Man, wat is het balen dat we weer tijdelijk dicht moeten in deze coronaperiode. Laten we hopen dat de leukste sportschool van het Westland 19 januari 2021 de deuren weer mag openen! Het is tijdens deze periode belangrijk dat we ons met z’n allen aan de richtlijnen houden om deze kans zo groot mogelijk te maken. Daarnaast is het belangrijk dat we gezond leven om ons lichaam fit en vitaal te houden!

Informatiebronnen gezond leven
In de afgelopen jaren heb ik al meerdere blogs geschreven op onze website. Deze gingen niet alleen over trainen, maar ook een behoorlijk aantal zijn over voeding en gezond leven in het algemeen gegaan. Naast onze blogs is bijvoorbeeld ook de website van het Voedingscentrum een zeer goede bron voor informatie over gezond leven.

Vitamine D en corona
In het kader van je lichaam fit en vitaal houden, is het suppleren van vitamine D veel in het nieuws geweest. Maar, maak je nu daadwerkelijk de kans kleiner dat je corona krijgt door vitamine D te slikken? En, mocht je toch corona krijgen, wordt je dan minder ziek als je vitamine D slikt? Het korte antwoord, waarschijnlijk niet (1). Onderzoek laat vooralsnog wisselende resultaten zien.

Suppletieadvies vitamine D
Er zijn echter wel verschillende groepen waarvoor altijd al een suppletieadvies geldt. Mensen uit deze groepen hebben vaak te maken met te lage vitamine D niveaus in het bloed. Voor de volgende mensen geldt een vitamine D suppletieadvies (2):

Groep Leeftijdsgroep Wie? Extra vitamine D in microgram (mcg)
Kinderen 0 t/m 3 jaar Iedereen 10
Vrouwen 4 t/m 49 jaar Donkere (getinte) huidskleur 10
4 t/m 49 jaar Overdag niet veel in de zon komen
of de huid bedekken
10
50 t/m 69 jaar Iedereen 10
70 jaar en ouder Iedereen 20
Zwangere vrouwen Iedereen 10
Mannen 4 t/m 69 jaar Donkere (getinte) huidskleur 10
4 t/m 69 jaar Overdag niet veel in de zon komen
of de huid bedekken
10
70 jaar en ouder Iedereen 20

Ben je van plan om vitamine D te gaan slikken, dan is het advies om niet meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te nemen. Deze informatie staan bijna altijd op het etiket. Het maakt niet uit welk merk je koopt. Neem bij voorkeur wel vitamine D3, deze wordt beter opgenomen dan vitamine D2.

Hopelijk tot snel weer in de sportschool!

 

Auteur:

ir. P. de Brabander, diëtist

Bronnen:

(afbeelding) Vitamine D: feiten en fabels. [Internet] StyleCowboys 2020 [Geraadpleegd 28 december 2020] beschikbaar via https://www.stylecowboys.nl/gezondheid/vitamine-d-feiten-en-fabels
(1) Moet ik extra vitamine D slikken vanwege het coronavirus?. [Internet] Voedingscentrum 2020 [Geraadpleegd 28 december 2020] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding/moet-ik-extra-vitamine-d-slikken-als-ik-thuis-zit-vanwege-het-coronavirus-.aspx
(2) Vitamine D. [Internet]. Voedingscentrum 2020 [Geraadpleegd 28 december 2020] beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx