel!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bron:
(afbeelding) #D-StayF!t. Monday, you mean international chest day!? [Internet]. #D-StayF!t 2015 [Geraadpleegd 9 mei 2015] beschikbaar via https://dstayfit.wordpress.com/tag/fitness/