Helaas, helaas, de zomer begint toch stiekem wel een beetje op z’n einde te lopen. Het weer is weer omgeslagen en sommigen beginnen toch alweer aan de donkere maanden te denken bij de sportschool van het Westland. De wedstrijdseizoenen zijn weer begonnen. Voor anderen betekent dit dat de periode om weer te groeien is aangebroken. Maar dit aankomen, hoe doe je dit nu eigenlijk op een verantwoorde manier?

Klein energieoverschot
Voor de overgrote meerderheid betekent verantwoord aankomen, dat zij wat spiermassa willen aankomen. Hiervoor kun je beter niet alles gaan eten en drinken wat los en vast zit. Je raad het al, dan zul je voornamelijk vetmassa aankomen.

Om spiermassa op te bouwen begin je qua hoeveelheid eten en drinken op de hoeveelheid waarmee je normaal gesproken op gewicht zou blijven. Als je dit voor jezelf hebt bepaald (hiervoor zijn veel apps en tools beschikbaar, bijvoorbeeld De Eetmeter of MyFitnessPal), begin je met het toevoegen van een 200 kilocalorieën. Hiervoor kun je denken aan een volkoren boterham met mager vleeswaar en een appel.

Heb je dit eenmaal gedaan, dan ga je voor jezelf bijhouden of je langzaam aankomt. Wanneer je langzaam aankomt, bijvoorbeeld 0,1 à 0,2 kilo per week, dan heb je de grootste kans dat dit ook voornamelijk spiermassa is. Heb je dit tempo te pakken, dan houd je dit vast tot je niet meer aankomt. Vervolgens kun je weer een 100 à 200 kilocalorieën toevoegen enzovoorts!

Lichaamsmetingen
Het is een goed idee om zowel bij de start van het aankomen, als iedere twee à drie weken een meting te doen van je lichaamssamenstelling. Op deze manier kun je nog beter in de gaten houden of jij op een goede manier aankomt!

Wil je hier meer over weten? Spreek een van ons dan eens een keertje aan of kom langs voor een gratis proefles!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist