De kerst is weer achter de rug en we gaan op naar de jaarwisseling. Hoewel we de fitste sportschool van het Westland zijn, drinken ook wij heus wel een lekker drankje tijdens de jaarwisseling. Uiteraard weet iedereen dat alcohol niet bijdraagt aan het behalen van jouw sportieve doelstellingen, maar een drankje op z’n tijd moet kunnen. Alles met mate. Stel je verliest het stukje ‘met mate’ nu uit het oog met de jaarwisseling. Is er eigenlijk iets wat je kunt doen om die kater dan wel te verminderen of misschien wel te voorkomen?

Wat er bekend is in de wetenschap
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Er is eigenlijk nog maar bijzonder weinig bekend over het fenomeen kater. Zo is het bijvoorbeeld nog altijd niet precies bekend waardoor die kater nu precies wordt veroorzaakt. Ook zijn er nog maar weinig kwalitatief goede studies gedaan naar het voorkomen van katers.

Een ding is in ieder geval zeker, de minst leuke manier om een kater te voorkomen is door geen alcohol te drinken. Helaas kan ik verder geen magische pil aanbevelen waarvan we weten dat het werkt. Waar je in ieder geval op moet letten om een kater zoveel mogelijk te voorkomen is niet te snel drinken. Zorg dat je niet drinkt op een lege maag. Drink af en toe ook iets zonder alcohol om te zorgen dat je vochtniveau op peil blijft. Heb je de volgende dag toch een kater? Een kop koffie kan helpen om iets scherper te worden.

In ieder geval wensen we iedereen een hele fijne jaarwisseling toe!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) Latkiewicz M. Sloshed: The Pro-Am Guide to New Year’s Eve Drinking [Internet]. Grub Street 2012 [Geraadpleegd 27 december 2018] beschikbaar via http://www.grubstreet.com/2012/12/the-professional-and-amateur-guide-to-new-years-eve.html
(tekst) Brown W. Why do hangovers happen and what can you do about them? [Internet]. Examine.com 2018 [Geraadpleegd 27 december 2018] beschikbaar via https://examine.com/nutrition/hangovers/