Het weer is inmiddels flink regenachtig en winderig. Ideaal om lekker binnen te gaan sporten bij de gezelligste sportschool van het Westland. Dit jaargetijde is ideaal om alvast te beginnen met het werken aan het lichaam voor de zomer! Echter, dit weer is voor veel mensen ook een reden om extra vitamines bij te slikken. Vaak worden hier B-vitamines voor geslikt, waaronder vitamine B6. In eerdere blogs heb ik er al over geschreven, in principe heb je geen voordelen aan het slikken van extra vitaminen. Maar wist jij dat er ook gevaren kunnen zitten in het gebruik van hoog gedoseerde vitamine B6?

Te veel vitamine B6
Vitamine B6 heb je nodig voor de aanmaak van bloed en het zorgt ervoor dat jouw afweersysteem goed werkt. Daarnaast heb je het ook nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel (1). Krijg je echter te veel vitamine B6 binnen, wat alleen mogelijk is via suppletie. Dan loop je kans op gevoelloosheid, tintelingen of zenuwpijn in je handen en voeten.

Wil je toch vitaminesupplementen gebruiken, kijk dan altijd op de verpakking of er maximaal 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) in zit. Zo minimaliseer je het risico op een te veel aan vitaminen.

Heb je meer vragen omtrent voeding of sport? Neem dan contact met ons op, of kom langs voor een gratis proefles waarbij je uiteraard ook vragen kunt stellen!

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(afbeelding) HealthJade. Vitamin B6 [Internet]. Health Jade 2018 [Geraadpleegd 9 december 2018] beschikbaar via https://healthjade.com/vitamin-b6/
(1) Voedingscentrum. Nieuwe wet tegen te veel vitamine B6 [Internet]. Voedingscentrum 2018 [Geraadpleegd 9 december 2018] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/nieuwe-wet-tegen-te-veel-vitamine-b6.aspx