In 2016 had twaalf procent van de vier- tot elfjarigen overgewicht (1). Helaas is dit aantal nog steeds aan het stijgen. Deze toename is deels te verklaren doordat kinderen tegenwoordig minder bewegen en ongezonder eten (2, 3). Exacte redenen waarom kinderen minder bewegen zijn nog niet bekend, hoewel een deel van de verklaring waarschijnlijk zit in de opkomst van de smartphone en social media (3). Daarnaast is het ook steeds gemakkelijker geworden om aan ongezond voedsel zoals snoep en koek te komen, zowel op school als daar buiten.

Meer bewegen
Niet alleen is bewegen erg belangrijk voor een goede lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Het is ook een goede manier voor kinderen om wat af te vallen. Helaas is het vaak zo dat kinderen met overgewicht sporten minder leuk vinden. Vaak komt dit bijvoorbeeld door pesterijen, altijd als laatste gekozen worden met gym of onzekerheid over het eigen kunnen. Daarom is het van belang dat kinderen plezier hebben in de sport die zij doen en steun krijgen van vriendjes en familie (2).

Gezondere voeding
Naast meer bewegen is het ook van belang dat kinderen gezond eten. Dit begint al thuis. Probeer tijdens het eten altijd ruim groente te gebruiken en beperk de hoeveelheid koekjes en snoepjes die je kind krijgt. Laat het gehele gezin voornamelijk water, koffie of thee drinken en beperk het gebruik van fruitsappen, frisdranken en limonade. Door het gehele gezin te laten meedoen voelt je kind zich niet anders en leert hij/zij gezonde gewoontes aan waar hij/zij de rest van het leven voordeel van heeft.

 

Als gezondste sportschool van het Westland willen wij graag ons steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat het groeiende probleem van overgewicht bij kinderen wordt gestopt. Om deze reden hebben wij in het verleden al succesvol meegedaan met de ‘Val op, val af!’ actie. Hierbij hebben wij een groep kinderen uit de omgeving een aantal weken sportlessen gegeven. Deze week gaat de ‘Val op, val af’ actie van 2018 ook weer van start. Hierbij gaan kinderen onder begeleiding van Ewout aan de slag om te ervaren hoe leuk bewegen is. Daarnaast hebben we ook groepslessen, zoals Thaiboksen en Bootcamp, speciaal gericht op kinderen opgezet.

Ben je benieuwd of je kind het leuk vindt om bij ons te komen sporten, laat hem of haar dan gezellig een keertje meedoen. Wil je meer informatie over gezonde voeding voor jou of je kind, maak dan eens een afspraak bij een diëtist.

 

Auteur:
ir. Pascal de Brabander, diëtist

Bronnen:
(1) Centraal Bureau voor de Statistiek, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Trimbos Instituut. Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2016 [Internet]. Volksgezondheid en Zorg 2018 [Geraadpleegd 8 januari 2018] beschikbaar via https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/huidige-situatie#node-overgewicht-kinderen
(2) Ooms L. Literatuuronderzoek bewegen door kinderen met overgewicht. Utrecht: Mulier Instituut, 2017
(3) Oosterom R. Jongeren vaker op de bank, senioren vaker in de sportschool. Trouw [Internet]. 2017 [geraadpleegd 8 januari 2018] beschikbaar via https://www.trouw.nl/home/jongeren-vaker-op-de-bank-senioren-vaker-in-de-sportschool~a1419ec9/