We weten in dè sportschool van het Westland al lang dat variatie ervoor zorgt dat jij beter vooruit gaat en het sporten ook nog eens leuker vindt. Dat is ook het idee achter onze GymVIP-app! Nu zijn er heel veel manieren om voor variatie te zorgen. De ene werkt misschien beter om aan te komen, de ander misschien voor afvallen. Je kunt meer lezen over variatie in vorige blogs, bijvoorbeeld door te spelen met volume. Een variatie die je ook kunt gebruiken, zijn clustersets!

Clustersets
Wat je met een clusterset doet, is het volgende. Stel je voor normaal gesproken maak je bij een oefening twaalf herhalingen met dertig kilo. Voor een clusterset knip je deze twaalf herhalingen in bijvoorbeeld drie keer vier herhalingen met tien tot dertig seconden rust ertussen. Hierdoor kun je dezelfde twaalf herhalingen misschien wel met veertig kilo doen. Bovendien kun je zo gemakkelijker zorgen voor een betere techniek en meer explosiviteit.

Enthousiast, en wil je het een keer proberen, wees dan zo vrij om een van ons aan te spreken. Ook als niet-lid kun je het proberen tijdens een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(artikel) Eigen Kracht. Gevorderde trainingsmethode: cluster sets [Internet] Eigen Kracht 2019. [Geraadpleegd 19 juni 2019] beschikbaar via https://www.eigenkracht.nl/nieuws/item/1041/Gevorderde%20trainingsmethode:%20cluster%20sets