Het is weer 2019 en dat betekend voor veel mensen goede voornemens. Dit is niet anders in de sportschool van het Westland. De ene persoon wil misschien de stap zetten om mee te gaan doen aan de lessen steps, de ander wil misschien dit jaar echt voor dat afgetrainde zomerlichaam gaan. Iedereen heeft zijn eigen doelen en deze kunnen erg verschillen. Hetgeen wat wel overeen komt, is de strategie die je kunt gebruiken om jouw doelen nu echt te behalen!

Klein en concreet
Zorg ervoor dat je jouw doelen niet te groot of te vaag omschrijft, maar houd ze klein en concreet. Een voorbeeld hiervan is, vanaf 1 januari ga ik iedere woensdagavond meedoen aan de lessen Broga. Door de doelen klein en concreet te houden is het voor jou duidelijk wat je moet doen. Bovendien zorgen kleine doelen ervoor dat je vaak jouw doel behaalt, wat weer motiverend werkt!

Belangrijk voor jouzelf
Zorg er ook voor dat je weet waarom een doel stelt. Als je ervoor zorgt dat je een doel stelt wat echt belangrijk is voor jouzelf dan is de kans veel groter dat je een doel behaalt. Je wilt misschien beginnen met sporten om het goede voorbeeld aan je kinderen te geven.

Als-dan plannen
Een van de meest effectieve manieren om gedrag te veranderen is door middel van zogenaamde ‘als-dan’ plannen (1). Dus als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y. Stel je wilt bijvoorbeeld beginnen met ontbijten, dan kan zo’n plan er voor jou als volgt uit zien: ‘Als ik ’s ochtends heb gedoucht, smeer ik daarna een boterham voor mijzelf’. Dit zijn hele korte en krachtige plannen die je gemakkelijk kunt uitvoeren.

Het geheim achter het behalen van je doelen is dus door je einddoel op te knippen in meerdere kleinere tussendoelen! Wilde je nu misschien starten met sporten in het nieuwe jaar, maak dan snel een afspraak voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Klomp M. Klompie schrijft: Goede voornemens… [Internet] Tillywood Social Magazine 2018 [Geraadpleegd 1 januari 2019] beschikbaar via http://www.tillywoodmagazine.nl/klompie-schrijft-goede-voornemens/
(1) Voedingscentrum. Hoe maak ik een goed voornemen? [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd 1 januari 2019] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/hoe-maak-ik-een-goed-voornemen-.aspx