Het is een kreet die bij veel mensen opkomt wanneer zij horen hoeveel groente wordt aangeraden om per dag te eten. Dit jaar is het alom bekende advies van twee ons (200 gram) verhoogd naar 250 gram groente per dag, oftewel een kwart kilogram (1)! Helaas lukt het maar weinig Nederlanders om deze aanbeveling te halen (2). Dat maar weinig mensen deze aanbeveling halen is erg jammer, want het eten van voldoende groente brengt een hoop voordelen met zich mee!

Voordelen van voldoende groente
Ten eerste heeft een ruim gebruik van groente een verlagend effect op de systolische bloeddruk, ook wel bekend als de bovendruk. Ten tweede zorgt een ruim gebruik van groente voor een lagere kans op hartinfarcten en beroertes, in vergelijking mensen die geen ruime groente inname hebben. Ten derde hangt het gebruik van een ruime hoeveelheid groente per dag ook samen met een lager risico op darm- en longkanker (3). Naast deze gezondheidsvoordelen zorgt groente ook voor een verzadigd gevoel, erg handig wanneer je probeert om wat af te vallen.

Voldoende groente eten
Veel mensen eten alleen groente tijdens het diner. Hierdoor is het erg moeilijk om voldoende groente binnen te krijgen. Probeer je maar eens voor te stellen om een kwart kilogram groente te eten en daarnaast ook nog eens een stukje vlees en wat aardappelen. Dit is al snel meer dan een halve kilogram voedsel bij elkaar! Probeer daarom om de groente inname over de dag te spreiden. Doe bijvoorbeeld een beetje tomaat op je beleg, neem wat snoepgroente voor tussendoor en een schaaltje rauwkost bij de lunch. Zo zul je zien dat het eigenlijk niet heel moeilijk is om voldoende groente binnen te krijgen!

Wil je meer weten, kom gerust eens langs in dé sportschool van het Westland!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) EFE Horeca. Groente [Internet]. EFE Horeca 2017 [Geraadpleegd 18 december 2017] beschikaar via https://www.efehoreca.nl/groenten/groente/
(1) Voedingscentrum. Groente [Internet]. Voedingscentrum 2017 [Geraadpleegd 18 december 2017] beschikbaar via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groente.aspx
(2) van Rossum CTM, Buurma EJM, Vennemann FBC, Beukers, MH, Drijvers, JJMM & Ocké MC. Voedselconsumptie in 2012-2014 vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 2015. RIVM Briefrapport 2017-0095. DOI 10.21945/RIVM-2017-0095
(3) Gezondheidsraad. Groente en fruit – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/12. ISBN 978-94-6281-079-2